Popboks - UVEK RECI DA – Peyton Reed - Da-da-izam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.01.2009. 16:38 · 8

UVEK RECI DA – Peyton Reed

Da-da-izam

Jim Carrey se bori za novi manevarski prostor, Zooey Deschanel postaje electroclash kraljica sa samo pet podanika. Gde je volja za promenom, ljubav je moguća, baš kao i uz osmeh date povoljne pozajmice od banaka

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Yes Man
Scenario: Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel
Uloge: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Darby, Danny Masterson, Fionnula Flanagan, Terence Stamp
Žanr: komedija
Trajanje: 104 minuta
Proizvodnja: SAD, Australija, 2008.

Carl Allen, sitna korporativna mastiljara, tokom 104 minuta ostvarenja Uvek reci da prolazi kroz drastičnu metamorfozu koja se može uporediti s tokom karijere Jima Carreyja, koji taj lik tumači. Carrey već godinama istrajno nastoji da prevaziđe okvire glasnog fizičkog humora sa jakim gross out pečatom koji ga je proslavio (Maska, Ejs Ventura, Glupan i tupan...), lagano pridobijaući i one prohtevnije gledaoce zrelim kreacijama u ozbiljnijim naslovima kao što su Weirov Trumanov šou, Formanov Čovek na mesecu i/ili Darabontov Mažestik.

Ipak, Carrey ostaje veran i žanru u kojem je svoj na svome, uspešno uspevajući da se izbori za daleko dostojanstvenije i upadljivo konceptualnije komedije kakva je bila Ludosti Dika i Džejn pre nekoliko godina.

Upravo po toj stazi se kreće Carrey i u Uvek reci da, tumačeći mizantropičnog sitnog bankarskog službenika koji doživljava preobraženje nakon predavanja estradnog psihologa (Terence Stamp). Carreyjev junak tako od večito namrgođenog oklevala postaje proaktivni avanturista koji svakoj ukazanoj prilici (časovi korejskog jezika, pilotiranja, gitare, veridba sa zabrađenom Irankom...) kaže glasno i neporecivo „da“.

Iako je očito reč o zameni jedne vrtste jednoumlja drugim, Carlov život se menja iz korena – sledi romansa s neodoljivom indie svaštarkom Allison (Zooey Deschanel), prijateljstvo s nadređenim kome se do tada podsmeveo, obogaćivanje mreže društvenih kontakata...

Reditelj Peyton Reed (autor odlične retro-ekstravagance Dole ljubav! i uspelog rom-coma Raskid) pokazuje zavidnu veštinu u žongliranju brojnim licima ove ambivalentne komedije. Reed kreće od tipskog koncepta o junaku koji pobeđuje samoga sebe i biva nagrađen za svoju hrabrost, nadograđujući je sasvim zadovoljavajuće izvedenom romantičnom komedijom (fino sadejstvo Zooey Deschanel i Carreyja).

Na sada već zdrave osnove Peyton Reed dodaje i osvrt na pošasti konzumentskog društva u kome, pre ili kasnije, mnogobrojna iznuđena „da“ isprovociraju i lavinu makar promrljanih „ne“. Tu je i urnebesna epizoda sa Fionullom Flanagan, koja podseća na gross out početke Jima Carreyja, da bi sve bilo garnirano urnebesnim parodiranjem državotvorne paranoje nakon 11. septembra u segmentu sa FBI istražiteljima.

Sve to, pa još i brižljivo izneta priča, znalačko gradiranje tempa, odsustvo Carreyjevog egzaltiranog kreveljenja i sjajan soundtrack za koji je mahom zadužen Mark Everett iz Eels (u par navrata doprinos daje i Zooey Deschanel u ulozi pevačice neodoljive electroclash grupe Munchausen By Proxy).

Uvek reci da, kome se može zameriti nešto trapaviji početak koji je posledica žurbe da se izbegne prošlogodišnji holivudski štrajk, predstavlja pun repertoarski pogodak, ostvarenje koje miri zahteve žanra, svoju populističku bit, magnetizam glavne zvezde i filmsku pismenost.

Uz to, ovo je celovit i sadržajan film koji potvrđuje da je, baš kao i u životu glavnog junaka, preoblikovanje vlastitog identiteta ne samo moguće, nego i dobrodošlo. Smeh već dođe sam od sebe. Pre ili kasnije.



Komentari

  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 01.02.2009. 13.16.47
    recenziju uopste ne bih komentarisao. ravnodusan sam prema njoj, bas koliko i prema filmu. nije mi samo jasno otkada su ovakva ostvarenja "gornji dom"? hocemo li ovde procitati nesto o "the reader", "changeling", "gran torino"? dosta je zabave-predjimo na film!
  • Gravatar for TOZZINJO
    TOZZINJO (gost) | 01.02.2009. 20.34.15
    bas je super film..totalno za mozak na pashu i osmeh na licu..keri odlicna, bez suvisnog kreveljenja...ova riba briljira...a onaj njen filmski bend je skroz simpatican
  • Gravatar for Morr
    Morr (gost) | 01.02.2009. 21.19.17
    kakvi crni the reader i changeling? dosadno je sve to. dajte komedije, fantasikku, triler... da se ljudi zabave i opuste. nemojte da smarate.
  • Gravatar for Oops up side-ahead...
    Oops up side-ahead... (gost) | 01.02.2009. 21.35.43
    Što bi nekada otpevala Anđelka Govedarović - Elitisti, gde ste, da ste, haj' neka ste!
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 01.02.2009. 22.41.30
    a za ekipu, jos jednom-blizi se dodela oskara. niste nas udostojili niti jedne jedine recenzije filmova koji su usli u uzi izbor (izuzev slumdog millionaire). zato, makar nakratko, ostavite se mor(r)onolikih filmova...
  • Gravatar for v
    v (gost) | 02.02.2009. 08.46.04
    dobar film. ne smesan, opustajuci, zabavan nego dobar.
  • Gravatar for Yalo Vic
    Yalo Vic (gost) | 02.02.2009. 09.39.23
    reader, changeling i gran torino nisu u srpskim bioskopima. cini mi se da popboks uglavnom nije pisao (sem u par izuzetaka) o filmovima koji se u srbiji jedino mogu pogledati na divx-u, dakle: nelegalno. to je popboksov izbor i to je sasvim u redu.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 19.04.2009. 13.08.55
    dobar film a posebno momenat sa agentima koji je lepo pripremljen na početku kerijeve transformacije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi