Popboks - BORAT: PROUČAVANJE AMERIČKE KULTURE ZA DOBROBIT SLAVNOG NARODA KAZAHSTANA – Larry Charles - U koži trash dokumentarca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.12.2006. 00:00

BORAT: PROUČAVANJE AMERIČKE KULTURE ZA DOBROBIT SLAVNOG NARODA KAZAHSTANA – Larry Charles

U koži trash dokumentarca

Ovo se svetu sviđa. Najvažnije pitanje u vezi sa tom tvrdnjom jeste – kakav je svet? Reklo bi se grub, prost i vulgaran, ali ne i sasvim nesvestan najužasnijih svetskih socijalno-političkih apsurda

Vladislava Vojnović

Ocena:
3
3/10

Scenario: Sasha Baron Cohen, Anthony Hines
Uloge: Sasha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell, Pamela Anderson, Bob Barr, Alan Keyes
Žanr: politička drama s tezom preobučena u trash-dokumentarnu komediju
Trajanje: 82 minuta
Proizvodnja: USA 2006.
Web: www.boratmovie.com
BORAT: PROUČAVANJE AMERIČKE KULTURE ZA DOBROBIT SLAVNOG NARODA KAZAHSTANA – Larry Charles
Ako film treba da bude dokumentarni i da govori o licemerju svetskih političkih događanja, lično više volim Michaela Moora; ako treba da bude trash, lakše korespondiram sa Johnom Watersom; ako treba da bude komedija o sudaru kultura kroz bezazlenog neameričkog junaka u Americi, beskrajno više volim Party Blakea Edwadsa.
No, Borat je trash dokumentarna komedija samo po svojoj formi. Po svojoj suštini, ovo delo spada u političke drame s tezom. Nešto kao Sartreove drame, samo da su ih kojim slučajem pisali Becket i Jonseko trudeći se da budu na tragu Bechta, a sve to u današnje vreme.
Glavni junak filma Borat kazahstanski je TV novinar kojeg tamošnja vlada šalje u Ameriku da napravi reportažu iz koje bi Kazahstanci mogli da nauče stvari korisne za prosperitet svoje nacije i države. I junak i kazahstanske socijalne prilike prikazani su tako da film nije ni mogao biti sniman u Kazahstanu, već te lokacije „glumi“ Rumunija. Amerika, pak, glumi samu sebe, mada u zanimljivostima oko snimanja stoji da je američka policija dok je Borat sniman intervenisala više od devedeset puta!
BORAT: PROUČAVANJE AMERIČKE KULTURE ZA DOBROBIT SLAVNOG NARODA KAZAHSTANA – Larry Charles
Kroz svekoliku političku nekorektnost, gotovo defektnu seksualnu opscenost, vređanje i šokiranje aktara filma, a tako i publike, autori pokušavaju da pokažu istovetnost tzv. trećeg sveta i savremene Amerike u vezi sa svim zlom totalitarizma. Da bi se užasima i aktuelnošću gusto načičkana struktura učinila prijemčivijom širokom auditorijumu, autori su se odlučili za komični način pripovedanja. Na komično apsurdna i groteskna delanja nadovezuje se i analiziranje istog tog humora kroz razgovore koje Borat vodi sa američkim kolegama, stručnjacima i narodom, a koji ne uspevaju da mu objasne šta je u Americi smešno, a šta nije, i zbog čega. I upravo ono što u Americi navodno nije smešno, razlog je salvama smeha u gledalištima širom Amerike gde je, kao i u Britaniji, Borat postao kultni fenomen.
Ako ste voleli kvazidokumentarce domaćih autora kao što su Želimir Žilnik, Goran Radovanović i Mladen Đorđević, spremni ste za Borata. Ipak, nije sigurno da li ćete biti oduševljeni time koliko je Charles zaoštrio svoju kameru-stilo ili ćete, pak, utvrditi da je preterao.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi