Popboks - BISERA VELETANLIĆ I DARKWOOD DUB U STUDIJU M - Generacijski dub [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.10.2012. 20:35 · 7

BISERA VELETANLIĆ I DARKWOOD DUB U STUDIJU M

Generacijski dub

Bisera je, u ovom slučaju, pravi frontmen. Odmah primećuje sitne nedostatke i daje instrukcije toncima šta treba popraviti, a kulminacija kontakta sa publikom ostvarena je tokom interpretacije njenog najvećeg hita, pesme Milo moje. Ona ne stoji po strani, ne sedi na predviđenoj šank stolici. Punopravni je član benda, a da joj sve to prija čujemo u komentaru "Baš je dobra ova muzika"

Dušan Majkić

Mesto: Studio M, Novi Sad
Vreme: 26. oktobar 2012.

 

Počelo je sa nečim sasvim izvesnim i izrodilo se u zanimljivu saradnju. Koncert koji je otvorio turneju grupe Darkwood Dub potpomognute od strane predstavnika "stare škole", pevačice Bisere Veletanlić označio je početak ili bolje rečeno pik ove kolaboracije i poziv svim generacijama da, na jednom mestu, razmene muzička iskustva. Sve to trajaće do 15. decembra završnim koncertom u beogradskom Sava Centru. Dobar test za publiku, pa ko više izdrži i prihvati igru.

Kao mesto polaska turneje odabran je novosadski Studio M. Dobar odabir prostora, ne samo zbog odličnog zvuka nego i zbog sedenja! Da, upravo je taj element falio na zajedničkim nastupima Darkwooda i Bisere koje sam nekoliko puta ispratio u festivalskim gužvama. Ne radi se tu ni o godinama, ni o nemogućnosti da se uklone sedajuća mesta... Jednostavno, zanimljivo je doživeti Darkwoode iz te pozicije. Zanimljivo je sigurno bilo i publici koja je prepunila salu Studija M (oko 350 mesta + 50-ak onih "pravih" što su stajali).

Koncert je počeo sa malim zakašnjenjem od 10 minuta a bend nas je u startu ubacio u vrtlog vira. Zvuk jako dobar i  iznenađenje kod pripadnika starijeg dela publike koja se nije nadala (a nije ni znala) da će ovako radikalno sve početi. Videlo se da su očekivali neko Opatijsko otvaranje a dobili su zagrevanje uz Ženevu, Ko zna i Stvarnost. Sledi sjajan "blast from the past" tj. het-trik koji nas je podsetio na remek-delo, album U nedogled. Pesme Sudar, Treći Vavilon i Kolotečina i danas zvuče vrlo sveže i čuvaju identitet grupe. Svirka i zvuk za deset. I stariji prihvataju igru, polako se otkravljuju da bi konačno, posle nešto više od pola sata, dočekali svoju zvezdu.

Darkwoodovci nakon kolotečine istupaju sa bine, a uz klavirski uvod Vasila Hadžimanova, na istu stupa Bisera Veletanlić. Sjajan glas ali i ponašanje čine je veoma unikatnom osobom naše popularne muzike. To se odmah videlo na početku kompozicije Ne plači. E, sad je mlađi deo publike malo DUBlje zavaljen u stolicama što ovom koncertu daje simpatičan preokret. Bend je ponovo na bini i u punom sastavu izvode premijeru ove turneje, pesmu Potaman. Odličan odabir singla, a Biserin glas se idealno uklopio u ovu pesmu sa njihovog EP izdanja iz 1997. godine. Nastavlja se u sličnom retro prizvuku sa taktovima pesme Ručak za dvoje. Bisera je, u ovom slučaju, pravi frontmen. Odmah primećuje sitne nedostatke i daje instrukcije toncima šta treba popraviti, a kulminacija kontakta sa publikom ostvarena je tokom interpretacije njenog najvećeg hita, pesme Milo moje. Ona ne stoji po strani, ne sedi na predviđenoj šank stolici. Punopravni je član benda, a da joj sve to prija čujemo u komentaru "Baš je dobra ova muzika".

Velikim aplauzom publika ispraća Biseru a Darkwood Dub malo zaoštrava situaciju. Posle, prilično, dosadnjikave disko stvari Šećer (nekoliko starijih gospođa uz napad smeha reaguje na tekst pesme - "Pada mi šećeeer") bend se opet vraća na siguran teren. O pustinji i Ispod reaktora a posebno Kosmos predstavljaju njihovu kulminaciju večeri. Vrhunski zvuk i ugođaj u stolicama! Moglo bi se reći da se i publika sjedinila u ovako neobičnoj atmosferi. Ako je to i bila neka nesvesna namera, moramo reći da su muzičari uspeli u tome. Prvih sat i po se završilo. Publika, očekivano, traži i dobija BISeru a cela sala peva uz hit singl sa kojim se sve i zakuvalo: Nešto sasvim izvesno. Posle toga sledi Dorćolac - mali biser, a za kraj pesma 130. Bilo bi i bisa br. 2 samo da u sali nisu upalili radna svetla. Svi su hteli još, i juniori i seniori.

Nešto što mi je pre jedno godinu dana izgledalo rogobatno i pomalo neprirodno, potpuno se promenilo ovim koncertom. Nisam progledao niti nešto porekao. Prvo, Darkwood Dub su imali hrabrosti da se upuste u ovu "zrelu" i kvalitetnu avanturu a drugo, dobrim odabirom prostora (koji bi konačno trebalo da postavi šankove i točilice), možda su konačno rešene neke generacijske nesuglasice. Prvo poluvreme je dobro završeno, a drugom (zakazanom za 27.10. na istom mestu) želim bis više. 



Komentari

  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 28.10.2012. 08.35.35
    recenzija na nivou odličnog RTS-a 90tih.
  • Gravatar for za svakog pomalo, tačnije nikom ništa
    za svakog pomalo, tačnije nikom ništa (gost) | 28.10.2012. 19.17.39
    aj malo neku paru d'uzmemo
  • Gravatar for Dž
    (gost) | 28.10.2012. 23.53.49
    A dokle više Bisera sa "Milo moje", izraubovala je tu stvar do maksimuma. Pa nije baš "Like a rolling stone". 40 godina bitiše na osnovu jedne pjesme.
  • Gravatar for Djolo
    Djolo (gost) | 29.10.2012. 04.37.36
    Dodjes na koncert ,pogledas na miksetu,vidis ko radi zvuk i sve ti je jasno.
  • Gravatar for @djolo
    @djolo (gost) | 29.10.2012. 11.32.53
    a šta ti je to jasno? zašto je zvuk hvaljen u recenziji, zašto Bisera peva milo moje, ili zašto su se bakice smejale Šećeru?
  • Gravatar for Blejd
    Blejd (gost) | 29.10.2012. 14.40.43
    Odlična recenzija.
  • Gravatar for BubaSlon
    BubaSlon (gost) | 30.10.2012. 01.40.59
    Zlo i naopako .......
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji