Popboks - KENJAC – Antonio Nuić - Život piše lektiru [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.12.2009. 12:10 · 2

KENJAC – Antonio Nuić

Život piše lektiru

Antonio Nuić, koji je dosta obećavao debijem Sve džaba, krene od ruskog uzora preko regionalnih bespuća i na kraju stigne do – falš drame

Zoran Janković

Ocena:
3


3/10

Scenario: Antonio Nuić
Uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović, Ljubo Kapor, Asja Jovanović, Tonko Lonza
Žanr: Drama
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Hrvatska/Bosna i Hercegovina/UK/Srbija, 2009.

Trebalo je reagovati još sada već davne 1995. kada je Edward Burns publici Sundance festivala ponudio svoju Braću Mekmalen. Da se tada reagovalo kako treba, sada ne bi svako malo bivali zapljusnuti cunamijem filmova koji prežvakavaju priču o ponovno okupljenoj porodici koja brzopotezno razrešava dugogodišnje sukobe.

Kenjac Antonija Nuića, koji se fino preporučio prethodnim radom Sve džaba, nade polaže upravo u taj slabašni pelcer. A da stvari bude još gore, Nuić takvu postavku ojačava nekim od najpotrošenijih zahvata u regionalnim okvirima – isforsiranom melanholijom, samodopadljivošću u izrazu i oglušavanjem o osnovne zakonitosti efektnog filmskog pripovedanja.

Kenjac je, pojašnjava autor, hercegovački izraz za magarca, a ovde zapravo nemoćni i suvišni katalizator čvorišta u odnosima junaka ove porodične drama.

Na fonu prvih dana operacije Oluja, dva brata se nakon godina izbivanja vraćaju u rodnu hercegovačku zabit. Tamo ih čekaju otuđeni otac koji je i glavni krivac za rasulo porodice, te brižni tetak koji udomi magarca sa namerom da ga čim pre proda. Sledi niz porodičnih razmirica i čak fizičkog razračunavanja u više pravca (otac-sin, brat-brat, sin-supruga, tetak-tetka...). Nažalost, ovim sukobima fali i filmske uzbudljivosti, verbalne iskričavosti, ali i jasnijeg razloga.

Baš kao što su ti sukobi daleko od istinske katarze i što su sami sebi svrha, tako je i pominjanje Oluje čist eksploatacijski štih, budući da narečeni sukobi imaju koren u dubljoj prošlosti, a u njihovo razrešavanje se moglo krenuti u bilo kom trenutku pre i posle zloglasne Oluje. Poenta po kojoj pored stvarnih frontova na kojima se krvari i gine u većem broju postoje i ta lična i porodična bojišta sa jednakom dozom egzistencijalne mučnine i besmisla biva tek puka dosetka.

U građenju atmosfere i vizuelnog izraza, Nuić pronalazi nadahnuće u Povratku i Izgonu, izuzetnim ostvarenjima Andreya Zvyagintseva. Nažalost, s pravom prepoznat uzor po automatizmu ne znači i pogođenu metu. Gde Zvyagintsev uspešno gradi nepatvorenu i potresnu dramu, Nuić dobacuje tek do mlitave i gnjavežne priče koja odbija prepotentnošću i čija cerebralnost konačno biva savršena rima za glumu Nebojše Glogovca.

Kenjac ostaje krupan promašaj obećavajuće rediteljske snage i rečit primer jalovih fascinacija autora iz regiona, nastalih na (mahom pogrešnoj) proceni očekivanja i preference boljeg dela (filmske festivalske) Evrope.



Komentari

  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 02.12.2009. 11.52.10
    "Braca Mekmalen" je biser nezavisne produkcije.
  • Gravatar for harvester
    harvester (gost) | 02.12.2009. 17.41.09
    Odlican prikaz. Tamna kakav ovaj film i zasluzuje. Natasa Janjic se ne skida.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi