Popboks - ANTHONY KIEDIS: Žive rane - Vođa pajaca koji su promenili r’n’r [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 13.04.2006. 00:00 · 2

ANTHONY KIEDIS: Žive rane

Vođa pajaca koji su promenili r’n’r

Od tužnih trenutaka kakav je gubitak najboljeg prijatelja Hillela Slovaka, koji je umro od overdoza, pokušaja prosvetljenja kakvo je putovanje po Borneu ili susret sa dalaj-lamom, veze sa Sinead O’ Connor ili kurioziteta da je kao klinac jednu noć proveo u krevetu sa Cher – ova knjiga neodoljivo podseća na scenario nekog holivudskog filma

Aleksandar Pavlić

ANTHONY KIEDIS
Ovo nije samo priča o jednoj uspešnoj r'n'r karijeri punoj zanimljivih detalja i neočekivanih obrta: ovo je prvenstveno priča o prijateljstvu, ljubavi, pozitivnom životnom pristupu i slobodi. Onoj slobodi koje se svi plaše – da budeš ono što zaista jesi i tome posvetiš ceo život. Muzika je samo rezultanta pozitivnih životnih sila, a biti u muzičkom univerzumu četvorice pajaca koji sebe nazivaju Red Hot Chili Peppers prava je privilegija.
Scar Tissue (srpsko izdanje Alnari/Editor) takođe je i priča o kalifornikaciji života, kao i podneblju u kojem je isti ugodniji, i to ne samo u materijalnom smislu. Tamo je želja za ostvarenjem sna nekako realnija, a nada kategorija sa mnogo većim volumenom.
Jastuk od heroina
Anthony Kiedis je rođen u Grand Rapidsu (Mičigen) prvog dana meseca novembra 1962. godine. Odrastao je u prilično liberalnom okruženju i u vreme kada se mislilo da muzika menja svet, koji će nakon toga postati mnogo bolje mesto za sve.
ANTHONY KIEDIS
Otac, nemirnog nomadskog duha, često je napuštao svoju porodicu. Po rođenju malog Anthonyja je, recimo, neko vreme živeo u Francuskoj, u Parizu, kako bi osetio tamošnju nabujalu umetničku scenu. Kada mu je ponestalo novca, vratio se porodici kao bit umetnik, i to tako što je autostopom došao do Nemačke i pristupio američkoj vojsci kako bi vojnim brodom besplatno prešao okean.
Anthony je tako prvih pet godina svog života proveo na relaciji Mičigen - Florida - Kalifornija - Mičigen. Na kraju, posle desetak privremenih raskida, roditelji se 1967. definitivno rastaju. Otac ostaje u LA želeći da napravi filmsku karijeru, a majka se, slomljena i razočarana, sa njegovim do tada najboljim prijateljem i malim sinom vraća u Grand Rapids.
Ovakve okolnosti presudno su uticale na njegovo sazrevanje u buntovnog mladića koji je borbu za slobodu, odnosno za radim-samo-ono-želim-a-ne-ono-što-mi-drugi-kažu, smatrao jedinim ispravnim putem.
U 12. godini Anthony se opet vraća kod oca, a fasciniranost Kalifornijom i, po njegovim rečima, neka vrsta prosvetljenja koju je doživeo kad je tamo stigao faktički i dalje traju. Još je veće oduševljenje doživeo kada je prvi put došao u dodir sa drogom, jer je otac snimanje alternativnih filmova i očaranost Belom Lugoshijem zamenio unosnijim poslom – dilovanjem droge. Prvo duvanje je palo 12-oj: sa ocem i njegovom 18-godišnjom devojkom. Bizarni događaj je ovekovečen fotografijama koje sa nalaze u knjizi.
Prijatelje za ceo život pronašao je u gimnaziji Ferfeks. Michael Balzari, aka Flea, i Hillel Slovak su već pomalo svirali, a na samom početku Kiedis je bio samo najavljivač koncerata. Onda je napisao tekst za Out of LA, počeo aktivno da učestvuje na probama i koncertima kao pevač i... tako su rođeni Red Hot Chili Peppers.
ANTHONY KIEDIS
Tadašnja LA punk scena je prilično uticala na Kiedisa i njegove prijatelje. Grupe kao što su The Germs, X, The Black Flag, China White početkom 80-ih su činile udarnu snagu kreativnog buma u alternativnoj muzici. Kamen temeljac nove scene činile su i nezavisne izdavačke kuće i, naravno, klubovi kao što su Lasa, Zero One i CASH.
U ovom poslednjem su Flea i Anthony živeli neko vreme. Život u klubu koji je bio stecište ekscentričnih umetnika bio je čak i napredak za Anthonyja, koji je pre toga spavao svom automobilu – t-birdu iz ’62. godine, kog je kupio za 600 dolara.
Koliko je sam taj osećaj euforičan, toliko je spuštanje užasno. Danteov Pakao puta deset. Nađeš se u užasu nelagode, na mračnom i depresivnom demonskom mestu, zato što počinju da blede sve te hemikalije koje su činile da se osećaš tako sjajno, i ne ostaje ti ništa što bi učinilo da se osećaš dobro. Bio je to jedan od razloga mog uzimanja heroina, nekoliko godina kasnije. On je postao 50 metara debeo jastuk na koji sam se dočekivao da ublažim spuštanje sa kokaina.
Sa svojih 20 godina Anthony je već imao ozbiljnih problema sa drogom. Ona će biti sastavni deo njegovog života i sledećih 15 godina. Detaljni opisi tog segmenta njegovog života – od poseta raznim rehabilitacionim centrima i bežanja iz istih do spavanja na ulici i života na samom dnu društvene lestvice – zauzimaju značajan deo Živih rana.
U krevetu sa Cher
Druga, ili možda pak prva (kao u onom stereotipu sex, drugs and r'n'r), značajna tema kroz koju Kiedis filtrira svoju životnu priču su žene, preciznije njegove muze. One su imale ogroman uticaj na Anthonyjev život i opširni opisi svih njegovih veza samo potvrđuju nameru da i najintimnije segmente života izloži na uvid javnosti.
Nije ovde u pitanju pristup koji pripada korpusu sve prisutne opranifikacije, već želja da upoznamo Anthonyja Kiedisa onakvog kakav zaista jeste: slab kada je u pitanju droga; ponekad nemaran, egocentričan, ali i posvećen prijateljima, porodici, muzici; u stalnoj borbi za sopstveni integritet, u neprestanom traganju za pravom ljubavlju. Ocena da je sebe u ovim memoarima predstavio kao velikog ljubavnika samo je površan utisak – prava istina je to da su ljubav i strast njegova velika životna inspiracija.
RHCP su mogli da funkcionišu samo kao ekipa međusobno bliskih ljudi, a to se više puta i ranije pokazalo kao bitan preduslov za stvaranje dobre muzike. Kiedis nije iskoristio svoju ugodnu pripovedačku poziciju da sebe i grupu predstavi u idealističkom svetlu, naprotiv! Njemu bitne događaje ispričao je ne štedeći ni sebe, ni prijatelje.
ANTHONY KIEDIS
Te večeri sam upoznao Kurta Kobejna. Ušao sam u njegovu garderobu pre nastupa, samo da ga pozdravim. Tamo je bila i Kortni. Izgledao je ofucano, kao da je upravo izašao iz mašine za mlevenje mesa. Nosio je isparanu majicu, a koža mu je bila užasna. Izgledao je kao da danima nije spavao, ali je bio prelep na neki uvrnut način. Oborila me je njegova harizmatična pojava. Izgledao je strašno prijatan. Lepo smo se ispričali, a ja sam mu se zahvalio zbog pristanka na ove nastupe (Nirvana je bila predgrupa RHCP na delu turneje posle albuma Blood Sugar Sex Magic - op. aut.)... Kurt je izašao iz garderobe i odvukao se do bine kao podgrejan leš. Ali, čim je nastup počeo, oduvao je publiku priredivši im šou kakav se samo poželeti može. Njihova sirova energija, njihova muzikalnost, izbor pesama, bili su kao zvuk motorne testere koja se prolama kroz gluvu noć.
Žive rane se ustručavaju dubokih promišljanja i kompleksnih opservacija, ali su zato prepune zapažanja kao što je prethodni pasus i priča o raznim zanimljivim ljudima koji su na ovaj ili onaj način bili bitan deo života A. Kiedisa. Od tužnih trenutaka kakav je gubitak najboljeg prijatelja Hillela Slovaka, koji je umro od overdoza, pokušaja prosvetljenja kakvo je putovanje po Borneu ili susret sa dalaj-lamom, veze sa Sinead O’ Connor ili kurioziteta da je kao klinac bio prijavljen da živi sa Cher (da bi išao u školu u koju je želeo) – ova knjiga neodoljivo podseća na scenario nekog holivudskog filma. Čak je jedne noći delio i postelju sa obnaženom Cher, a sutradan se hvalio svim drugarima. Naravno, tada je bio previše mali...
RHCP – albumi:
1984 - The Red Hot Chili Peppers - EMI
1985 - Freaky Styley - EMI
1987 - The Uplift Mofo Party Plan - EMI
1989 - Mother's Milk - EMI
1991 - Blood Sugar Sex Magik - Warner Bros.
1995 - One Hot Minute - Warner Bros.
1999 - Californication - Warner Bros.
2002 - By the Way - WEA
2004 - Live in Hyde Park - WEA International
2006 - Stadium Arcadium - Warner Bros.
Na pisanju autobiografije Kiedisu je asistirao Larry Slowman, koji je isti angažman imao i na knjigama Howarda Sterna Private Press i Miss America. Slowman iza sebe ima i pet samostalnih knjiga sa sličnom tematikom, a najpoznatija je On the Road With Bob Dylan.
Puna života, pisana jednostavnim književnim jezikom, ova knjiga će sigurno biti mnogo zanimljivija obožavaocima lika i dela AK & RHCP. Ostalima će biti tek interesantna životna priča nekog slavnog muzičara - previše neverovatna da bi bila istinita.


Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 20.06.2008. 09.18.06
    muzika pepersa i inace ostavlja veliki utisak na mene,ali posle ove knjiga poludim svaki put kad cujem njihivu pesmu.i pre sam sve znala napamet ali sada me prolaze zmarci kad ih cujem.knjiga nije tako dobro napisana koliko je zanimljivo citati o njegovom ludackom zivotu...
  • Gravatar for Raoul Duke
    Raoul Duke (gost) | 05.02.2010. 00.06.03
    Stilski jako tanko i neubedljivo, a nešto mi se čini da se Kidis malo zaneo i kada su činjenice u pitanju. Nemam ništa protiv "laganja" u prozi, ali koliko ja razumem, ovo delo nije fikcija, već autobiografija ...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige