Popboks - PRAVDA ZA SVE – F. Gary Gray - Slagalica pravde [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.11.2009. 11:55 · 2

PRAVDA ZA SVE – F. Gary Gray

Slagalica pravde

U bioskopima napokon zdrav repertoarski film kao podsticaj poljuljanom dostojanstvu preostalih gledalaca

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Law Abiding Citizen
Scenario: Kurt Wimmer
Uloge: Gerald Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney, Leslie Bibb, Regina Hall
Žanr: osvetnički triler
Trajanje: 109 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009.

Pravda za sve, premda formalno čedo nezavisne produkcije, predstavlja rečit primer zdravog repertoraskog filma čiji su autori svesni i nasleđa i htenja i mogućnosti datog prostora i budžeta.

F. Gary Gray činio je svoje prve značajnije rediteljske korake u danima laganog odumiranja thinking man’s thrillera, cenjenog i voljenog mikrožanra druge povine osamdesetih i prve polovine devedestih. I zaista, njegovi filmovi Set It Off  i Pregovarač zgodno se uklapaju u tada već izbrušenu matricu podvrste trilera čija spektakularnost nikako nije u koliziji za pametnim sadržajem. Nakon toga, iz neznanih razloga Gray tone u opskurne i ne baš kvalietne naslove kakvi su A Man Apart i Be Cool. Zato Pravda za sve predstavlja povratak na bojište na kom je nekada izvojevao dve pobede. A i u ovoj epizodi je sasvim blizu tog cilja.

Film bi predstavljao još jedan tipski melanž sudske drame i osvetničkog filma da nije zasnovan na diskretnoj inverziji. Naime, nakon konfekcijskog početka u kome Gerald Butler nezadovoljan sudskim procesom ubicama njegove porodice preuzima pravdu u svoje ruke, priča dobija ne toliko inventivan, koliko efektan zaokret u pristupu osnovnom kosturu priče. Butlerov lik čini sve kako bi bio uhvaćen i osuđen, završi u samici, a likvidacije svih uključenih u slučaj se nastavljaju, pri tom dobijajući na žestini.

Ovo nije prvi film koji polazi od upiranja prsta u birokratsko slavljenje formalizma koji izjeda i najčvršće ustrojene sisteme, niti je posebno inventivan osvetnički film, ali Gray uspeva da ga oneobiči birajući eksplicitno, gotovo grafičko nasilje kao začin u delu priče koji se tiče osvete (što učini da ovaj film na momente zaliči na priču koja je prethodila prikazanom u horor serijalu Slagalica strave).

Pravdom za sve Gray se glasno preporučio za povratak u prvu ligu, Butler dobio film srednjih tržišnih dometa kao pripremu za zamašnije poduhvate, Jamie Foxx priliku da karijeru usmeri stazom koju je svojevremenu utabao Denzel Washington. A gledaoci film sredine puta u kom je lako uživati i čija se prava vrednost spoznaje upravo u bioskopu kao jedinom prirodnom habitatu za ovakva dela.



Komentari

  • Gravatar for shone
    shone (gost) | 24.11.2009. 10.57.15
    od kad je na bioskopskom repertoaru? i u kom bioskopu? nema ga u trenutnoj ponudi (24.11)
  • Gravatar for splinter
    splinter (gost) | 22.01.2010. 03.35.50
    kvalitetno. ovakve filmove sam voleo da gledam sa 16 godina. a i danas, 10 god kasnije :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi