Popboks - SVE MOJE BIVŠE - Mark Waters - Rom-com za svaki dom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.07.2009. 12:30 · 1

SVE MOJE BIVŠE - Mark Waters

Rom-com za svaki dom

Istrošeni obrasci savremenog rom-coma, skupa sa umornim štitonošom žanra, Matthewom McConnaugheyjem, na reanimiciji uz pomoć Caprinog eliksira

Zoran Janković

Ocena:
4


4/10
 

Naslov originala: Ghosts of Girlfriends Past
Scenario: Jon Lucas & Scott Moore
Uloge: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Emma Stone, Michael Douglas, Breckin Meyer, Lacey Chabert, Anne Archer, Robert Forster
Žanr: rom-com sa prelivom fantastičnog
Trajanje: 110 min.
Proizvodnja: SAD, 2009
Distribucija: Tuck

Za sam početak tri istine. Istina prva - kada je film u pitanju, ponavljanje nije majka znanja. Rezultat ponavljanja nije usavršena veština, već franšiza. Istina druga – u stvarnosti, u svetu pragmatizma i svrsishodnosti, romantično se izjednačava sa komičnim. Ali, film ne bi trebalo tek tako da podražava stvarnost, zar ne? Istina treća - botoks ne podmlađuje, on samo zamrzava zatečeno stanje. Sistemom konstrukcije i paušalnosti, te zbiranjem ove tri istine, dolazimo do svih slabosti ostvarenja Sve moje bivše Marka Watersa.

Waters je kreneo pohvalama za blago bizarnu, a pitku nezavisnu komediju Kuća Takojevića. Nakon toga Waters je bio spreman za holivudsku A ligu. Štancovao je porodične zabave Otkačeni petak i Spajdervikove hronike, beskrvne romantične komedije Zaljubljeni do ušiju i Just Like Heaven. Zalomio mu se i jedan istinski odličan film Zle devojke u kom je hrabro baštinio nasleđe starijeg brata Daniela (scenariste legendarnog klasika 80-ih Heathers).

A onda mu je dodeljeno da se okuša na relativizavaciji karijere botoksom prepariranog Matthewa McConaugheyja koji je krajem prošlog milenijuma bio viđen kao naslednik Paula Newmana (Amistad - Vreme za ubijanje - Kontakt), a poslednjih 10-ak godina, sticajem okolnosti ili na pravdi Boga, upao u glib romantičnih komedija. Stasiti Teksašanin u čitavom nizu međusobno teško razaznatljivih i u načelu beznačajnih naslova (Kako izgubiti dečka za deset dana, Neplanirano venčanje...) iznova i iznova glumi zakletog neženju, zavodljivog skeptika koji nekako na kraju ipak legne na (bračnu) rudu. Tako je i ovog puta.

U slučaju filma Sve moje bivše pokušaj dekonstrukcije nametnute forme sveo se na istrajnu upotrebu metode viđene u Caprinom remek-delu It’s a Wonderful Life. Glavni junak biva primoran da uvidi svoje greške (ovde su to promiskuitet i cinizam glede pitanja srca), a sve u cilju da zasluži svoj (očekivani) srećni kraj. Pomoć kojoj se opire stiže u vidu fantazma tinejdžerske ljubavi za jednokratnu upotrebu, pokojnog ujaka-uzora (Michael Douglas) i vile iz druge dimenzije.

Ali Waters nije Capra, već režiser rutinerski usresređen na krajnji cilj, dok se McConaughey i ovog puta predao blagodetima autoreciklaže. Ipak, Sve moje bivše uspeva da iznedri nekoliko bravura na nivou replika (scenaristički dvojac se daleko bolje pokazao u slučaju friškog Mamurluka). A tu je i par upamtljivih slapstick trenutaka (scena žongliranja sa svadbenom tortom sklonom padu, pokušaj zavođenja Anne Archer...).

Sve to (bar na mahove) uspeva da zaseni činjenicu da zapravo gledate tipsku romantičnu komediju čija se inovativnost iscrpljuje u dosetki po kojoj uskoro srednjovečni junak u društvu poružne, retro-stilizovane tinejdžerke na bračnom krevetu bukvalno proleće kroz rekapitulaciju svoje besmislene egzistencije.

A da li je život ipak divan i da li su najvredniji darovi upravo oni koje uzimo zdravo za gotovo, tim i sličnim mozgalicama pozabaviće se u nekoj drugoj filmskoj priči, nadamo se, neki odmorniji i veštiji od Watersa i McConaugheya.



Komentari

  • Gravatar for Džirašo
    Džirašo (gost) | 08.07.2009. 13.07.16
    baš dobar prikaz a film je tako-tako. Može da prođe ali ništa posebno.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi