Popboks - ZEMLJA HRABRIH – Irwin Winkler - Cipelom u glavu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.01.2009. 23:36 · 3

ZEMLJA HRABRIH – Irwin Winkler

Cipelom u glavu

Bez obzira što je verovatno reč o čistoj koincidenciji, pojava domaćeg DVD izdanja Zemlje hrabrih fino se urimovala s trenutkom u kome su iračke cipele poletele u pravcu Bushove glave. Ovaj film progovara (doduše, na upadljivo manje zabavan način) o promašenosti i kobnim posledicama američke okupacije Iraka

Zoran Janković

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: Home of the Brave
Scenario: Mark Friedman
Uloge: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Curtis Jackson, Christina Ricci, Chad Michael Murray
Žanr: ratna drama
Trajanje: 106 minuta

Irwin Winkler je važno ime u svetu američkih filmskih producenata, i u tom delu svoje filmografije može da se pohvali učešćem u stvaranju serijala Rocky, te nekolicinom ostvarenja Martina Scorcesea (New York, New York; Dobri momci...) i Coste Gavrasa (Dan skakavaca, Muzička kutija).

Daleko mršaviji uspeh postizao je kao režiser. Kriv na osnovu sumnje, Noć i grad, Mreža, Život kao kuća, De-lovely ubirali su redom umerene, tihe pohvale, a uspeh na blagajnama varirao je u skladu s trenutnim pozicijama glumačkih zvezda koje su nosile ta ostvarenja (Robert De Niro, Sandra Bullock, Kevin Kline, Ashley Judd...).

Iako se i ranije bavio društveno angažovanim temama (Kriv na osnovu sumnje istražuje ludilo antikomunističkog lova na veštice tokom američkih 50-ih), Winkler se u Zemlji hrabrih ističe rečitošću stava i spremnošću da goruće teme prihvati bez opuštenosti koju bi donela vremenska distanca. Mada počinje detaljnom rekonstrukcijom stradanja američkih vojnika tokom terorističke zasede, ovaj film se prevashodno bavi mirnodopskim mukama bivših ratnika.

Junaci Winklerove fragmentarno ustrojene priče su osakaćena nastavnica fizičkog vaspitanja (Jessica Biel), lekar (Samuel L. Jackson) u sukobu sa antiintervencionistički ostrašćenim sinom, potom mlađani predstavnik bele sirotinje (Brian Presley) koji ne može da preboli smrt prijatelja, te tamnoputi buntovnik istanjenih živaca (50 Cent, ovde potpisan građanskim imenom Curtis Jackson). Kao u onom refrenu antropoloških pesimista: „Ratišta se menjaju, ali rat se nastavlja drugačijim sredstvima i u različitim pojavnim oblicima“.

Reditelj ne poseže za metaforičnim senčenjem priče, možda iz nemogućnosti da se nosi sa zahtevnijim pripovedačkim tehnikama, a možda i iz čistog uverenja da predočenoj pripovesti stilska ulepšavanja i nadogradnja suštinski nisu potrebne.

Winkler izabranoj temi pristupa zdravorazumski, odmereno, bez većeg unošenja; on nema istančanost, npr, Atoma Egoyana da prikaže najtananije lomove svojih napaćenih junaka. Rezultat je pregledan srednjački film s jasnim političkim stavom koji ukazuje na pogubnost intervencionističkog zanosa skorijih američkih vlastodržaca i njihovih pratećih administracija.

Stilski i ideološki sagledano, ovo delo je postavljeno na blago šizofrenoj razmeđi Povratka ratnika Hala Ashbyja i Sudara / U dolini Ela Paula Haggisa. Ta podvojenost ume i da zasmeta, ali zauzvrat film pruža podsećanje na jednostavnost filmskog pripovedanja ne tako davno prohujalih vremena. Zemlja hrabrih je ostvarenje starovremenskog kroja, a to u svetlu trenutne postmodernosti ume da bude i te kako okrepljujući predah. Do nekog narednog, novog bojišta.

    DVD izdanje po ceni od prihvatljivih 299 dinara nudi zvuk 5.1 kvaliteta, komentare (u dužini celog filma) rediteljsko-scenarističko-producentskog trojca, te dve ne pretreno zanimljive izbačene scene.



Komentari

  • Gravatar for Laura Palamar
    Laura Palamar (gost) | 04.01.2009. 16.58.03
    Kupljeno. Vredi. Hvala.
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 04.01.2009. 21.03.12
    malo je skupo ali cu razmisliti posle ovog teksta.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 07.01.2009. 17.03.35
    Interesantno... A cemu recenzija dve godine starog i potpuno prosecnog filma? Sta je poenta? Bolja prodaja DVD-a?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi