Popboks - LAIBACH U SKC-u - Turbo volk [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 06.02.2007. 00:00

LAIBACH U SKC-u

Turbo volk

Odlično posećeni koncert u Studentskom kulturnom centru (SKC) bio je audiovizuelni spektakl, nabijen stilizacijom, porukama i simbolikom - sasvim u tradiciji najpoznatijeg YU/slovenačkog benda

Jovan Ristić

Pred zvanični početak koncerta, sa razglasa su više od pola sata puštane himne, koračnice i udarničke pesme nastale u slovenskim zemljama za vreme komunizma i socijalizma, a kada je emitovana srpska himna Bože pravde bend je, ispraćen ovacijama, izašao na binu.
LAIBACH U SKC-u
Tokom prvog, konceptualnog dela nastupa, Laibach je svirao obrade himni - što je materijal sa poslednjeg albuma Volk.
Koncert je počeo nemačkom himnom; za njom je usledio američki The Star Spangled Banner, ali sa laibachovskim stihovima: "Spasite nas od vaše slobode, pravde, mira, arogancije i ponosa". Za to vreme, sa video bima projektovana je zastava SAD, a preko nje naftne pumpe.
LAIBACH U SKC-u
Potom je odsvirana Anglia, inspirisana tradicionalnom engleskom pesmom God Save The Queen/King, čija se melodija pojavljuje u nekoliko zvaničnih pesama zemalja Komonvelta. Za njom je došla obrada ruske himne, a preko ekrana su letele siluete crkava i Kremlja.
Laibach je predstavio i verzije francuske, italijanske, španske, izraelske, turske, kineske i japanske himne, a za kraj ovog dela koncerta ostavio je Slovansku, sa spotom koji je prikazao sve slovenske zemlje sveta u crvenoj boji - uz buran odziv publike.
LAIBACH U SKC-u
Drugi, znatno kraći deo koncerta, bio je rezervisan za pesme sa ranijih ploča, tokom kojeg su u prvom planu, pored pevača Milana Frasa, bile prateće pevačice Eva Breznikar i Nataša Regovec, koje su izvodile koreografiju, držeći udaraljke.
U indastrial i elektronskim ritmovima izvedene su NSK, kultni hit Tanz mit Laibach, Alle gegen alle, Du bist unse, Hell: Symetry i Achtung, a koncert je zatvorio megamix hitova Laibacha, među kojima je, možda, najpoznatija obrada Life is Life grupe Opus.
LAIBACH U SKC-u
Megamix je, zapravio, bio svojevrsni bis tokom kojeg se Laibach poklonio publici i ostavio je da na filmskom platnu gleda odjavnu špicu - sa nazivima odsviranih pesama, imenima članova grupe i čitave tehničke ekipe, od tonaca do vozača kamiona.
LAIBACH U SKC-u
LAIBACH U SKC-u
LAIBACH U SKC-u
LAIBACH U SKC-u
LAIBACH U SKC-u
LAIBACH U SKC-u


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji