Popboks - DRUG CRNI U NOB-u – Rade Marković - Nazad u ilegalu, kad vas molimo! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.02.2009. 17:38 · 12

DRUG CRNI U NOB-u – Rade Marković

Nazad u ilegalu, kad vas molimo!

Krajem januara u srpske bioskope je stigao drug Crni - prevejani hohštapler koji će vam na prevaru iz džepa izvući 250 dinara, namamiti vas u mrak sale, a onda zlostavljati 90 minuta

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
1


1/10
 

Scenario: Rade Marković
Uloge: Nenad Jezdić, Boris Milivojević, Marinko Madžgalj, Nikola Kojo, Dragan Jovanović, Dubravko Jovanović
Žanr: valjda komedija
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: BS Group i Intermedia Network
Web: http://www.drugcrni.com


Srpska kinematografija je već godinama u krizi – dovoljno je pogledati mršavu prošlogodišnju ponudu i zaključiti da je „nešto trulo u državi Danskoj“. Čak i nabolji naslovi iz 2008. (Čarlston za Ognjenku, Turneja, Miloš Branković) ne mogu da se provuku bez ozbiljnih prekora i packi. Nova godina je pokazala da može i mnogo gore. Posle ekstremno nekomunikativne art-house ekstravagance Peščanik, koja se sasvim neprimetno provukla kroz bioskopsku mrežu, pred publiku je stigao Drug Crni u NOB-u, celuloidni užas kakav se u snu ne sniva.

DRUG CRNI U NOB-u

Posle popularnosti koje su požnjele dve sezone TV serije Crni Gruja (2003-2004) i (komercijalnog) uspeha filma Crni Gruja i Kamen mudrosti (2007), bilo je očekivano da će se avanture ovog ugursuza pre ili kasnije nastaviti. Sledeći formulu engleskog uzora (kultna TV serija Crna Guja), Drug Crni u NOB-u donosi potpuno novo okruženje.

DRUG CRNI U NOB-U

Dok su glavni likovi i glumačka podela ostali manje-više nepromenjeni, radnja je iz Karađorđeve Srbije premeštena u vihor Drugog svetskog rata.

U teoriji: odlična ideja, šansa za svež početak i koketiranje s brojnim domaćim filmovima/ serijama koji su obrađivali tematiku NOB-a. U praksi: grozomorna papazjanija koja se teško da izdržati, a kamoli nazvati filmom.

Drug Crni u NOB-u je, nema dileme, trebalo da bude komedija za najšire mase. Ipak, i naslovi koji nemaju umetničke pretenzije podležu određenim pravilima. Dobar repertoarski film zahteva visok stepen promišljenosti i zanatskog umeća. Gledanje filma Drug Crni u NOB-u se može uporediti s pretraživanjem dna kace ustajalog kiselog kupusa. Režiser i scenarista Rade Marković (ne treba ga mešati s legendarnim glumcemm istog imena i prezimena) seriju neduhovitih skečeva nevešto je povezao u devedesetominutnu celinu koja ne pokazuje znake ni najosnovnije filmske pismenosti.

Što je najcrnje od svega, Drug Crni ne dobacuje ni do kategorije „toliko loš da je dobar“. Nemušto citiranje brojnih kud i kamo superiornijih naslova ratno-otporaške tematike (Otpisani, ’Alo, ’alo...) ne uspeva da dovede do postmodernog štimunga već ilustruje Markovićevu kreativnu nemoć i nemaštovitost. Partizani, četnici, tajni agenti, kvislinzi i Nemci, svi su oni ubačeni u isti kotao, bez i najmanjeg pokušaja finese i ideološkog nijansiranja.

Drug Crni u NOB-u (trejler)

Drug Crni se tako svodi na besciljno paradiranje gomile nesimpatičnih budala, a gledalac ostaje preneražen stepenom diletantizma i sveopšteg raspada. Komedija koja nije smešna poništava osnovni razlog svog postojanja, a u ovom slučaju čak ni pribegavanja najprizemnijim vidovima humora ne uspevaju da izmame osmeh. Polusatno puštanje gasova i Marinko Madžgalj prerušen u Mariju iz Otpisanih su dva glavna aduta ovog ostvarenja. Premalo, čak i po merilima najbrzopoteznijeg balkanskog gross-outa.

 Zaista, začuđuje drskost producenata i distributera da ovakvu sramotu serviraju gledaocima kao bioskopski film. Drug Crni u NOB-u će život uskoro nastaviti kao televizijska serija – što je bio i prvobitni plan – a distribucija „filma“ sklepanog od restlova na brzaka urađenog TV projekta jasno govori o nepoštovanju ionako proređene i isprepadane bioskopske publike u Srbiji.



Komentari

  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 05.02.2009. 19.29.31
    Mislim da je Popboks propustio sjajnu priliku da zahvaljujuci Drugu Crnom uvede novu ocjenu - nula! Jedinica je u ovom slucaju ipak malo previsoka ocjena...
  • Gravatar for 0
    0 (gost) | 05.02.2009. 19.39.25
    Nula je nezgodna pošto ljudi mogu da pomisle da je desetka kada vide punu skalu... Ali, da: film zaslužuje NULU!
  • Gravatar for Jovana
    Jovana (gost) | 05.02.2009. 20.21.00
    Sjajna kritika i apsolutno tacna! Film me je razocarao, prosto uvredio iscekivanjem njegovih stvaralaca da nam se ovako nesto moze dopasti! Mogla su se nasmejati samo najmanja deca, kod koje se smeh moze izazvati jedino promenama grimasa...a kako su i one, vec viđene i jednolicne, nije ostalo materijala za ikakvo uzivanje u smesnom.
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 06.02.2009. 08.08.24
    ahahahah, super recenzija, bas se vidi da ste se iznervirali. A i sa razlogom, brate...
  • Gravatar for Korin
    Korin (gost) | 06.02.2009. 09.28.56
    Crni na imdbuu ima sramotno visoku ocenu! Glasajte! Ispravite nepravdu! http://www.imdb.com/title/tt1274643/
  • Gravatar for Jastreb
    Jastreb (gost) | 06.02.2009. 12.50.13
    Kao sto neko već reče, film je dno dna. Nema gorega.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 06.02.2009. 14.47.34
    nisam gledao film ali što volim kad se ovako kvalitetno opljune!!! ih! :-џџџ
  • Gravatar for duki
    duki (gost) | 06.02.2009. 19.51.57
    Boze, odlican tekst. Od kad nisam procitao realnu recenziju filma! Neopisivo sam uzivao. Treba mi pumpers. Godinama citam samo opisne tekstove nasih distributera koji samo mame da se film vidi. recenzenti odavno larmaju samo o milionima dolara u USA blagajnama. A ako recenzenti pljuju film onda to cine banalno, isticu samo svoj prefinjeni ukus po kome je film neodgovarajuci i svoju prenagledanost filmovima, a citaoc ostaje uskracen za objasnjenje zasto je film los ako je los. Uredniku ovog sajta, daj ovom recenzentu stimulativni dohodak. Kupi mu i cokoladu.
  • Gravatar for Entoni Indjiski
    Entoni Indjiski (gost) | 06.02.2009. 21.27.07
    Genijalna recenzija jednog zaista očajnog filma. Svaka čast i slažem se sa svakim zarezom.
  • Gravatar for Maršal
    Maršal (gost) | 07.02.2009. 16.33.24
    Na svu sreću srpski bioskopski organizam počeo je da odbija otpatke poput DRUGA CRNOG koji je će imati znatno manje gledalaca od prvog dela, ukoliko se po prvim nedeljama može praviti ikakva prognoza, i to nas dovodi do jedne paradoksalne situacije. Naime, koliko god bilo korisno to da gledaoci najzad pokažu otpor ponižavajućim filmovima koji im se podvaljuju, isto tako postavlja se pitanje odakle će se finansirati eventualni novi repertoarski filmovi. Država očigledno nema nameru da podrži tu upečatljivu tradiciju srpskog filma da je na svom tržištu gledaniji od stranog, drugi finansijeri koji očekuju profit će se obeshrabreni okrenuti televiziji ukoliko išta budu i pravili – ako imamo u vidu recesiju, i ostaje otvoreno pitanje, hoće li iko snimiti išta sa idejom da narod ima šta da gleda, i da to eventualno bude na neki način kvalitetno.
  • Gravatar for Magnus
    Magnus (gost) | 24.02.2009. 08.46.31
    Moram da odgledam film...Ha, ha, ha... Jedva cekam da vidim ono sto sam predosecao....Ha, ha, ha... Svi komentari i naravno recenzija su vrhunski...Joj, moje radosti!
  • Gravatar for Stefan
    Stefan (gost) | 02.06.2010. 22.20.52
    Onaj ko je pisao ovu kritiku o filmu, bi trebao da se okrene iza sebe i procita sta je to napisao. Citanje ovo teksta je :"Kao pretrazivanje dna kace ustajalog kupusa". Njegovi komentari na film Drug Crni u NOB-u su neutemeljeni. P.S. Turneja je imala odlicnu pricu i dotakla mnoge ljude.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi