Popboks - THE CULT U BEOGRADU - Repriza bez premijere [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 22.06.2007. 00:00

THE CULT U BEOGRADU

Repriza bez premijere

Gotovo pun beogradski stadion Tašmajdan sinoć je dočekao zakasneli koncertni debi grupe Iana Astburyja. Oni koji su ih gledali i na Exitu, svakako mogu da budu zadovoljniji nego prošle godine

Igor Čoko

Bilo je tačno onako kako se i očekivalo posle nastupa na Exitu: sarkastično nostalgično, ali... simpatično. Hodajući lagano prema Tašu, kroz glavu su mi munjevito sevali likovi samoproklamovanih gradskih faca ušuškanog provincijskog gradića s kraja 80-ih, oni koji su svoj imidž opasnih momaka odgojili na tada aktuelnom svetom trojstvu The Cult - The Mission - The Sisters Of Mercy. Kožnjaci, uske isparane leviske, poluduboke pume iz Borova, crne cvike, vokmen u ruci i Rain u slušalicama.
CULT U BEOGRADU
The Cult nisu bili ljubimci isključivo provincijskih faca, ali njihov kruti i reski hard-gotik zvuk se dosta teže probijao do dela one progresivnije publike. Ali i takva, svedena, uniformisana predstava je imala svoju romantičarsku notu, manifestovana kroz želju za identifikacijom koja se suprotstavlja učmalosti bilo koje domaće soc-real provincije.
CULT U BEOGRADU
Kada sam, probijajući se kroz gužvu na Tašu, u masi prepoznao neka lica iz uspomena, nisam mogao da sakrijem slavodobitni osmeh. Znao sam da će se izvući iz svojih toplih domova i hodočastiti na ovaj, za njih, poseban koncert. Sada u nekom sasvim drugom izdanju, tročlana ekipa koja se klela u glas Iana Astburyja i rifove gitariste Duffyja našla se na Tašu „da se priseti starih dana“. Na njima nema ni traga nekadašnjih opasnih momaka, ali… neke slike nikad ne tamne.
CULT U BEOGRADU
Uprkos visokoj ceni karte (2.000 din), uprkos činjenici da se stadion Tašmajdan pretvorio u po život opasnu ruinu sa samo jednim jedinim ulazom/izlazom, uprkos anonimnim predgrupama pa pauzi od sat vremena do glavne svirke, uprkos tome što je piva nestalo oko deset, uprkos katastrofalnom razglasu, opšta histerija mase nakon što su iz zvučnika zagrmeli Rain, Revolution, Wild Flower, Fire Woman, She Sells Sanctuary... samo potvrđuje činjenicu da su The Cult nekad kod nas zaista uživali zvezdani status i da među konzervativnom publikom do danas nije mnogo narušen. U Beograd su svratili deceniju i po kasnije. I opet dovoljno na vreme da privuku više publike od aktuelnih Kaiser Chiefs dve večeri ranije.
CULT U BEOGRADU
Dakle, slike iz (lepše) prošlosti i ovog puta su presudile u korist mase. The Cult, ovenčani lovorikama slave, u srpsku prestonicu su ipak došli kao ponovo aktuelna pojava - u sklopu evropske turneje na kojoj promovišu materijal sa novog albuma Born Into This koji bi trebalo da izađe krajem septembra.
CULT U BEOGRADU
Po onom što smo čuli između najvećih hitova benda, Cult su sa ubrizganom svežom dozom krvi u venama, sasvim spremni na ponovni povratak među žive. Za razliku od prošle godine kada su gotovo neprimetno prošli na Exitu, i kada se u medijima i potkrala poneka otvorena kritika na traljav nastup, The Cult su na Tašu zvučali sasvim korektno. Dostojno pristojnog koncerta, jednog od najposećenijih junskih događaja u Beogradu.
Posle jednog bisa, taman toliko dugo da ne postane dosadno, a da publika ode kući zadovoljna. Jer je, očigledno, dobila šta je tražila.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji