Popboks - HITNA POMOĆ – Goran Radovanović - Pozovi 94 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.12.2009. 12:15 · 7

HITNA POMOĆ – Goran Radovanović

Pozovi 94

Posle nekoliko ćoraka u nizu, uzaludnih čekanja i vucaranja tamo i ovamo, u bioskope je stigao domaći film koji ima šta da ponudi – i pokrene na razmišljanje

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10

Scenario: Goran Radovanović
Uloge: Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Sonja Kolačarić, Tanasije Uzunović
Žanr: savremeni istorijski film
Trajanje: 84 minuta
Proizvodnja: Srbija, 2009.

Dabogda živeo u zanimljivim vremenima, kaže stara kletva. Ako se osvrnemo na protekle decenije, nije teško zaključiti da nam je bilo veoma, veoma zanimljivo.

Scenarista i režiser Goran Radovanović preuzeo je na sebe zadatak da zebeleži ovaj turbulentni period, odlučivši se da gvožđe kuje dok je vruće, dok su rane sveže i nezaceljene, dok još uvek svrbe. U nameri da stvori jedan savremeni istorijski film, kako je i obznanio u podnaslovu, Radovanović kombinuje dokumentarno i igrano, klasični 35 mm i najsavremiji digitalni format, gorko i slatko, osmeh i suze. Sve to bez političke ostrašćenosti, koristeći se razgranatom pričom mozaičke strukture.

Počevši od „događanja naroda“ i pada Miloševića, pa preko prvih nezgrapnih koraka u demokratiji i ubistva premijera Đinđića (ovde prikazanom kao srpskog Kenedija), Radovanović u radu službe hitne pomoći – srcu uzavrelog grada - pronalazi polazište i sponu koja prepliće živote njegovih junaka.

Prateći sudbine sedam likova (doktorke i njenog vozača, paraplegične devojke, izbeglog dečaka, te razočaranog prvoborca, njegove kćeri i unuka) Hitna pomoć nam pruža presek svega onog što nam se dogodilo od 2000. godine pa na ovamo.

Vesna Trivalić i Nenad Jezdić, izmešteni iz svog očekivanog komičkog kalupa, dobijaju priliku da pokažu svoj neosporan dramski talenat. Sonja Kolačarić, potpuno deglamurizovana, u prvom delu filma ne progovara iz svojih invalidskih kolica, da bi u poslednjem segmentu, uz svesrdnu pomoć sjajne Vesne Trivalić, ponudlia nadu u bolju – ili bar podnošljiviju - sutrašnjicu.

Nataša Ninković i Tanasije Uzunović ubedljivo dočaravaju uloge otuđenih kćerke i oca. Podelu uspešno upotpunjuju Jelena Stupljanin, Rada Đuričin, Nikola Pejaković, Eva Ras, Dušica Žegarac – da pomenem samo neke – koji stvaraju upečatljive minijature.

Radovanoviću, autoru primećenih dokumentaraca Casting i Pileći izbori, ovo je prva dugometražna igrana režija. Njegov debi predstavlja zaokruženog, zrelog autora koji gledaoca veoma brzo uverava u svoju kompetenciju. Iako mu mikro-budžet nije išao na ruku, uspeo je da snimi iznenađujuće upečatljiv arthouse u najboljoj tradiciji Makavejeva i Puriše Đorđevića.

Izvesna narativna nezaokruženost i prebrz nestanak pojedinih likova mogu se posmatrati kao nedostaci, ali i kao prilika da zastanemo i zamislimo se nad sudbinama junaka Hitne pomoći ali i vlastitoj krhkoj egzistenciji. Radovanovićev film nije jedan od onih sa čije se projekcije izlazi sa osmehom na licu. Istorija, kao i sam život, isključuje koncept srećnog kraja.



Komentari

  • Gravatar for ER
    ER (gost) | 10.12.2009. 12.53.03
    Radovanović je beše pisao OKTOBARFEST?
  • Gravatar for brat minli
    brat minli (gost) | 10.12.2009. 14.47.30
    jeste, on je pisao OKTOBERFEST...
  • Gravatar for srpski film
    srpski film (gost) | 10.12.2009. 23.47.49
    "Scenarista i režiser Goran Radovanović preuzeo je na sebe zadatak da zebeleži ovaj turbulentni period, odlučivši se da gvožđe kuje dok je vruće, dok su rane sveže i nezaceljene, dok još uvek svrbe." pa zar se otprilike svaki srpski film u poslednjih 10-ak godina ne bavi time???
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 11.12.2009. 22.10.04
    pozovite 92 i uhapsite reditelja...koga briga ova izlizana tematika?
  • Gravatar for ma
    ma (gost) | 14.12.2009. 14.51.57
    koga briga gramatika, hapsi!
  • Gravatar for bojan trojan
    bojan trojan (gost) | 24.12.2009. 23.52.43
    Ja stvarno ne mogu, premda dajem sve od sebe, da razumem kako neko može da snimi ovakav film. Ovo je apsolutno najlošiji domaći film koji sam ikaa u životu gledao. Ne ulazeći u estetiku ove mučne predstave, želim da naglasim da ovaj je "film" svojom pretencioznošću, neetičnošću i neinteligencijom prava uvreda za gledaoca. Bože, ko im daje novce za tako nešto?
  • Gravatar for Dubravka Vojvodic
    Dubravka Vojvodic (gost) | 04.05.2010. 21.23.38
    Hej, kakvo osvezenje. Slucajno saznala za vas. Samo nastavite , ovako nesto nam nedostaje. Filmske kritike kao da zapravo vis ei nema, svela se na dva slova u novinama i na prepisivanje sa interneta.Pravo ste sovezenje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi