Popboks - DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska Bića - Gitara ili gramofon [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 16.10.2007. 10:08 · 5

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska Bića

Gitara ili gramofon

Izbor je bio da li da nam kupe gitaru ili gramofon: majka je mudro odabrala gitaru. I mnogo je lepo

Dario Stajić

Pre nekoliko dana Al Gore je dobio pola Nobelove nagrade za mir, ali to nije nijedan od dva povoda za razgovor s Dušanom Mihajlovićem – Dr Spirom. Razlozi su mnogo plemenitiji, lepši, ljudskiji.

Prvi je koncert, koji će održati s novom postavom Ljudskih Bića, 20. oktobra u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Moto Povratak Krivonogog Ćoravka je nastao po pesmi Uvek isto zbogom, s legendarnog Spirinog albuma Dijagnoza (1980).

Drugi razlog je skoro objavljivanje dvostrukog izdanja pod nazivom Arheološki artefakti tehnofilskih civilizacija prošlosti ili naučna fantastika kao žanr u umetničkim delima s kraja dvadesetog veka, koji se sastoji od Dijagnoze i Dizajna za stvarni svet, tajnog Spirinog albuma iz 1987. godine. Album bi ovih dana trebalo da se pojavi pod etiketom Multimedia Records.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  BićaTeško je pronaći reči kojima bi ukratko mogao da se opiše stvaralački opus Dr Spire. Karijeru je započeo 70-ih kao akustičar, baveći se nečim o čemu se na sva zvona danas govori i piše širom sveta – muzikom koja se opisuje kao freak folk.

Izvesno vreme je radio u studiju Druga Maca legendarnog Enca Lesića, a zatim je prešao u električare, i posle niza peripetija sa PGP RTB-om i s minimalnom (bolje rečeno nikakvom) medijskom podrškom, objavio je album Dijagnoza. Reč je o delu suviše dobro odsviranom da bi se žanrovski ograničilo kao novi talas, ali ipak u duhu vremena i promena koje su prethodile kraju hladnoratovske podele sveta, fijasku i potopu balkanskog Titanika, na čijoj palubi, kako je to RASMC dobro sročio: „Rulet odlučio da mu baš večeras napuni novčanik, na njegovom poslednjem putovanju“. Vlasnik pomalo davinčijevske biografije, Dr Spira je radio i kao muzički producent, konstruktor čuvenih gitarskih pojačala Gvozdeno i Drveno Pile, da bi se i kao autor ovih linija nostalgičnog koda 1988. obreo na Zapadu.

Danas živi i radi u Londonu; retke su prilike za ovakve susrete, i pre nego što razgovor krene, zahvalio bih se Miki Dajmaku i Branislavu Nikoliću na nadahnutim tekstovima koje sam koristio kao inspiraciju tokom priprema za ovaj razgovor.

POPBOKS: Ko svira u bendu Ljudska Bića i s obzirom na kompleksne (opet reč koju ne volim u ovom kontekstu) aranžmane – gde i koliko intenzivno vežbate?

DR. SPIRA: Za koncert su pripreme u toku – Imamo probe svakodnevno do koncerta. Gitaru svira Predrag Kozomara, bas Predrag Milanović, klavijature Aleksandar Miletić, bubnjeve Slobodan Jurušić. Ana Milenković i Sanja Bogosavljević pevaju prateće glasove i imam gosta iz Britanije – Emily Jane Šaric, s kojom sam radio u Londonu dok sam još imao studio. Ona dolazi da otpeva nekoliko mojih novih pesama. Tu su i gosti iz Švedske – Mitropa m.p. (Mitropa music project) – oni su deo putujućeg pozorišta Teatar Kapija iz okoline Malmea. Priredba treba da bude vrlo zabavna i poučna...

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  BićaDa li si od 1986. snimao/komponovao novi materijal kod kuće ili/i u inostranstvu?

Nikad nisam prestao da pišem novu muziku. U proseku napišem petnaestak-dvadeset pesama godišnje (nemam baš puno vremena ovih dana, surovi angloamerički model kapitalizma ne dozvoljava ljudima da imaju slobodno vreme, a ja u Britaniji ne živim od muzike). Ono što mi najviše nedostaje su žive svirke – otkako sam u Londonu, nisam svirao više od desetak puta, i to su sve bili solo nastupi, samo s gitarom, tu i tamo poneki sekvencer ili elektronski bubanj. Ali nadam se da se to sada menja nabolje.

Mnoge čitaoce Popboksa će začuditi činjenica da su kod naspostojale pop i rock muzika i pre Paket aranžmana. Možeš li u nekoliko rečenica da opišeš ondašnju scenu, publiku, ali i svoje akustičarske nastupe tokom 70-ih (duo Mira i Spira)?

Mnogi čitaoci Popboksa su premladi da bi znali koliko su Jugoslavija i Beograd bili dinamično i pozitivno mesto. Većina tih stvari da se sada ispriča – zvučaće nestvarno. Nije bilo toliko ekstremno bogatih ljudi, ali nije bilo ni beskućnika.

Imali smo pristup i Istoku i Zapadu u svim umetnostima – muzika, pozorište, film, poezija, prošireni mediji, i sve to iz prve ruke, a to je pružalo rezultate. Beograd je bio jedna od evropskih metropola, i mentalitet je bio vrlo urban.

I, kada pogledam unazad, uvek je sijalo sunce...

Posle prvog talasa rock grupa 60-ih godina, koje su uglavnom svirale strani repertoar, s nekim prepevima (bio sam tinejdžer kad se išlo na igranke gde su svirale Siluete i Crni Biseri), došle su nove grupe, tako da su se 70-ih pojavile one koje su pisale svoju muziku i imale vrlo brojnu publiku. Pop Mašina iz Beograda, Dinamiti iz Osijeka, Mladi Levi iz Ljubljane, Kameleoni iz Kopra, Indeksi iz Sarajeva, a posle toga Korni Grupa, Time, Septembar, pa Buldožer, Laibach, Parni Valjak, Bijelo Dugme, Yu Grupa, Riblja Čorba, Smak.

Svi oni su bili velike rock grupe koje su svirale u sportskim halama pred desetinama hiljada. To vreme je bilo obeleženo pevačima s velikim rock glasovima – počev od Zorana Miščevića iz Silueta, preko Dušana Prelevića, Dada Topića i Janeza Bončine, do Željka Bebeka, da pomenem samo nekolicinu koji su mi prvi pali na pamet.

Paralelno s tom električnom, postojala je i alternativna, akustična scena, koja je bila izuzetno jaka u Beogradu; ono što je moj prijatelj Enco Lesić znao da kaže „oni što sviraju šuplje gitare“, ili u savremenom MTV jeziku unplugged.

Tu su bile grupe kao DAG, Maj, S vremena na vreme, Suncokret (mali kuriozitet – prva akustičarska grupa Bore Đorđevića se zvala Zajedno), gorepomenuti Mira (Mirjana Marković – op.a.) i Spira. Mnoge nisam pomenuo, neka mi oproste.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  Bića

Ko ti je od likova iz tog vremena ostao u posebno dragom sećanju?

Svi su mi oni bili vrlo dragi, ali sam u kontaktu ostao samo s nekolicinom. Dragan Popović Pop, koji je pevao u grupama DAG, Maj, Dragstor, Pop i Bubnjar, specijalni je gost na mom koncertu u Pozorištu na Terazijama 20. oktobra, sa svojim najnovijim muzičkim projektom Mitropa m.p. Izuzetan pevač i beskrajno zabavna osoba. Ko bude prisustvovao koncertu imaće priliku da vidi bar delić njegovog izuzetnog talenta.

Danko Đurić, vođa grupe Papatra, još je jedan od značajnih likova koje poistovećujem s Beogradom. Oni koji budu slušali Dizajn za stvarni svet mogu ga čuti u Molitvi svetom Kamenku Katiću.

Bora Đorđević je u to vreme bio prvak sveta u rimovanju i tu mu niko ništa nije mogao. Jedan od mojih omiljenih primera Borinih vratolomija je:

Da sam kovač, pa da imam čekić
Njime bih te lupio po glavi
Skočio bi kao Nenad Stekić
Odma’ bi se pružio po travi.

To bi možda moglo da padne na pamet Miljenku Žuborskom, ali Bora je bio prvak.

Sa Encom Lesićem, nažalost, nisam više u kontaktu, a on je bitan iz više razloga. Beskrajno je talentovan muzičar, izuzetno pozitivan i pravi prijatelj. Gde god da je, nadam se da ga sreća prati. Mogu jedino da mu zavidim na onome što je odsvirao na mojim snimcima, a ne zavidim mu već se radujem što sam imao tu privilegiju.

Neoprostivo malo ljudi je čulo album Dijagoza, a o Dizajnu za stvarni svet da i ne govorimo. Precizno rečeno – skoro niko. Moram ipak da te pitam: ako izuzmemo megahit Suncokreta Prvi sneg, postoje li tvoji snimci iz još ranijeg perioda?

Postoji samo nekoliko demo snimaka i oko sat vremena muzike koju sam radio za pozorišnu predstavu Pričaj mi o Avgusti. Možda negde u arhivama Radio Beograda postoji i snimak sa Omladinskog festivala u Subotici, na kom smo Mira i ja nastupili s pesmom Molitva, gde smo za izuzetno optimistički tekst dobili i nagradu. Ključni stihovi su bili:

Ostavi dolinu drugima
Za tebe mala bi bila
Ostavi potoke morima
Seti se da imaš krila.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  Bića

Slušajući pesmu Igrač na žici, u jednom trenutku sam pomislio da je Dijagnoza mogla biti stariji brat albumu Bistriji ili tuplji čovek biva kad... koji se pojavio godinu kasnije. Albumu Idola Odbrana i poslednji dani iz naredne‚ 1982. godine, od nastanka naovamo raste kultni status. Ime Enca Lesića, nekadašnjeg člana sarajevskih Indeksa i vlasnika studija Druga maca, često se dovodi u vezu sa sjajnom scenom koju je Beograd imao u to vreme...

Kada se preselio u Beograd posle svirke sa Indeksima, Enco je rešio da otvori studio u Beogradu. U to vreme po Beogradu je bilo uobičajeno (bar u muzičarskim krugovima) da se ide sa žurke na žurku, i na jednu od prvih žurki posle mog povratka iz vojske Bora je doveo Enca. Posle nekoliko dana sam se pridružio Encovom studiju i tokom prve godine (1979–1980) radili smo kao bioskop u tri smene.

Paket aranžman je izašao iz mog druženja s novom generacijom muzičara – Vladu Divljana sam znao preko Kokana (Popović, bivši bubnjar Idola – prim. aut.), koji je s njim svirao u Zvuku Ulice (Divljanova grupa pre Idola – prim. aut.), a pre toga kratko s Mirom i sa mnom. Ivicu (Vda) sam znao jer je on stanovao u blizini Cveleta (Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajage i Instruktora - prim. aut.).

Uz pomoć fotografa Dragana Papića, Idoli su dobili nešto para da snime pesmu za časopis Vidici, pa smo tom prilikom snimili tri numere. Na red je došao i Šarlo Akrobata, i posle nekog vremena Enco je prepoznao da tu ima dovoljno snimaka za skoro ceo album i uspeo da se to objavi kao Paket aranžman. Nekako u to vreme ja sam shvatio da sam, radeći u studiju, prestao da sviram, i dogovorio sam se sa Encom da zaista prestanem da radim u studiju i da snimim Dijagnozu. Svi su pomogli: Enco, Cvele (koji je snimio skoro sve na Dijagnozi), Eftalija, Mira, Pop, Bora se pojavio nekoliko puta. Enco je postigao okvirni dogovor sa PGP-om da oni izdaju Dijagnozu i ja sam snimke odneo na rezanje u London. Kada sam se vratio, PGP je promenio mišljenje. Ostalo je neka druga priča.

Dijagnoza je verovatno neki dalji rod albumima koje si pomenuo (čak sam počeo da radim sa Idolima na Odbrani... pa smo se razišli). Dešavalo se da sviramo na istim mestima; znali smo se, i na neki način to je bio taj momenat, ali svako od nas je išao svojim putem i radio na svoj način.

Predstojeći beogradski koncert održaćeš u pozorišnoj Sali. Koliko su pozorište, film i literatura važni u tvom stvaralačkom radu, a koliko inspiraciju crpiš iz svog i tuđih života, stvarnih događaja?

Sve je to povezano. Ja sam 70-ih godina dosta radio u pozorištu, a kao mlađi sam se i amaterski bavio glumom. Sva ta podela na razne grane umetnosti u stvari je dosta veštačka, i zasniva se pre svega na ambalaži.

Svi mi pokušavamo da zabeležimo ponešto o sebi i svetu u kojem živimo, ili u kom bismo želeli da živimo. Ja bih, na primer, najviše voleo da se preselim u Toon Town iz Who Framed Roger Rabit, jer tamo svi navijaju jedni za druge i dobronamerni su (predivna scena kad Roger posmatra Goofyja – Šilju, oduševljen, kako je dobro).

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  Bića

Biću toliko slobodan da konstatujem da se Dr Spira muzikom bavi prvenstveno iz ljubavi. Da li sam u pravu? Ako jesam, kako i kad si se zaljubio; šta voliš, a šta ti smeta?

Muzikom se bavim zato što je to nešto što se meni sve vreme dešava – nove melodije, nove reči, novi ritmovi i akordi. Tu baš nemam izbora. Kad smo bili mali, moj mlađi brat i ja smo izmišljali pesmice čim smo počeli da učimo gitaru. On je prestao da uči da svira, jer je gitara još bila prevelika za njega, a ja sam nastavio.

Izbor je bio da li da nam kupe gitaru ili gramofon. Majka je mudro odabrala gitaru. I mnogo je lepo.

Imaš li vremena da slušaš druge bendove i da li se tvoj ukus u međuvremenu promenio?

Slušam sve vreme i novu i staru muziku, i jedino što mogu da kažem je da mi se ukus razvio i da mi je sada mnogo jasnije zbog čega mi se neke stvari dopadaju, a neke ne. Ako je nešto pravo, ja ću sigurno da uživam u tome, bilo da je to minimalizam Philipa Glassa, alternativni svetovi Toma Waitsa, potpuna otvorenost Johna McLaughlina ili Christina Agulera dok peva It is a mans world Jamesa Browna.

Jesi li slušao kompilaciju Jutro će promeniti sve, i ako jesi, ko ti se najviše sviđa? Da li bi, kad bi imao vremena, producirao neki od mladih domaćih bendova?

Nažalost, nisam imao priliku da čujem Jutro će promeniti sve, ali bih sigurno uživao da radim kao producent nekoj mladoj grupi. Naravno, ako mislim da su pravi.

Koji si poslednji CD kupio?

Malopre sam kupio dva CD-a Ramba Amadeusa. Cenim Antonija i jedva čekam da čujem šta on to sada radi.

U knjizi Kako je bio rokenrol pokojnog Branka Vukojevića na 417. stranici u reportaži sa snimanja Šarlove ploče u u studiju Druga Maca, u podužem dijalogu između Koje i Enca Lesića stoji: Enco: (pomalo iznervirano, suzdržava se) “Snimićemo nešto, sedećemo 24 sata. Ja imam vremena i meni treba to da naučim" i Koja je rekao da Enca sada smatra jedinim normalnim čovekom iz beogradske muzičarske bratije (koja gravitira oko “Šumatovca” po zakonima koje ni Kopernik ne bi uspeo da objasni) i da samo s njim održava diplomatske odnose.
Moje pitanje: (nemam pojma šta je i gde je taj Šumatovac, jedino što želim da znam je) koliko nove generacije muzičara mogu da nauče od Koje, Gileta i Dr Spire?

Što se tiče učenja – ja i dalje učim, od svakoga koga sretnem. Kao što kaže Maks Ehrmann u pesmi Deziderata iz 1927:

Speak your truth quietly and clearly;
and listen to others,
even the dull and the ignorant;
they too have their story.

Pa i te tvoje nove generacije (Dario Stajić je 37 leta star - op. a.) isto tako treba da nastave da uče – od svakoga može ponešto da se nauči – i kada greše, i kada su u pravu.

DUŠAN MIHAJLOVIĆ – Dr Spira i Ljudska  Bića

Što se tiče Šumatovca, to je kafana koja se nalazila u Makedonskoj ulici u Beogradu, između Radio Beograda i Politike, i imala je ogromnu baštu koja je uvek bila prepuna. Godinama je bila okupljalište muzičara svih opredeljenja, i mnoge su se grupe oformile u bašti Šumatovca. Kao i uvek, Koja zauzima unapred negativan stav prema svemu što bi moglo da makar i iz daleka liči na uspostavljeni poredak, i ponekad u tome preteruje.

Puno smo pominjali tekstove, samo jedan kratak komentar na pesmu Dr. Paranoia: "Ne govori glasno / Čak ni u kupatilu / Čak ni sam sa sobom / Prisluškuju svaku tvoju reč / Prisluškuju svaku tvoju reč / važno je sačuvati prisebnost".

Ako odlučim da uradim kompoziciju koja sadrži muziku i tekst, za mene oni predstavljaju celinu. Pisao sam ja i instrumentalnu muziku, i vokalne deonice bez teksta. Ali sve to za mene uvek ima i vizuelnu komponentu – svaki zvuk ima oblik, boju i pokret.

Svaku pesmu doživljavam kao film, i ponekad se stvarno čudim kako ostali ne vide isto što i ja. Tekst koji si citirao deo je filma o čoveku koji je (stvarno ili nestvarno, to je nebitno) svestan da je progonjen, i pokušava da se izbori s tim. Kao film Conversation sa Gene Hackmanom.

Toliko dobrih filmova sam se nagledao slušajući muziku, tako da i moje pesme funkcionišu na isti način. Nažalost, takvi filmovi se ne prave dovoljno često.

 

Slobodan pad

Poraz
Suviše žestok da se ublaži pesmom
Poraz
Večno nesnalaženje
I spori refleksi

Povratak među ljude
Nož zaboden u leđa
Rukom prijatelja
Slobodan pad

Poraz
Suviše običan da se pretvori u pesmu
Poraz
Loša verzija vica
Ponovljeno bolna

Povratak među ljude
Prepoznat nož u leđima
Bez objašnjenja
Slobodan pad

Poraz
Čemu još objašnjavati ga
Nepotrebno je i suvišno
Poraz
Kao takav
Razumevanja nema

Povratak među ljude
Nož zaboden u leđa
Loša verzija vica
Napiši pesmu
Slobodan pad

Muzika i tekst: Dr. Spira
© Dr. Spira 1980

 



Komentari

  • Gravatar for Dzim Hendriks
    Dzim Hendriks (gost) | 16.10.2007. 15.14.17
    Dusane, imas najlepse prezime na svetu, posle moga - naravno!
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 17.10.2007. 09.50.39
    Eeee, a šta je tek moglo da se desi da je Dr prihvatio gramofon umesto gitare?! Mogao je domaći hip hop da dobije mnogo ranije svog prvog turntablista. :)
  • Gravatar for Jevta
    Jevta (gost) | 18.10.2007. 10.36.36
    E, deda, deda, pa oni ni za Sumatovac ne znaju... Sve naj za svirku!
  • Gravatar for Lotrek
    Lotrek (gost) | 18.10.2007. 19.38.03
    kako necu da znam Sumatovac. tamo sam dva puta isao da pisham.
  • Gravatar for Bosko
    Bosko (gost) | 22.02.2009. 19.24.02
    Uvek sam uzivao u Tvojoj muzici. Poslednji put u pulskoj areni, mislim `87-88.Nastupio si u mantilu, sa ak tasnom...bilo je sjajno. Potrazicu disk koji se ,nadam se moze kupiti..nedostaje mi ta atmosfera..mozda i ono vrema. Postovanje!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.