Popboks - ANA NEVER, LJUDSKE POTREBE I ALL THE ARMS WE NEED U FABRICI - To the North! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 06.04.2013. 13:06

ANA NEVER, LJUDSKE POTREBE I ALL THE ARMS WE NEED U FABRICI

To the North!

Sinoćnji koncert prigodno nazvan North Side je potvrdio da je raznovrsna subotička scena bogata žanrovima: od noise post-rocka, preko sirove electro-punk energije pa do metal/hard-corea. Talas žive svirke sa severa zapljusnuo je i novosadsku publiku u prostoru SKC Fabrike, uz zaključak da treba obratiti malo više pažnje šta se to kuva u Subotici.

Dušan Majkić

Foto: Petar Mirosavljević

Mesto: Fabrika, Novi Sad
Datum: 5. april 2013.

 

 

Događaj je zamišljen kao promocija subotičkih bendova, a posetioci novosadske Fabrike (njih oko 80-ak) mogli su da vide tri potpuno tematski različita benda. Jako dobar pristup koncepciji iliti ubiti 3 muve...

Ljudske potrebe

Nešto posle 22h tj. nakon projekcije dokumentarnog filma o zanimljivoj i originalnoj turneji benda, americana nastrojenim Wooden Ambulance (dvojac na "biciklovima" putuje Vojvodinom i nastupa po klubovima), na binu prvi izlaze ujedno i najkvalitetniji akteri večeri: Ana Never. Ko je u svojoj mladosti čitao strip avanture neponovljivog Dylana Doga zna kako je bend dobio svoje ime. Ali, da se razumemo; ovde nema horora i misterija nego čistog i bučnog post-rocka. U nastupu koji je trajao oko 40 minuta, grupa je izvela samo dve (!) pesme, ali je svojom ambijentalnom mantrom i kvalitetnim zidom buke na pravi način obojila prostor. Duge gitarske deonice, dozvoljena improvizacija kao i atmosferičnost samog pristupa svirci, doveli su do zaključka da se radi o jednom od najkvalitetnijih bendova sa severne pruge. A, da. Nema pevanja, nema dugih solaža... bend se ponaša kao da su svi zajedno na jednom  putovanju po prašnjavim putevima američkih nedođija. Savršeno se slušaju, kulminiraju i dugo gase, tako da eho pomenutog putovanja ostaje dugo u ušima slušaoca. Čak se i povremena (jako glasna ) mikrofonija precizno uklopila u koncepciju. Šteta što nisu bili bolje bili prihvaćeni od strane publike. Možda se ona samo iznenadila, ili je Ani Never to i bio cilj. Svako ko iole voli da iskoči iz šina klasičnog rok manira, ova grupa biće mu prava prilika za novu avanturu.

All the Arms We Need

U 23.10 na binu izlazi grupa Ljudske potrebe i prvim taktom najavljuje da će se raditi i o najradikalnijem zvuku večeri. Žestoko i sirovo. Tekst (na maternjem) koji više zvuči kao konstantna parola. Glas, bas i bubanj dopunjeni haotičnim uplivom saksofona. Nešto kao Morphine ali sa više besa i "realnosti". Ovaj bend po svojoj koncepciji lako bi se uklopio i za potrebe (ljudske) raznih drugih umetničkih formi. Muzika je kod njih samo početak. Iako je zvuk prvog benda bio dobar, ovde je malo sve otišlo u buku tako da vokal, a on je u ovom slučaju ključan nije mogao najefektnije da dođe do izražaja. Ali, pesmu po pesmu, Ljudske potrebe su uspeli da otkrave publiku i posle 35 minuta nastupa dobili su zadovoljavajuću pažnju.

Poslednji bend koji je nastupio u ovom paketu bio je HC/metal orijentisan - All The Arms We Need. Tokom pripreme za njihov nastup pristigao je još izvestan broj nove publike, ali skoro niko sa mlade novosadske hard core scene. Žestok udarac za kraj večeri. Brutalan vokal, nezaustavljiv tempo glavne su karakteristike koje krase ovu grupu. To je taj noviji (post) hard core, veoma komercijalan pravac poslednjih godina u svetu uz napomenu da i u Srbiji ima nekoliko kvalitetnih bendova koji tako praše. All The Arms We Need su, možda, u svom nastupu i ponašanju najviše underground i to je još jedna različitost u istoj večeri. Njihovih 5 minuta ipak će biti na nekom festivalu sličnog zvuka, sa gomilom publike željne stage divinga i horskog pevanja.

U poslednje vreme, barem kada govorimo o novim bendovima ne možemo reći ni "južnije-tužnije", a ni severnije-hladnije. Subotica je uvek imala zanimljivu scenu, malko više pritajenu ali konstantnu i raznoliku. Pomenuti bendovi koji su nastupili u novosadskoj Fabrici samo su deo slagalice koja nikako da se sklopi u pravu sliku. Pod ovim podrazumevam malo više pažnje od strane medija i publike ali i veći angažman grupa da priču isteraju do kraja. Možda još uvek ovi momci nemaju sve ruke koje su im potrebne, ali neki ljudi i neka Ana će se već naći u masi...



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

BISERA VELETANLIĆ I DARKWOOD DUB U STUDIJU M

Generacijski dub

Izveštaji

PARTIBREJKERS U NOVOM SADU

Vremena je ostalo još

Izveštaji

MARK EITZEL U NOVOSADSKOM KLUBU CK13

Poznati stranac

Izveštaji

FESTIVAL TO BE PUNK - drugi dan

I bi pank

Izveštaji