Popboks - LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra - Kembridž – Nešvil – Požega [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 07.12.2006. 00:00

LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra

Kembridž – Nešvil – Požega

Inspiracija postoji u svakom pokretu, osećanju… samo je treba pokupiti. Inspiraciju za stihove svojih pesama, uglavnom, pronalazim u 24 časa življenja svakog dana, kao i u spisima W. Wordswortha, T.S. Eliota, F. Scotta Fitzgeralda, M. Antića, W. Morrisa, i francuskim la Nouvelle Vague filmovima

Aleksandar Pavlić

Koliko sutra bi mogli da se pojave na kompilaciji novih bendova časopisa Uncut. Da, tako zvuče Mothership Orchestra! Bend bez albuma. Iz Požege. U intervjuu koji sledi pokušali smo da otkrijemo kako nastaju ovako lepi i melanholični gitarski komadi tako nesvojstveni našem podneblju, i da li oni zaista bude mrtve. Odgovori su, očekivano, jednostavni.
LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra
POPBOKS: Požega je, vidimo, plodno tlo za americanu: kako bismo drugačije objasnili ovako ozbiljno gitarsko muziciranje?
LAZAR: Interesantno je da ste to svrstali pod americanu… hm, recimo da mi se sviđa. I u Požegi, kao i u svakom delu planete Zemlje, postoje promašene ljubavi, lepi prolećni i jesenji dani, radosti i razočaranja. Stoga ne vidim razlog da se ne javi potreba za stvaranjem muzike.
Kako je bend nastao?
Zvanično, priča oko The Mothership Orchestra počela je jednog avgustovskog predvečerja 2005. godine, no sama ideja zadire malo dalje u prošlost. Još 1997. osnovao sam sastav Mothership, koji se krajem iste godine zbog raznoraznih razloga raspao. Nakon drugog pokušaja i sličnog završetka, odlazim u inostranstvo i tamo u saradnji sa svojim prijateljima počinjem pripreme za The Mothership Orchestra. U avgustu, na nagovor sadašnjeg bubnjara, osnivamo orkestar kroz koji želimo da ispričamo priče.
LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra
Ko čini postavu benda?
The Mothership Orchestra čini šest stalnih članova, plus prijatelji, s tim da je moj cilj da proširim orkestar na trinaest članova. U postavi su: Ivan (gitare, glas), Ivan (bas gitara, kontrabas, glas), Marko (gitare, glas), Dragomir (bubanj), Željko (harmonika, glas) i moja malenkost Lazar (glas, zvečke, daire, gitara).
Kako nastaju pesme, ko je autor tekstova, aranžmana?
Većina pesama je nastala u Engleskoj tokom 2003. i 2004. godine, napisao sam ih ja, ali smatram da su im život udahnuli svi u orkestru. Aranžmane rade Ivan i Ivan.
Then She Kissed Him verovatno je jedna od najlepših pesama koja se pojavila kod nas u proteklih nekoliko godina. Ali, siguran sam da bi utisak bio još jači da je ispevana na srpskom. Mislim, naime, da je za pomak na domaćoj sceni u ovom trenutku neophodan punokrvni hit! To nekako uključuje i srpski jezik. Dakle, zašto pevate na engleskom?
Hvala. Kao što sam već rekao, većina pesama nastala je u Engleskoj, na engleskom jeziku, pa je nekako logično i da nastave život na istom jeziku. S druge strane, igrom slučaja, engleski je postao jezik kojim se možete sporazumeti s bilo kim, na bilo kojoj tački planete Zemlje. Takođe, planiramo da budućnost sastava ne vežemo samo za područje Srbije.
LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra
Da li će možda neke pesme koje su nastale u Požegi nastaviti život na srpskom? Emocija i priča koju pripovedaš u tom slučaju bi mnogo lakše došla do publike ovde, i sam si rekao “da u svakom delu planete Zemlje postoje promašene ljubavi, lepi prolećni i jesenji dani, radosti i razočaranja” – osećanja se uvek najlakše iskazuju i razumeju na svom jeziku.
Verovatno… No, svakako ću to uzeti u obzir. Već sam napomenuo da budućnost sastava nisam planirao da vežem za Balkansko poluostrvo, pa se stoga moramo složiti da je jezik, koji trenutno upotrebljavamo u svojim pesmama, nekako za nijansu prikladniji.
Možeš li malo detaljnije da pojasniš planove o karijeri u inostranstvu?
Cilj nam je da predstavimo našu muziku izvan granica Srbije, pa smo od samog početka u kontaktu s ljudima iz jedne velike diskografske kuće. Naravno, postoji još puno toga što treba da napravimo, kako ovde, tako i u okruženju, i da zatvorimo priču u obliku potpisanog ugovora s njima. Waking The Dead EP je moguće za sada nabaviti jedino direktno kod nas, odnosno putem e-maila. To će se isto desiti i sa već spremljenim materijalom Live CD, koji je snimljen uživo, ali bez prisustva publike. To je u svetu poznato kao radio show izdanje, koje se pravi za emitovanje na radio stanicama, i služi za promovisanje živih nastupa, koji će uslediti posle Nove godine. Tako da će naše prvo domaće regularno izdanje biti zapravo DVD s tim materijalom, koji će sadržati i neke audio bonuse.
Inspiracija je... gde?
Inspiracija postoji u svakom pokretu, osećanju… samo je treba pokupiti. Inspiraciju za stihove svojih pesma uglavnom pronalazim u 24 časa življenja svakog dana, kao i u spisima W. Wordswortha, T.S. Eliota, F. Scotta Fitzgeralda, M. Antića, W. Morrisa, i francuskim la Nouvelle Vague filmovima
LAZAR ŠIJAK – The Mothership Orchestra
Navedi autore koji su najviše uticali na vaš izraz.
Na muziku je uticalo više faktora, kao što su britanski folk s kraja 60-ih i početka 70-ih (Nick Drake, John Martyn, Fairport Convention…), Cole Porter, The Beatles, J. Brel, The Kinks, E. Costello, Scott Walker, American Music Club... ima još puno, puno toga.
Da li posle EP-ja Waking The Dead možemo očekivati i prvo dugosvirajuće izdanje?
Naravno. Već imamo pripremljene pesme za album, koji planiramo da objavimo za nekoliko meseci. Nadam se da će se to dogoditi na proleće.
Čime se još u životu bavite pored muzike?
Polovina sastava bavi se raznoraznim vrstama vizuelne umetnosti, dok drugu polovinu čine ekonomista, ugostitelj i student. Dakle, širok spektar zanimanja.
Koji album se najduže zadržao u tvojoj play-listi u poslednjih mesec dana?
Album? Recimo Puzzles Like You od Mojave 3 i Victory For The Comic Muse od The Divine Comedy.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.