Popboks - MY BLOODY VALENTINE – Patrick Lussier - Srce u bombonjeri [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.05.2009. 09:08 · 9

MY BLOODY VALENTINE – Patrick Lussier

Srce u bombonjeri

U mračnoj šumi bledunjavih slasher prerada (Petak 13, Noć veštica, Crni Božić, Kad stranac pozove, Matursko veče...), My Bloody Valentine izdvaja se kao iskreno i kalkulacijama neopterećeno oživljavanje B horora  

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10
 

Scenario: Todd Farmer i Zane Smith
Uloge: Jensen Ackles, Jamie King, Kerr Smith, Betsy Rue, Tom Atkins
Žanr: horor, misterija
Trajanje: 101 minut
Produkcija: SAD, 2009.

Originalni My Bloody Valentine (1981) spada među kvalitetnije filmove nastale tokom slasher pomame krajem 70-ih, početkom 80-ih. Iako se ne smatra klasikom u rangu Clarkovog Crnog Božića ili Carpenterove Noći veštica, film Georgea Mihalke poseduje neosporne kvalitete koje su prepoznali mnogi osvedočeni filmski sladokusci (Quentin Tarantino, na primer).

Patrick Lussier, koji je zanat ispekao montirajući filmove Wesa Cravena, novim ostvarenjem nadmašuje svoje dosadašne režiserske poduhvate – osrednjeg Drakulu 2000 i nekoliko horor nastavaka namenjenih DVD tržištu. Možda baš zbog ne preterano visokih očekivanja, My Bloody Valentine (2009) nameće se kao jedno od horor iznenađenja godine pridobijajući poene osvežavajućom nepretencioznošću i žanrovskom samosvesnošću.

Radnja izvornika, u nešto izmenjenom obliku, sabijena je u prvih 15 minuta novog filma.

Tačno godinu dana posle odrona u rudniku, preživeli rudar Harry Warden budi se iz kome i u punoj opremi i sa naoštrenim pijukom odlazi u napušteno rudarsko okno u kome grupa mladih piređuje žur u čast svetog Valentina. Gde su mladi, tu su i šala, ašikovanje i ispijanje piva, ali okupljanja ove vrste u hororima – pa još na praznik – nikada ne prođu bez posledica. Kada prorade pijuk i motika, Dan zaljubljenih se pretvara u klanicu koju preživljava samo šačica srećnika.

Tamo gde se Mihalkin film završava – Lussierov tek počinje.

Na desetogodišnjicu masakra novi talas ubistva potresa istraumirano rudarsko mestašce. Ko se krije iza maske? Da li je to Harry Warden ustao iz mrtvih ili je u pitanju imitator opsednut prošlošću?

Preuzimajući dramski naboj ljubavnog trougla iz originala i pojedine upečatljive prizore (ljudsko srce u bombonjeri, leš u veš-mašini, padajuća rudarska odela, ubica koji pijukom uništava sijalice dok se u rudniku približava žrtvama...), scenaristi Farmer (Jason X) i Smith osmišljavaju potpuno novu priču – pri tome ostajući verni prvobitnom konceptu.

Poput filma iz 1981. godine, novi My Bloody Valentine je horor-misterija koja uspeva da funkcioniše na više nivoa. Uzbudljive scene potera ređaju se jedna za drugom i ne ostavljaju puno prilike za predah. Spektakularni prizori ubistava (naročito u drugom delu), golotinja na izvol’te (za koju je zadužena za skidanje raspoložena Betsy Rue), britak crni humor (segment sa „letećom“ patuljčicom, na primer) i pojavljivanja Jamie King (Goldie/Wendy iz Grada greha) i legendarnog Toma Atkinsa (Magla, Noć veštica III, Policajac manijak...) glavni su aduti ovog rimejka.

Treba uzeti u obzir da je u američkim bioskopima My Bloody Valentine prikazivan sa 3D efektima, pa pojedine scene u dve dimenzije gube na poenti. Ipak, i sa ovim hendikepom film će sasvim lepo zabaviti gledaoce željne kvalitetnog B horora. My Bloody Valentine jedan je od onih filmova kojima se nedostaci mogu progledati kroz prste – furiozni tempo ne dozvoljava da se previše razmišlja o zamerkama koje se mogu uputiti na račun glume, fotografije, specijalnih efektata ili muzike.

Lussier drži pažnju do poslenjeg kadra i za sobom ne ostavlja gorak ukus nepotrebnosti i pogrešnih izbora. A to u svetu horor prerada nije malo postignuće.



Komentari

  • Gravatar for zombi88
    zombi88 (gost) | 05.05.2009. 14.07.35
    ovaj 'rimejk' je skoro negledljivo đubre, pravo gubljenje vremena gledati. ružno i bez duha odrađeno, jeftino u svakom zamislivom smislu, toliko banalno da tu čak ni obilato krvoliptanje u par scena i ta jedna scena bezrazložne ženske frontalne golotinje ne uspevaju da ovo učine vrednim truda, bar što se mene tiče. umesto da protraćite preko 100 minuta na gledanje u ovu bedastoću, pronađite negde na netu samo slasher klipove iz filma, koji su umereno zabavni (mada neinspirsano režirani). onaj filler između njih je savršeno besmislen.
  • Gravatar for Timotije
    Timotije (gost) | 05.05.2009. 14.47.53
    Film je odlican u svojoj klasi ali jednostavno nije za svaciji ukus. Prikaz je odlican zato sto tacno navodi sta u filmu valja a sta ne. Bilo mi je zabavno da ga citam isto tako sto mi je bilo zabavno da gledam film. Za slasher fanove obavezna preporuka.
  • Gravatar for Maxa
    Maxa (gost) | 05.05.2009. 15.38.42
    Ako valjaju ti slasher delovi valja i film. Slasheri se ne gledaju zbog glume i price nego zbog scena ubistava. Pogledacu pa mozda jos prokomentarisem.
  • Gravatar for Boris Randjelovic-Alas
    Boris Randjelovic-Alas (gost) | 05.05.2009. 16.24.07
    Slabo gledam horore ali ovaj mi se dopao samo tako. Ekstra mi je bio. Ne ynam da li je ovo drugi deo ili nastavak?
  • Gravatar for Maxa
    Maxa (gost) | 06.05.2009. 06.51.00
    Moze lepo da se gleda.
  • Gravatar for Iris
    Iris (gost) | 06.05.2009. 09.40.17
    Danas se gotovo nijedan film ne pravi bez manjih ili većih specijalnih efekata. Kakvo mišljenje imate o specijalnim efektima i da li treba da postoji neka granica u korišćenju istih? Jedan od mnogobrojnih primera koji iziskuju ovo pitanje je ovaj: http://entertainment.timesonline.co....cle1403516.ece
  • Gravatar for Kaya
    Kaya (gost) | 06.05.2009. 10.22.29
    Gluma je ocaj zivi! NE MOGU DA VERIJEM! KAO DA SAM DOMACI FILM GLEDALA. Super mi je akcija.
  • Gravatar for @Boris Randjelovic-Alas
    @Boris Randjelovic-Alas (gost) | 06.05.2009. 15.25.05
    Nije drugi deo, rimejk je, ali jeste neka vrsta nastavka. Nešto između.
  • Gravatar for Kunac
    Kunac (gost) | 16.05.2010. 10.00.34
    Pogledao sam MOJ KRVAVI DAN ZALJUBLJENIH u Domu Sindikata. U 3D-u, naravno. Pošto sam odgledao film, zaključio sam da je moja prva procena bila pogrešna. Naime, na prvo gledanje, film mi je mnogo više prijao. Ovo je pomalo paradoksalno, pošto sa film prvo pogledao na diviiksu, a drugi put onako kako je i trebalo u bioskopu u 3D tehnici. Na drugo gledanje to jednostavno nije bilo to. I dalje smatram da je u pitanju zabavan slešer ali su mi dve rak rane ovoga puta bile uočljivije - to su katastrofalna gluma i na brzinu sklepan scenario. Troje glavnih glumaca ne bi znalo da bude uverljivo pa da im život od toga zavisi, a rupa u priči ima kao u švajcarskom siru. Okej, niko ne gleda slešere zbog višeslojnog scenarija, ali moglo je to malo bolje da se uradi. Ipak, bez obzira na pobrojano, vredelo je otići u bisokop. Scena sa golom Betsi Ru je i dalje izvanredna (sa izuzetkom same završnice) i definitivno treba da bude uvrštena u slešer Pantenon. 3D je bio okej, ali ništa posebno. U zanatskom/tehničkom pogledu ne može se meriti sa onim što smo videli u Avataru. Ni približno. Ali, tako nešto nije ni bil za očekivati... Ipak je MBV 3D jedan mali horor film. Ocena na drugo gledanje::: 5/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi