Popboks - SUMRAK – Stephenie Meyer - Ugrizi me nežno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 14.01.2009. 10:20 · 17

SUMRAK – Stephenie Meyer

Ugrizi me nežno

(Evro-Giunti)

Ona je naizgled sasvim prosečna 17-godišnjakinja: smeđokosa, trapava, ne preterano lepa; voli da čita Džejn Ostin i kuva za svog oca... Ipak, Bela Svon nije kao druge. Ona je zaljubljena u vampira

Đorđe Bajić

Hari Poter je dobio opasnu konkurenciju. Izabela – Bela Svon je „nova cura u gradu“ i nema nameru da položi oružje bez borbe. Od 2005, kada je objavljena prva knjiga iz serijala Sumrak (izdavač Evro-Giunti, prevod Tea Jovanović), Svonova i njeni vampirski (ne)prijatelji postepeno preuzimaju (u međuvremenu nešto zreliju) publiku Džoane Rouling. 

Stefani Majer je nastupila izrazito taktički i u detalj proračunato. Kako Poterovi poklonici polako sazrevaju, postaju mladići i devojke, tako se menjaju i njihove čitalačke potrebe, pa Sumrak igra na kartu buđenja seksualnosti. Istina, ljubavne zavrzlame su se mogle pronaći i u knjigama o Poteru, ali su tu bile prilično benigno iznete, prilagođene nežnim godinama junaka; nisu preuzimale primat u odnosu na osnovni zaplet.

Majerova u svom prvencu stvar odvodi do „sledeće baze“. Kompletan Sumrak počiva na seksualnoj tenziji između glavne junakinje Bele i lokalnog vamipra Edvarda Kalena, zavodljivog macana koji „već duže ima sedamnaest godina“.

Bela je tek još jedna povučena i neiskusna devojka koja se nerado seli u provincijski gradić Forks, kod oca šerifa, svojom požrtvovanošću omogućivši majci da se posveti novom ljubavniku. Ubrzo po dolasku, u školskoj kantini Beli za oko zapadaju Kalenovi – grupa od petoro savršeno lepih omladinaca – a posebno Edvard, njen partner na časovima biologije. U prvo vreme između njih dvoje sve varniči od prividne netrpeljivosti, ali ubrzo stvari počinju da poprimaju novu (krajnje očekivanu) dimenziju.

Smatrajete se upozorenim: prve tri četvrtine Sumraka funkcionišu kao tinjedžerski ljubić. Bela je potpuno obuzeta zgodnim Edvardom, a njenu privrženost ne može da ugasi ni činjenica da je njen ljubljeni zapravo vampir star sto godina. Kako to već biva u romantičnim romanima, ljubav Edvarda i Bele je uzajamna, ali, naravno, postoji i veliki problem. Naime, Edvarda toliko uzbuđuje miris Beline krvi da prilikom njihovih susreta jedva uspeva da se suzdrži i ne nasrne na nju.

Tenzija sve više raste (hoće li je ugristi ili ne?), i nije teško izvući zaključak da je Sumrak koncipiran kao alegorija o gubljenju nevinosti. Edvardova želja da zarije zube u Belu je u koliziji sa strahom da je ne povredi. Bela oseća mešavinu strepnje i uzbuđenja od same pomisli na tu eventualnost, a kako roman odmiče, ona postepeno shvata da je spremna i da želi da se „to“ što pre dogodi. Sve navedeno, naravno, ima dvosmislenu ali lako odgonetljivu konotaciju.

U poslednjoj četvrtina romana na scenu stupa zli vampir konkurent, koji takođe namerava da pusti Beli krv, ali nemojte očekivati fontane telesnih tečnosti ili hardcore horor elemente. Ovo je ipak samo remiksovani teen herz naslov, a Majerova zna manire, te je krajnje suzdržana u opisima. Stvari ne voli da imenuje njihovim pravim imenima, tako da – sasvim očekivano – ne unovčava do kraja potencijal koji je postojao u završnom obračunu.

Roman je pitak i nije nimalo naporan, prijatno je iskustvo bez obzira na sladunjavu postavku i papirnate/ nemotivisane junake. Doduše, spisateljica često ume da prekardaši kad opisuje čari svog junaka (Evdard uvek nosi pripijene majice kako bi njegovi savršeno izvajani grudni mišići došli do izražaja ili, u posebnim prilikama, raskopčanu košulju; on je „savršen kip, izgrađen od neznanog kamena, glatkog poput mermera i blistavog poput kristala“), ali to izgleda ne smeta milionima tinejdžerki koje Sumrak prosto obožavaju.

Ovo je tek prvi od pet naslova i sva je prilika da je Majerova izbrusila stil u nastavku sage koja obuhvata romane: Mlad mesec, Pomračenje i (još neprevedeni) Breaking Dawn.



Komentari

  • Gravatar for hmmm....
    hmmm.... (gost) | 14.01.2009. 13.25.57
    ...zar nije bolje odgledati "Let The Right One In"? ne znam kada se ova knjiga pojavila, ali "Let The Right One In", nudi daleko vise emocija od ovoga....sve ovo mi deluje kao kradja ideja od Svedjana :-/
  • Gravatar for Zvončica
    Zvončica (gost) | 14.01.2009. 13.48.20
    Ova knjiga je fenomen bez presedana. Ekstra vidjenje. Ono o nevinosti je super.
  • Gravatar for The.Cold.One
    The.Cold.One (gost) | 15.01.2009. 00.28.25
    ja sam veliki Twilight fan, cemu svedoci i moja posvecenost sajtu i forumu o sagi, ali ipak moram da priznam da je moguce da postoji slicnost izmedju ovog romana i nekih koji su pisani ranije. Kao primer navodim "Nocnu Strazu" od Sergeja Lukjanjenka, napisanu 1998. u kojoj glavni lik ima "ishranu" slicnu kalenovima i koji vozi sivi volvo... :D Ali bilo kako bilo, mislim da je ideja ipak originalna, poneke stvari moguce da jesu pozamljene,ali su iskoristene u totalno drugacijem i originalnom svetlu. svidja mi se sto je opustena knjiga, puna emocija, sto je u stvari ono sto te tera da je volis i citas dalje. :) svi zaniteresovani za sagu mogu da posete prvi sajt u Srbiji posvecen Sumrak serijalu i Stefani Majer na adresi www.twilight-serbia.com
  • Gravatar for midnight_sun_girl
    midnight_sun_girl (gost) | 15.01.2009. 10.18.39
    knjiga je extra....obozavam Twilight sagu kao i porodicu Kalen (THE CULLENS) knjiga je zakon... :):) TWILIGHT SERBIA FORUM http://twilight-serbia.ace.st TWILIGHT SERBIAN SITE www.twilight-serbia.com p.s. vidimo se na forumu :)
  • Gravatar for Vekica
    Vekica (gost) | 15.01.2009. 10.56.11
    Ja mislim da je i knjiga, a i film odlicno uradjeno. A i da ima neke slicnosti ne mora da znaci da je tema uzeta od nekog drugog dela jer u svetu postoje toliko knjiga koje su slicne jedne drugima...
  • Gravatar for Radoznala
    Radoznala (gost) | 15.01.2009. 12.00.31
    Knjiga zvuči primamljivo ali ne znam da li zavređuje čitanje. Razmišljam da je možda bolje da pogledam film prvo.
  • Gravatar for Karlajl
    Karlajl (gost) | 15.01.2009. 12.12.42
    Ne postoje velike sličnost između "Let The Right One In" i "Twilight". To su potpuno 2 različite priče.
  • Gravatar for The.Cold.One
    The.Cold.One (gost) | 15.01.2009. 12.30.28
    @Radoznala: ja ti preporucujem knjigu, mada mozes prvo pogledati i film. Po meni je to odllicna ljubavana prica prozeta sa malo avanture. Jedna od mojih omiljenih knjiga :D
  • Gravatar for mrvica
    mrvica (gost) | 15.01.2009. 23.08.19
    sto recenzija knjige kad je film sada aktuelan?? Svakako ni jedno ni drugo nije nista nego jeftina zabava za 13ogodisnjakinje, a let the right one in je def bio interesantniji, i tu postoji dosta zamerki ali u poredjenju sa ovakvim stvarima...Harry je bas bajkica za klince zanimljiva i mnogim odraslima i ima pravi sarm pa ce biti zanimljiv jos podosta godina, ali ovo...brzo ce se zaboraviti, a sto brze to bolje (da, da, mala sestra me naterala da gledam sa njom, njen jubilarni stoti put)
  • Gravatar for Lignjoslava
    Lignjoslava (gost) | 16.01.2009. 09.22.07
    Svi znaju da je Sumrak najbolja knjiga ikada napisana.
  • Gravatar for Twilight Srbija
    Twilight Srbija (gost) | 16.01.2009. 12.14.38
    Clanovi forum Twilight Srbija su imali tu cast da prisustvuju prvoj, specijalnoj projekciji ovog filma, koja je odrzana 14. januara, dakle dan pre pocetka redovnog bioskopskog prikazivanja. Opsti utisak je da se film obavezno mora pogledati na velikom platnu! Bili smo veoma zadovoljni i pocastvovani i ucescem na press konferenciji, ali smo jedva docekali pocetak filma. Nakon toga, usledilo je druzenje i razmena komentara o filmu. O utiscima nasih clanova mozete vise procitati na: www.twilightsrbija.forumotion.com gde mozete pogledati i slike sa druzenja nasih clanova na ovoj, specijalnoj projekciji.
  • Gravatar for tia
    tia (gost) | 16.01.2009. 19.26.37
    Odlican tekst.Skoro me nije zainteresovala knjiga ovako opisana vec izaziva uzbudjenje.A koji crni Hari Poter?!Nije mi jasno kako su se ljudi upecali na Potera????
  • Gravatar for Vida
    Vida (gost) | 27.04.2009. 10.49.44
    Gde se moze kupiti knjiga Sumrak????
  • Gravatar for nina
    nina (gost) | 21.07.2009. 22.50.59
    Gledala sam film i super je,ali ne mogu nigde da nadjem knjige.da li neko zna gde se mogu kupiti
  • Gravatar for mica
    mica (gost) | 28.11.2009. 19.02.02
    gde se moze kupiti knjiga i sumrak i koliko kosta?pliz neka mi neko odgovori!
  • Gravatar for burger
    burger (gost) | 14.01.2010. 19.36.49
    Zna li neko gdje mogu naci tekst knjige ,,Twiling'' na internetu? po mogucnosti na sepskom ali ne mora biti
  • Gravatar for Sladjana Pantelic
    Sladjana Pantelic (gost) | 05.01.2012. 13.01.48
    Gledala sam film sumrak i bas je divan ako neko zna gde ga mugu kupiti neka mi kaze.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige