Popboks - HARPEROVO OSTRVO - 25 malih crnaca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.09.2009. 08:55 · 8

HARPEROVO OSTRVO

25 malih crnaca

Koncept po kome nepoznati ubica tamani ljude na izolovanom ostrvu i nije neka novina, ali nikad ranije nije prezentovan u mini-seriji

Đorđe Bajić

Naslov originala: Harper’s Island
Tvorac: Ari Schlossberg
Uloge: Elaine Cassidy, Katie Cassidy, Christopher Gorham, Richard Burgi
Žanr: horor-misterija
Trajanje epizode: 40 min.
Broj sezona: 1
Broj epizoda: 13
Proizvodnja: SAD, 2009.


Pripreme za raskošno venčanje na Harperovom ostrvu pretvaraju se u klanicu kada izvitopereni ubica počne da tamani sve goste i meštane koji mu dopadnu šaka. Glave, jedna po jedna, počinju (i bukvalno) da se kotrljaju sve do finala u kome će biti razotkrivena misterija koja se krije iza niza ubistava.

Harperovo ostrvo je zaokružena trinaestodelna whodunit misterija koja se najlakše može opisati kao hibrid modernizovane verzije Deset malih crnaca Agathe Christie i ostrvskih slashera kao što su, na primer, April Fool’s Day (1986) ili Još uvek znam šta ste radili prošlog leta (1999).

U svom zbiru zamišljeno kao pozamašni devetočasovni film, Harperovo ostrvo imalo je priliku da bude uzbudljiva razbibriga sa čitavu porodicu sa razvijenim dramskim nabojem ali se, sticajem okolnosti, zastalo negde na pola puta.

Scenarista Ari Schlossberg ne uspeva da pozamašnu minutažu iskoristi na pravi način. Stanovnici Harperovog ostrva su hodajući stereotipi. Ko će umreti a ko će preživeti (ili bar dogurati do samog kraja) prilično je očigledno već od prve epizode. Od dvadeset i pet glavnih likova, samo je četvrtina (ako i toliko) dobila priliku da pokaže da je nešto više od papirnatih lutaka koje postoje samo da bi popunile rastuću listu žrtava.

Ako se ovome dodaju rupe i pozajmice u scenariju (narativne podudarnosti sa prvim delom Vriska vidljive su iz aviona), Harperovo ostrvo ne uspeva da zadovolji dramaturške standarde koji bi se očekivali od jedne serije visokog profila.

Glumačka ekipa je uglavnom sastavljena od kanadskih i američkih TV glumaca, a među njima se, kao srpskoj publici najpoznatiji, izdvajaju Harry Hamlin (Zakon u Los Anđelesu) i Richard Burgi (Očajne domaćice). Tu su još heroina Elaine Cassidy (proslavila se naslovnom ulogom u Felisijinom putovanju Atoma Egoyana), te njena prezimenjakinja Katie koja poslednjih godina gradi karijeru u horor rimejcima (Kada stranac pozove, Crni Božić, predstojeća Strava u Ulici brestova). Sve su to uglavnom sasvim pristojni glumci, pa je prava šteta što im predložak nije dao više prilike da se razmahnu i pokažu šta umeju.

Veoma atraktivne lokacije na kanadskom ostrvu Bowen, gde je snimana serija i izvrsna fotografija iskusnog Roberta McLachlana (prvi i treći deo Poslednje ekskurzije, rimejci Vilarda i Crnog Božića) zavređuju svaku pohvalu.

Fanovi horora biće zadovoljni ubistvima kojima Harperovo ostrvo obiluje. Serija je za TV prilike iznenađujuće krvava -  ukupnog broja žrtava ne bi se postideli ni jedan Jason Voorhees ili Freddy Krueger. Doduše, sve je to ranije već mnogo puta viđeno, ali ako ste raspoloženi za malo praznogalave slasher zabave poseta Harperovom ostrvu neće biti uzaludna.



Komentari

  • Gravatar for Klinka s telefonom
    Klinka s telefonom (gost) | 17.09.2009. 12.20.46
    Sve je tako kako pishe.
  • Gravatar for Joj, joj, joj
    Joj, joj, joj (gost) | 18.09.2009. 17.25.45
    Ta serija je onako nekakva.
  • Gravatar for ;-)
    ;-) (gost) | 19.09.2009. 23.14.59
    Trči, mlada, trči!
  • Gravatar for t0zzinjo
    t0zzinjo (gost) | 20.09.2009. 00.40.13
    taman da ubije vrijeme...nemam nista protiv ovakvih serija, da ih je visem insallah..ko ce docekati poslednju sezonu lost..treba izdrzati do tad:) mada, pricajte sta hocete..meni fringe nije los... nego, je l to nedostatak filmova za recenziju? zar lost i heroes nisu zasluzili recenziju? mozda ne, zato sto su ongoing..ali, sta je sa "serbskim" fenomenom zvanim prison break?
  • Gravatar for The Punisher
    The Punisher (gost) | 21.09.2009. 15.49.13
    Postoji par gresaka: - "Harper's Island" nije mini-serija, vec serija koja je ukinuta nakon prve sezone. "Zaokruzena" je jer su znali da je zavrsila karijeru, pa su zbrzali kraj. - "Koncept po kome nepoznati ubica tamani ljude na izolovanom ostrvu i nije neka novina, ali nikad ranije nije prezentovan u mini-seriji." Ne bas tacno. Odradjeno u britanskoj mini-seriji "The Nightmare Man" (1981).
  • Gravatar for dex
    dex (gost) | 27.09.2009. 14.47.13
    krs tezak, prevariliste me da pogledam...
  • Gravatar for princess
    princess (gost) | 12.06.2010. 09.01.32
    serija je wrx,sxteta sxto ima samo jedna sezona....:'(
  • Gravatar for marija jazic
    marija jazic (gost) | 29.02.2012. 19.34.34
    serija je exsta,radnja me zanima,posebno lik glavne junakinje....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi