Popboks - RANJENI ORAO – Zdravko Šotra - Razum i osećajnost na srpski način [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.01.2009. 09:28 · 39

RANJENI ORAO – Zdravko Šotra

Razum i osećajnost na srpski način

Posle prezasićenja latinoameričkim sapunicama i njihovim neuspešnim domaćim (i hrvatskim) remiksovanjem, prosečni TV gledalac je sa zadovoljstvom prigrlio Ranjenog orla, romantizovani osvrt na Srbiju između dva svetska rata

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Scenario: Zdravko Šotra, po motivima romana Mir Jam
Glavne uloge: Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić
Broj sezona: 1
Ukupan broj epizoda: 17
Žanr: melodrama
Pojedinačno trajanje epizode: oko 45 min.
Originalni kanal: RTS
Proizvodnja: Srbija, 2008.

Domaća TV produkcija je tokom prošle godine doživela renesansu. Snima se, tačnije štanca se punom parom, sve u veri da kvantitet nužno mora izroditi kvalitet. Među najgledanije se, sa impozantna tri miliona redovnih gledalaca, nedavno izlakatao Ranjeni orao.

Posle ogromnog uspeha Zone Zamfirove i umerenije prihvaćena naredna dva filma (Pljačka Trećeg rajha, Ivkova slava), Zdravko Šotra je izgleda odlučio da pri izboru sledećeg projekta obrati posebnu pažnju na sastojke koji su njegovu prvu adaptaciju romana Stevana Sremca učinili toliko popularnom. Koristeći se još jednim pitkim, populističkim  literarnim predloškom iz domaće baštine (nepravedno zapostavljena a jedinstvena Mir Jam), Šotra je gledalištu ponudio novu kostimiranu ljubavnu priču, ovog puta smeštenu u (mahom) gradski milje srpskog belle epoquea.

Romani Mir Jam su do sada nekolicinu puta adaptirani za razne medije, ali ti pokušaji isticali su u prvi plan komični potencijal nastao kao rezultat promene društveno-socijalne klime. Opsesivni problem u romanima Mir Jam – gubljenje nevinosti pre ulaska u brak –još je iz prespektive poznih sedamdesetih izgledao deplasirano i anahrono, prosto stvoren za ismevanje. Zdravko Šotra se držao revizionizma kao puta ka uspehu, ne pokazujući ni najmanju gadljivost prema sentimentalnoj, herz biti predloška, uglavnom zadržavajući ozbiljnost izvornika, a ukupni razultat je začuđujuće nagrađujući.

Sloboda Mićalović glumi Anđelku, „lepu brinetu crnih očiju“ koja je prerano i nesmotreno pružila „dokaz ljubavi“ pogrešnom muškarcu. Kada njen novopečeni suprug Tomo (Vojin Ćetković, suprug glavne glumice i u privatnom životu) otkrije da u brak nije ušla nevina, odbacuje je. Mlada raspuštenica postaje meta brojnih udvarača: avijatičara Nenada (Bosiljčić), trgovca Safeta (Marinko Madžgalj), usamljenog veleposednika Uglješe (Dragan Nikolić) i dijaboličnog Gojka Marića (Nenad Jezdić), koji je i započeo sve probleme oduzevši joj nevinost.

Adaptacija romana je dosta precizna, mudro naglašavajući publici ono najdraže iz opusa voljene autorke – od Jane Austen preuzet motiv ljubavne vrteške, gde su svakakve konstrukcije i kombinacije moguće i opravdane, i srećan kraj kao nagradu za smerne, strpljive i za iskrenu ljubav rade.

Ako po strani ostavimo određenu dozu usporenosti (čitaj razvlačenja scena), nedostatak novca i brojne naivnosti koje se (jednim delom) mogu opravdati i konvencijama žanra i krštenicom predloška, kao i nepostojane akcente i produkcione gafove, Ranjeni orao pruža sasvim zadovoljavajuće gledalačko iskustvo namenjeno najširem auditorijumu. TV klasik? To svakako ne, ali Šotrin projekat uspeva da zadovolji ukus populusa ne posežući za toliko odomaćenim psovkama, i da sa zavidnom dozom dostojanstva prikaže beogradsku srednju klasu u vreme njenog procvata.

Zapravo, Ranjeni orao pruža dobru osnovu za polemiku s doživljajem stvari kolenovićevske prestonice – junaci Mir Jam ne kriju svoj sveži prestonički status, rado biraju samoizgon u selo, službom odlaze u unutrašnjost, ostaju u kontaktu sa srodnicima iz virova unutrašnjosti. Osim toga, iako smatran najokorelijim rutinerom, Šotra ovde uspeva da drži razgranatu mrežu pod kontrolom, dok je za posebnu pohvalu njegov odnos poštovanja prema često preziranoj autorki.

Bez obzira na to da li je reč o senitimentalnoj konstrukciji ili dokumentu jednog vremena (istina je, najverovatnije, negde na sredini), Ranjeni orao je dostojanstvena TV romansa, sasvim svesna svoje prirode, svrhe, medija u kome se javlja i potreba publike kojoj se prvenstveno obraća. Uz to, on ispod svojih krila čuva sistem davno zaboravljenih vrednosti koji u današnjem vremenu grabljivica, splavova i tranzicione mahnitosti deluje kao melem na ranu društva koje je (još jednom) izgubilo tačke moralnog uporišta..



Komentari

  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 20.01.2009. 09.44.29
    Neverovatno nestrucan komentar, dostojan petparacke literature koju glorifikuje. U stvari, u celoj ovoj papazjaniji od serije, Mir Jam je najmanje kriva. Uraditi krajnje netalentovano seriju od 17 epizoda, bez poznavanja osnovnih dramaturskih principa i sa neinventivnom rezijom koja usporeno, pravolinijski prezentuje plitak scenario. Bez ikakve originalnosti i maste, uz iritirajuce statican srednji plan. Smirantska gluma, sa upadljivom i neiznijansiranom ekspresijom, koja je bila prevazidjena jos u vreme Zanke Stokic i Cica Ilije Stanojevica. Melodrama je prihvatljiv zanr, gotovo da ne postoji pravo remek delo koje nema bazicnu melodramsku strukturu. Ovo nije melodrama, ovo je bljutava i netalentovana meksicka serija na temu 30 godina proslog veka. Uostalom, najbolji filmovi su dobre melodrame, a najgori pateticne melodrame - Bili Vajdler.
  • Gravatar for Respect
    Respect (gost) | 20.01.2009. 10.06.00
    Koliko sam primetio Zdravko Šotra nije Billy Wilder, a ni RTS nije u istoj ligi sa Selznikom i družinom. Pri proceni bilo čega pop-kulturnog u obzir se mora uzeti kontekst u kom se neko delo/zlodelo javlja.
  • Gravatar for Svrtko
    Svrtko (gost) | 20.01.2009. 11.02.50
    Ma,ovo je gomila kiča kakva odavno nije viđena na jednom mjestu...Zbrzano,otaljavano...greške i gafove rediteljske da i ne pominjem...Pa ovo je lošije od najlošije latino-američke sapunice koja je ikad prikazivana kod nas...KASANDRA,LJOVISNA,MARISOL,vratite se..sve Vam je oprošteno...
  • Gravatar for Profesionalni komentator
    Profesionalni komentator (gost) | 20.01.2009. 11.05.43
    Pop Kultura = 3.000.000 gledalaca = Zarada. Šotra je vrhunski biznismen...i za to mu odajem priznanje.
  • Gravatar for kokakola koala
    kokakola koala (gost) | 20.01.2009. 11.08.16
    Je li ovaj tekst šala? Meni je najzanimljivije u toj priči kako je pilot morao da ostane bez noge da bi mogli da se venčaju na kraju - jer tako su postali ravnopravni, oboje invalidi, on bez noge ona bez nevinosti. Ne bi bilo pošteno da čitav čovek dobije polovnu ženu, jel tako. Mislim stvarno...
  • Gravatar for Kaya
    Kaya (gost) | 20.01.2009. 11.20.42
    Zanimljivo da su svi pljuvači odlično upoznati sa serijom, baš kao da su je redovno i pažljivo pratili.
  • Gravatar for jela
    jela (gost) | 20.01.2009. 12.45.54
    Ma sta je vama, jedna stvar se moze uzimati samo onoliko ozbiljno i temeljno koliko su namere pri njenom stvaranju bile ozbiljne i temeljne. Covek je uzeo da napravi nesto sto nece po formatu da bude telenovela a la Vila Jelena ili onaj autohtoni srpski zanr na krilima Boljeg Zivota. Javni servis hoce da napravi nesto da umorne majke i bake koje vecito kukaju koliko ima nasilja i seksa na TV-u konacno mogu da kazu "evo za moju dusu nesto". To su i postigli, gledanost je fantasticna, serija se prica i prepricava nad kafama i kolacima , svima puno srce jer su najzad dokazali da moze na TV-u da se vidi i nesto "lepo", "dostojanstveno", "kad je sve bilo ipak bolje", i to je to.
  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 20.01.2009. 13.53.17
    Jeste, Jelo, ali je jos vaznije pitanje zasto se jedan ovakav projekat ne uzima ozbiljno i ne radi temeljno. Skupa produkcija, udarni termin na nacionalnoj televiziji, a gledaocima ponudis bofl robu. I jos su srecni sto ima romantike, tj. samozvane romantike, koju su sami finansirali preko pretplate. Gledaoci jesu zeljni ovakvih sadrzaja, i imaju puno pravo da u njima uzivaju, ali to valjda treba da rade talentovani, oni koji to znaju i koji takav size osecaju kao sebi blizak. Ovakav projekat ponuditi ozloglasenom tezgarosu, koji ni u stotoj godini nije naucio da postavi iole suvisli kadar, pa to je ismevanje i podsmevanje tim istim majkama i bakama. Zasluzile su one ipak nesto bolje.
  • Gravatar for Gropius
    Gropius (gost) | 20.01.2009. 14.31.54
    30-te nikako ne mogu biti belle epoque.
  • Gravatar for Kunac
    Kunac (gost) | 20.01.2009. 14.47.40
    u sirotinjskim zemljama belle epoque kasni...
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 20.01.2009. 15.21.02
    Tekst ne "govori" ono što milioni ljudi shvataju i zašta im nisu potrebna dodatna objašnjenja. A pažljivim čitanjem prikaza vidi se da je svaka rečenica na mestu!
  • Gravatar for gagi
    gagi (gost) | 20.01.2009. 16.42.24
    Moja keva je odusevljena serijom i u tom kontekstu je i posmatram. U prolazu sam i ja "zakacio" poneki dijalog i umro od smeha, koliko je sve naivno i priglupo, ali cilj je i bio da namaknu tolike gledaoce, a ne da dobiju povoljnu ocenu ovdasnje "kritike".
  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 20.01.2009. 17.29.56
    Suština problema u "Ranjenom orlu" je u tome da je jedini problem serije u tome što nije dobro realizovana. To je nešto što se ne može reći za većinu serija koje se pojavljuju kod nas. Revival Mir-Jam je vrlo smislen i lucidan koncept, i ima svoje paralele u raznim uglednim internacionalnim produkcijama, koje su dakako u rasponu od kvalitetnih adaptacija Jane Austen do telenovela. Ipak, treba imati na umu da se i telenovele kao prezren žanr zapravo moraju tumačiti upravo na osnovu onih vrhunskih i da to uopšte nije forma za potcenjivanje ako je dobro urađena. Za "Ranjenog orla" se teško može reći da je dobro urađen, ali isto tako, reč je o vrlo lucidno izabranom konceptu i prava je šteta što se toga nije setio neki mlađi i veštiji reditelj, ili pak što za taj zadatak nije pozvan neki mlađi i veštiji reditelj. Uprkos skepsi prema izboru ljudi koji rade skupe projekte za RTS, ne treba zanemariti ni ovo prvo kao argument-gledajući ono što naši mlađi reditelji rade u svojim filmovima (izuzev Uroša Stojanovića koji se dotakao mirjamične teme u "Čarlstonu za Ognjenku") teško da postoji interesovaje da snime nešto ovako koncipirano i komunikativno. I tu onda dolazi Šotra koji uprkos svojoj dubokoj starosti, zdravo razmišlja. I to, zdravije od većine mladih koji priželjkuju njegovu poziciju.
  • Gravatar for @zoran
    @zoran (gost) | 20.01.2009. 18.31.01
    kako lepo covek govori, pomislio bi svako da je snimio nesto ephoalno. avaj, verovatno je to jos jedan besni nesvrseni student rezije, ljkut na svet oko sebe jer ne prepoznaje njegovu genijalnost
  • Gravatar for Alexandar
    Alexandar (gost) | 20.01.2009. 19.09.51
    Kad je ovako krenulo, ocekujem i recenzije serija: "Selo gori a baba se ceslja", "Moj rodjak sa sela", "Bela ladja"...
  • Gravatar for limun
    limun (gost) | 21.01.2009. 00.09.55
    Niko od ljudi koje znam nije moga da porekne osecaj topline koji biva prisutan u toku gledanja serije.Odlicna je i mislim da nam je potrebno jos ovakvih koje bi se istakle u moru vulgarnih filmova i serija(npr. Vratice se rode).
  • Gravatar for Darko
    Darko (gost) | 21.01.2009. 01.32.18
    Ne bih se složio sa navedenim u kritici. Serija je, blago rečeno bljutava. Amaterizam u sceni, često i u kostimu zasmejava i odvlači pažnju od otaljavanja glume prisutnog kod dela ekipe. Šotra je dokazao da je autor koji uzalud troši novac, a argumentacija da je serija dostigla rekordnu gledanost je isprazna. Zar u Srbiji veliku gledanost ne postižu i Grand Šou, Selo gori..., Zvezde Granda, Kursadžije i ostalo estradno smeće?
  • Gravatar for KATARINA
    KATARINA (gost) | 21.01.2009. 08.15.55
    serija je super!!!!!glumacka ekipa je extra....ma serija je vrh..!!!!! bolja serija nije bila.... samo se nadam da ce serija da izadje u prodaju......a da...oni koji nisu gledali moze da im bude zao...jer se ovo ne vidja svaki dan....!!!pozdrav od Katarine....
  • Gravatar for Kunac
    Kunac (gost) | 21.01.2009. 11.23.57
    Ko je pazljivo procitao prikaz lako je mogao da uoci da serija nije dobila bezrezervnu podrsku. Naprotiv. Ranjeni orao ima dosta manjkavosti i one su takstaivno navedene u prikazu. Ipak od abominacija kao sto su Grand Šou, Selo gori..., Zvezde Granda, Kursadžije itd, Ranjenog orla izdvaja dobar koncept i zdrav stav - a to je nesto na sta treba skrenuti paznju i javno pohvaliti.
  • Gravatar for retro
    retro (gost) | 21.01.2009. 14.07.41
    Oho, vidim da Popboks konacno prihvata svoju pravu ulogu, medija koji se bavi pop kulturom u Srbiji!! Bar je ovo pohvalno, jer se prava pop kultura ne krije u kvazi elitistickim muzicko/filmskim baljezgarijama DIY tipa, nego u najgledanijim programima velikih televizija, i drago mi je da ste to "shvatili"...ceo svet vec jeste...A to sto neko misli da je pljuvati "Ranjenog Orla" znak inteligencije i kritickog stava nije problem samo palanackog duha i njemu prirodjenog "elitizma"...
  • Gravatar for baba ser(ij)a
    baba ser(ij)a (gost) | 21.01.2009. 16.02.15
    Seriju je gledalo pola Srbije i pola Crne Gore (preko kabla). Sta nam to govori? Tako je! Hleba i igara : )
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 21.01.2009. 18.40.14
    Mir Jam je po kvalitetu svog pisanja u ravni Isidore Bjelice, pa čak i malo ispod. Nazvati Mir Jam zapostavljenom je urnebesno - ista je sa razlogom zapostavljena i da je sreće (kao što nije) iz ladice skrajnutosti je niko normalan ne bi vadio. Ukoliko se, sa druge strane, Mir Jam posmatra kao nekakav sociološki fenomen idealizovanih tridesetih, dodao bi da fenomen ne mora nužno da bude i fenomenalan. U suprotnom bi Hari Poter bio prvi na listama najkvalitetnijih filmova, Britni Spirs bi bila najznačajniji živi muzičar i slično. Ali, ukoliko se 'Ranjeni orao' posmatra u ključu prizmenih, španskih telenovela, koje ne nude ni originalnu priču ni originalan koncept, već poštuju sve kanone jednog ispraznog žanra koji se opisuje dramaturškom repeticijom i najprizemnijim tezgaroškim populizmom, onda je 'Ranjeni orao', u tom žanru koga ću nazvati 'žanr sveopšte bijede', veoma kvalitetan. Problem teksta je u tome što nije dovoljno apostrofirao kanone na kojima počiva 'žanr sveopšte bijede', pa se tako stiče utisak da je Mir Jam nekakav skrajnuti Borislav Pekić. Druga mana teksta je što na sitna crevca analizira dramski koncept proizvoda koji je deja vu za svakoga ko je pročitao tri strane bilo kog ljubavnog kič-romana, ali se podrobno ne analizira sam fenomen gledanosti serije. To bi bio veoma zanimljiv tekst koga bi ja volio da čitam, jer bi razotkrio psihološki mehanizam koji tjera savremene Srbe da gledaju ovakve budalaštine. U tekstu koga nema bi se razotkrio mehanizam na kome je počivala popularnost 'Boljeg života' osamdesetih, 'Srećnih ljudi' devedesetih i 'Ranjenog orla' hiljaditih. Opsežna analiza ovih serija bi mogla dosta da otkrije o srpskom društvu, ali analizirati 'Orla' u ključu romantične Mir Jam skrajnutosti ili Šotrine režije je pogrešno, naivno i naopako. Pozdrav.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 21.01.2009. 19.03.09
    Nije li sumanuto i alavo očekivati sve to u okviru 3000-4000 slovnih mesta na pop-kult web-magazinu???
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 21.01.2009. 19.56.23
    Nije. Is this best you got?
  • Gravatar for Talija
    Talija (gost) | 21.01.2009. 19.59.40
    Možda da se uradi serija tekstova o Ranjenom orlu?
  • Gravatar for Rekorder
    Rekorder (gost) | 21.01.2009. 22.38.58
    S rejtingom 40,2 i 3.277.000 gledalaca, poslednja epizoda „Ranjenog orla" najgledanija je TV emisija u Srbiji otkad se gledanost meri piplmetrom.
  • Gravatar for v101
    v101 (gost) | 21.01.2009. 23.09.27
    Dopada mi se, gotovo neprimetan, idealizam naseg prijatelja Entonija, koji zeli da izmesti ravan analize 'serije i teksta o televizijskoj seriji po drugom tekstu' van konteksta kvaliteta, a u kontekst gledanosti, i sve sa porukom da se o kvalitetu ne moze raspravljati, jer ga, jednostavno, nema (iako dve trecine teksta on sam govori o tome), a o gledanosti bi, valjda, trebalo jer je velika, a to je, valjda, lose..Na stranu to sto uzima meta-poziciju koja mu ne pripada (autoritet) i sto prisvaja paradigmu ciji nije deo (kultura Moderne, odnosno klasicna kultura), ono o cemu bi zaista mogli da raspravljamo je jednostavno pitanje: sta to cini druge medijske proizvode objektivno kvalitetnijim, ili smislenijim, u odnosu na seriju, osim zelje da tako bude (i njoj pripadajuce volje za postavljanjem kriterijuma na bazi nekakvog autoriteta)?? Nije li sve to u stvari nekakva ideoloska borba, u kojoj 'nasi' treba da pobede 'njihove'?? Nekakva ideologija 'visoke POP kulture'?? Jer se o 'ozbiljnoj kritici' ne moze uopste govoriti kod nekoga ko kritikuje pop kulturne fenomene sa pozicija klasicne kulture, iz prostog razloga, neprimetne zamene pop kulture za koju se on 'zalaze' ZA klasicnu kulturu (jer je upravo rec o zameni). Treba li jos jednom podsetiti da se ovde govori o POP kulturi, gde je Britni SADA ZAISTA najveca, a Hari Poter ZAISTA kvalitetniji od drugih?!? Jer kao sto su 60ih to bili 'Bitlsi', tako je danas Britni, to je isti 'talas' koji je Bitlsima doneo slavu i znacaj. Ceo fenomen (koji ne mora da bude fenomenalan, terminologija?) POP kulture se i moze prevesti na jednostavnu, a sustinski perverznu, formulu zabave za mase. Ali, ne, ulog je mnogo veci kod naseg prijatelja, serija ugrozava njegovo vidjenje pop kulture, po kome bi sve valjda trebalo da sluzi nekoj visoj svrsi i Smislu. Zato i Pekic, da se objasni sta je u stvari prava kultura, u odnosu na jadnu Mir Jam. Rastegnimo jos i vise, to je kao kritikovanje Karleuse sa pozicije Andrica, zar to ne znaci citanje Andrica u kljucu sunda? Dakle, Entoni misli da analizira seriju sa pozicija klasicne kulture, dok sve vreme u stvari govori sa pozicije konzumenta, 'onog ko je unutra' pop kulture, i upravo odatle u stvari potice kritika serije. Saznajemo tako da je serija trash u odnosu na _____. Wow, kakvo otkrice. Ali, ne samo ovo prisvajanje, on zeli da se smisao fenomena (a ne samo smisao fenomena, vec i nekakva PSIHOLOGIJA Srba) istrazi na premisi ogromne popularnosti, o cuda li, televizijske serije (koja je pop kulturni proizvod)?!? Dakle, po misljenju naseg prijatelja, ljudi su u zabludi jer gledaju ove bljuvotine, umesto da shvate da se umetnicki smisao pre nalazi u delima nekakve "visoke pop kulture"(u recniku pod 'oksimoron'), transponovanim ( po nekoj perverznoj logici) u dela klasicne kulture (jer je njihov autoritet neupitan, vidi pod npr. 'Bitlsi'). Nije, dakle rec o Pekicu ili Andricu, jer i ne moze biti, vec o nedostatku Zanra, sto je valjda oznaka za Smisao, u tome se krije prava 'kritika'. Nije li ovakvo vidjenje u stvari pogodnije za dijagnozu u kom se, i u koliko zaista nesrecnom, polozaju nalazimo kao drustvo (a ne samo imaginarni 'mi', vec vecina 'slobodnog sveta'), kad nam se kao jedini izbor ostavljaju 'visoka' ili 'sund' pop kultura, a kao jedini front borba za odbranu npr. rokenrola od narodnjaka?? Prava borba (i pobuna) bi se sastojala u shvatanju da izmedju to dvoje nema nikakve razlike. Dakle, pitanje smisla bi se razresavalo u paklu sunda na koji svojevoljno pristajemo, i znamo koja je cena. To je i jedina poenta POP kulture kao takve.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 22.01.2009. 12.41.57
    Na stranu što v101 uzima meta-poziciju koja mu ne pripada (autoritet) i što prisvaja paradigmu čiji nije dio (kultura Moderne, odnosno klasična kultura), ono o čemu bi zaista mogli da raspravljamo je jednostavno pitanje: da li v101 smatra da je 'Ranjeni orao' inovativna serija u najbenignijem mogućem smislu i da je Mir Jam skrajnuta diva, pri čemu ne kažemo u odnosu na koje pisce? Vrlo prosto. Takođe, više mi je dosta vašar kritičara koji, ako neko kaže da je Britni bezveze i da je 'Ranjeni orao' dno, odma prikače etiketu elitiste čovjeku koji se usudi da tako nešto napiše. Da, ja otvoreno tvrdim da je to dno i ne stidim se toga. Još i više - ja mislim da imam pravo da tako nešto tvrdim bez potrebe da se izvinjavam ljudima koji misle drugačije, a sve to u strahu da će me neko proglasiti elitistom. Takođe, kriterijum je i odbacivati svaki univerzalni kriterijum kako to tvrdi v101. Svaka kritika MORA u sebi da ima kriterijum, jer ona i jeste upoređivanje - ne može se biti kritičar, a da se ništa nije odgledalo. Histerično tvrditi da postoji nekakva sekta visokoparne pop kulture čiji sam ja papa, pa sad kao u 'Farenhajtu 451' spaljujem USB stikove sa 'Ranjenim orlom' po trgovima jer je to - pobogu - nekvalitetno, je veoma nepošteno čitanje onoga što sam napisao. Ja sam već rekao da je kao FENOMEN ovo bitna serija i da je tekstu o tome mjesto zaista na popboksu. Sa druge strane, i ja sam dovoljno rječit da odbranim svakakav šit koji gledam na televiziji, ali to ne radim zato što nemam potrebu ni sebi ni drugima da dokazujem kako nisam gadljiv na takve proizvode jer, ako mi se dozvoljava da se obratim, ja jesam gadljiv na seriju 'Ranjeni orao'. Ako me to čini elitistom, grešan sam. Dalje, porediti Britni i Bitlse na način na koji to radi v101 je urnebesno i pokazuje totalno nepoznavanje pop kulture. Britni danas nije ono što su 60ih bili Bitlsi. Razlog njihove razlike je veoma prost: Bitlsi su mogli i da propadnu šezdesetih, ali bi sa onako inovativnom produkcijom na radovima nakon 'Rubber Soul' vjerovatno bili ponovo otkriveni 80-ih od strane sekte elitista, odnosno ljudi koje nije strah da sranje nazovu pravim imenom. Ovo nije prazna priča, jer se isto desilo grupi 'Velvet Underground' koji JESU pop fenomen iako su bili abortus u komercijalnom smislu. Sa druge strane, da je singl 'Hit me baby one more time' propao na top listama, njega 2010 niko ne bi otkrio, jer on muzici (pop muzici, da ne bude zabune) nije ponudio ništa novo. Dakle, to je djelo koje je pravljeno samo da se proda i prodaja ga OSMIŠLJAVA. Da li sada shvataš razliku između Britni i Bitlsa? E sad dolazimo do mog gledišta: ja smatram da 'Ranjeni orao' nije bila gledana serija, za njom se niko ne bi okrenuo, a siguran sam da tekst o njoj ne bi ni našli na popboksu. Da ja nisam u pravu, mi bi na popboksu imali i tekst o 'Seljacima', 'Kursadžijama', 'Gorkim plodovima' i slično. Kao i Britni, 'Ranjeni orao' je postao gledan i gledanost ga je osmislila. Da nije postao gledan, nikoga sa razlogom ne bi bilo briga. Dobar tekst o pop kulturi je svjestan svega ovoga i jedino što njega zanima je - zašto? Šta je to ovo ponudilo, a druge serije nisu imale? Zašto baš sada, a ne juče ili prekjuče? Dakle, ključ čitanja komercijalnog pop proizvoda je analiza onoga što ga je učinilo komercijalnim. Kod nekih proizvoda to je inovativnost u režiji, formi, kostimima, glumi, priči... čemugod ('ER', 'Seinfield', 'BH 90210', 'Wire'), dok je kod drugih to, da tako kažem, play safe izbrušenost ('Greys anatomy', 'Las Vegas', 'OC'). Ovo nije Zvezda - Partizan sukob, nego je odrednica na kojoj bi trebao da počiva fokus teksta o tim serijama. To što ja navijam za Partizan, ne znači da bi ukinuo Zvezdu, jer ja najviše volem kad ih Partizan razbije, a bez Zvezde*Ranjenog orla*Britni, to ne bi imalo smisla. A ovo ostalo - Pekić Mir Jam sukob (koji je v101 izmislio - ja sam samo rekao da originalan tekst nije dao referentni sistem u kome je Mir Jam kvalitetna, a trebao je to da da jer ona NIJE kvalitetna u Pekićevom referentnom sistemu), nekakav elitizam, narodnjaci rokenrol - to je pomalo histerična reakcija na, nadam se validnu, kritiku teksta koga sam pročitao. Da ne bude zabune - tekst je korektan, ali je, po meni, o pogrešnim stvarima. Uostalom, počinje repriza serije ovih dana, pa ako neko unutra nađe nekakav skriveni kvalitet koji je meni promakao - hit me baby one more time.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 22.01.2009. 14.25.02
    "Takođe, više mi je dosta vašar kritičara koji, ako neko kaže da je Britni bezveze i da je 'Ranjeni orao' dno, odma prikače etiketu elitiste čovjeku koji se usudi da tako nešto napiše." nisam gledao ranjenog orla, ali se u načelu slažem sa ovim. i meni ta zamena teza, koja se sve češće može pronaći među popboks komentarima, ide na živce.
  • Gravatar for Banjo
    Banjo (gost) | 22.01.2009. 18.02.22
    Toliko razbuktalih strasti i to sve zbog jedne TV serije. Fenomen Ranjenog orla je na pravi način ispraćen na Popboksu i sada možemo da idemo dalje.
  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 23.01.2009. 10.34.37
    Ljudi, imajte na umu jednu stvar, vrlo često oni koji znaju šta je kvalitet imaju potrebu da konzumiraju nešto što nije kvalitetno jer im to pruža neku spcifičnu vrstu zadovoljstva. Anketirajte Karleušine fanove i većina njih će vam reći da zna da postoji kvalitetnija muzika od Karleuše ali da oni uživaju u njenoj muzici iz nekih svojih razloga. Isto važi i za ljude koji jedu fast food, rečeno im je milijardu puta da je zdrava hrana bolja pa oni ipak jedu fast food. Dakle, uzaludno je očekivati da će nešto samo zahvaljujući svom kvalitetu biti prihvaćeno ili masovnije praćeno i konzumirano. Ono što je problem kod nas nije u tome što je "Ranjeni orao" najgledanija serija. Problem je u tome što se ljudima na nekom masovnijem mediju ni ne nudi neka smislena alternativa proizvedena kod nas. To je problem. Verovatno bi i kada bi tako nešto bilo ponuđeno, "Ranjeni orao" bio gledaniji, ali takve ponude nema iako je RTS dužan da je proizvede. No, RTSova nespremnost da to snimi ne nači da o "Ranjenom orlu" ne treba otvoreno i radoznalo diskutovati, bez automatskog otpisivanja.
  • Gravatar for Novak Grozni
    Novak Grozni (gost) | 25.01.2009. 01.36.05
    "...porediti Britni i Bitlse na način na koji to radi v101 je urnebesno i pokazuje totalno nepoznavanje pop kulture." Ne da je urnebesno, nego je besprizorno i skandalozno! Ali, sa druge strane, Britni ne bi bila tu gdje jeste da joj se ne omakne poneka vrhunska stvar-TOXIC npr. je perfektan pop, i to mogu tvrdit i sa pozicije autoriteta, relativiteta, a takodje i diskontinuiteta...a to bih presveto trojstvo upotrebio i procjeni RANJENOG ORLA: apsolutno nebitno umjetničko djelo, fenomen trenutka u onom smislu u kojem je Dr. Iggy bio fenomen početkom devedesetim, ili možda krajem, ili sredinom...da li bilo ko može da mi kaže koje godine TAČNO, bez prelistavanja (pop) časopisa?
  • Gravatar for Tina Bambina
    Tina Bambina (gost) | 25.01.2009. 19.31.49
    Ranjeni orao nije umetničko delo. To je TV produkt. Ko je napisao da je umetničko delo?
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 26.01.2009. 12.40.51
    Odgledala sam tacno jednu scenu ove serije i pitam se sledece: da li je gluma namerno onako naivna (pozajmljujemo estetiku latinoamerickih telenovela), ili glumci jednostavno osljare? Gledala sam mnogo istih glumaca u pozoristu i bili su uvek bolji od ovoga. Ja mogu da gledam svakojake gluposti kad mi je dosadno, ali onako losu glumu stvarno nisam mogla da svarim.
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 28.01.2009. 15.33.20
    A kada će RTS da počne nešto da snima napokon a da nije vezano za selo. seljake i prošli vek....
  • Gravatar for baba ser(ij)a
    baba ser(ij)a (gost) | 29.01.2009. 16.03.32
    Na zalos' gnevnih kvazi-kriticara, a rados' udosadjene raje, Ranjeni or'o leti jos jedan krug. Ucimo napamet!!!
  • Gravatar for sonja
    sonja (gost) | 26.02.2009. 17.41.04
    bas ste ste slatkiiiiii
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 22.04.2009. 14.19.46
    sve mi se dopalo ali bih zelela da opet krene ova serija
  • Gravatar for storij
    storij (gost) | 22.04.2009. 14.22.27
    sve mi se dopalo
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi