Popboks - BEHIND THE CANDELABRA – Steven Soderbergh - To smo mi, momci iz diska... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.05.2013. 17:16 · 4

BEHIND THE CANDELABRA – Steven Soderbergh

To smo mi, momci iz diska...

„Serije su novi filmovi“ – da se čuti iz usta mnogih, namerenih da ukažu na očiglednu istinu da je (anglosaksonska) TV serijska ponuda u kvalitativnom smislu pretekla filmove. Evolucija je čudo na čijem putu je izlišno postavljati prepreke, te se sa priličnom sigurnošću može očekivati da će slična dijagnoza uskoro moći da se izrekne i na račun donekle izumrle forme – TV filma. 'Behind The Candelabra' Stevena Soderbergha sročen za znameniti HBO odličan je vesnik i tog fenomena.

Zoran Janković

Ocena:
8

Scenario: Richard LaGravenese
Uloge: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Aykroyd, Rob Lowe, Scott Bakula, Debbie Reynolds, Nicky Katt, Bruce Ramsey, Paul Reiser, Cheyenne Jackson, Boyd Holbrook
Žanr: biografska ekstravaganca
Trajanje: 118 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

U tom smislu čudi Soderberghovo javno vajkanje kako su zbog (nekim čudom) i dalje škakljive tematike mnogobrojni holivudski studiji odbili ovaj njegov projekat. Razloga za prenemeganja te vrste zbilja nije bilo, budući da je Soderbergh ovo svoje najnovije filmsko čedo sasvim srećno udomio; HBO je prestižna i dalje cenjena adresa, prepoznatljiva po kvalitetnoj i uglavnom ozbiljnoj ponudi, a nakon odgledanog filma nema sumnje da je ostvarenju ovakvog soja najuglednija kablovska kuća na svetu ipak i najprirodniji habitat.

Naime, biografski filmovi generalno prilično slabo prolaze na bioskopskim blagajnama, a uz to priča o poslednjoj velikoj romansi, Liberacija, čuvenog estradnog pijaniste, uz to i izrazito promiskuitetnog homoseksualca, teško da bi uspela da se nametne u ponudi sve bučnijih adaptacija stripova i nastavkovih nastavaka, dok je HBO  u međuuvremenu nanizao nekoliko uspelih visokokalibarskih radova iz biografskog podžanra. Na sve to, Soderbergh svakako nije ime kome bi se neko usudio da vezuje ruku i zavrće onu čuvenu budžetsku slavinu.

I tako, priča o poslednjoj velikoj ljubavi u životu šarenog i lažljivog Liberacija, pijanističkog genija i zabavljačkog superstara po meri Las Vegasa i srodnih adresa, u samo jednoj sedmici stigla je i pred premijernu kansku publiku i pred korisnike ovog kablovskog rudnika televizijskog blaga. Nakon premijere u udarnim termina ovogodišnjeg izdanja fešte u Kanu u roku od tek tri-četiri dana priliku da se uveri u Soderberghovo umeće dobio je i populus spreman da odreši kesu za HBO pakete. Time se u dobroj meri ostvario u nekoliko kratkih navrata delimično sanjani Soderbergov san o istovremenoj distribuciji jednog filma na nekoliko raznorodnih načina.

I mimo te ipak tek tehnikalije i zgodne faktografske fusnote Behind The Candelabra se u kvalitativnom smislu pokazao kao gotovo pa vrhunski rad u okviru podžanra ka kome je bezrezervno težio. U pitanju je odličan biopic, ostvarenje čiji autori sa golemim uspehom razrešavaju staru mozgalicu – kako jednu burnu i nesvakidašnju biografiju dekodoirati i preneti na filmski medij, ispričati je potencijalnoj publici pojmljivim i prihvatljivim jezikom, a pri tom odraziti punoću i jedinstvenost pojave kojoj se film bavi, istovremeno obezbedivši i filmski učinkovit i upečatljiv širi kontekst za polaznu priču. Soderbergh se odlično snalazi sa svim pomenutim nametima, te Behind The Candelabra (film nosi naziv po kitnjastim svećnjacima koji su bili Liberacijev lični pečat i kojima je on ukrašavao svoje ionako uparađene klavire) pokazuje šta je sve moguće kad se združe zanimljiva tema, autorska zrelost, budžetska relaksiranost i precizan fokus.

Po pitanju opšteg pristupa i veštine kojom priči obezbeđuje i širi fon Soderbergh se ovde približava vazda superiornoj britanskoj (BBC) školi biopica na temu života, poduhvata i posrtanja za popularnu kulturi važnih ili ikoničnih pojava. Ipak, uz taj lako prepoznatljiv šnit, Behind the Candelabra ipak ostaje film koji u najznačajnijoj meri oslikava jednu eru u životu matične Amerike, te, mimo svih ostalih kvaliteta, služi i kao ekonomičan i razumljiv dokument o istoriji privatnog u prevratničkoj postvijetnamskoj eri SAD-a.

Velika bi grehota bila ovo delo Soderbergha, definitivno jednog od najznačajniji američkih aktivnih filmskih autora današnjice, predstaviti kao spoj srećnih okolnosti, jer ovo je film u kome sve funkcioniše kako treba – priča je efektno vođena, ukrašena elipsama tačno gde treba, sfere privatnog i šireg društvenog umešno su isprepletane i stoje u pravom odmeru, ni jednog trenutka ne narušavajući pominjani fokus priče o jednoj burnoj ljubavi u nevreme. Uz to, ovo je film koji krasi vrhunska rekonstrukcija hiperhedonističke i hipernacifrane disko ere i prvih dana epidemije AIDS-a i delo koje nas takođe  podseća i na ono što većina već dobro zna (da je Damon vrhunski glumac koji je kadar i da i u ciljano drugima podređenoj ulozi pokaže podosta glumačkog dara i vrhunskog vladanja nijansama) i ono što smo, ne svojom krivicom, u najvećoj meri smetnuli s uma (da je Michael Douglas izvanredna glumačka pojava sposobna da se iz tradicionalne alfamužjačke postavke izbori sa problematičnim likom Liberacija koga nije lako voleti, ali koga se i bez nekog velikog upinjanja moguće razumeti).

Behind The Candelabra je još jedan „samit na vrhu“ – znalački spoj faktografije, filmskog umeća i onoga možda i najznačajnijeg – emocije. Upečatljive emocije koja uspeva da se nametne povrh svih pojašnjenja, kontekstualizacija i tehnikalija, pa još onako po soderberhovski zaumno, a pitko i filmski nadahnuto i nadajnjujuće sročeno.



Komentari

  • Gravatar for homofob
    homofob (gost) | 03.06.2013. 18.06.16
    imam pravo da budem homofob. Bolestan sam. 'vamo pederi, tamo lezbejke sve sareno lepo i zdravo. Zdravo.
    • Gravatar for Cool
      Cool (gost) | 04.06.2013. 15.35.57
      Naravno da imas pravo da budes homofob i ja kao gej u potpunosti podrzavam to tvoje pravo. Ono sto ne podrzavam su diskriminacija, fizicki napadi, gubitak posla, nemogucnost sklapanja civilne zajednice itd. itd. A homofob budi do mile volje - to je vec u rangu ''100 ljudi, 100 cudi''. :))
      • Gravatar for Колд
        Колд (gost) | 19.06.2013. 11.26.56
        Ја нисам хомофобан. Ја сам парадофобан. Може ли то?
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 04.06.2013. 21.14.54
    Ne znam zasto ljudi mrze jedni druge jer su drugacije sex orijentacije, navijaju za drugi klub itd? Ja ne volim gejeve i navijace iz istog razloga- kad vidim dva gola muska tijela kako trljaju svoje znojne dlakave pazuhe jedan o drugi...recimo samo da to mi bas i nije lijep prizor. Doduse gejevi to makar rade iz neke seksualne strasti i pobude, a dva muskarca na tribinama se grle, jer je treci na terenu dao gol. No, to sto ne volim gejeve, nema nikakve veze sa komunikacijom koju imam s njima. Jednostavno, ne volim ni da jedem podvarak, pa ne idem po gradu sa bejzbol palicom rijesen da pretucem svakog ko na podvarak mirise. Upoznao sam nekoliko njih (gejeva a ne podvarak-meraklija, njih je bilo vise od nekoliko) i generalno, nema nikakve razlike u komunikaciji. Jedan je super zanimljiv momak, elokevtan, zajebant, a dvojica su arogantne isfeminizirane ljige sa "iz dis bikoz ajm gej" stavom i laznom politickom korektnoscu koja ne dozvoljava masne viceve...docim su njihovi "nemansi" vicevi vecinom sterilni kao i njihova politicka korektnost. ***Inace, back on topic o serijama. Ima li iko u popboksu da napise zdrav prikaz o genijalnim UK serijama koje nisu bas toliko poznate kod nas kao sto su npr misfits, skins, sherlock, whitechappel itd. Evo recimo black mirror je sjajan, mad dogz je totalno stripovska "guy ritchievska" serija, utopia mi se svidjela takodje, in the flesh ima maestralnu atmosferu low budget serije koja u principu bas i nije toliko low budget...itd itd...da ne zaboravim za mozak opustajuci Hustle koji je zavrsio nakon (ja mislim) 6 sezona. Neki solidan prikaz UK serija bi leg'o ovom sajtu ko budali samar...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi