Popboks - GLISS - Langsom Dans [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.03.2013. 16:19 · 1

GLISS

Langsom Dans

Gliss u trećem pokušaju stižu do prilično dobrog albuma koji će ih, ako pravde ima, iz odeljka zgodnih fusnota o ljubimcima Billyja Corgana, izvesti u samu žižu javnosti, gde im je svakako i mesto.

Zoran Janković

Ocena:
7

(Modern Outsider)



I u doba neprijatno lako dostupnih informacija čuda su moguća. Pa i pop-kulturi. Jedno od sitnih čuda kako je američko-danska trojka Gliss uspela da tako dugo ostane na margini. To marginalno čudo je time veće ako se ne prenebregne da, barem sudeći na osnovu uzorka u vidu friškog im albuma, Gliss ni najmanje nisu gadljivi na komunikativan i zvuk jasnijih kontura.

Mora se naglasiti da Gliss do veoma povoljnog utiska stižu potpuno predani veri u moć jednostavnog izraza, svog zasnovanog na čistim melodijama i naglašenoj atmosferičnosti. A kada je reč o atmosferi, Gliss se, reklo bi se, svojevoljno zadržavaju untar granica prepoznatljivih postavki shoegaze i dream pop zvuka. Nema sumnje, a to će možda pokazati i vreme, da bi se ova trojka dosta dobro snašla i delajući u stilski raznovrsnijim vodama, ali ono što je u ovoj priči najznačajnije – sad i u slučaju ostvarenja Langsom Dans Gliss odlično zvuče i mame na hvalospeve.

Gliss - Weight of Love from Gliss on Vimeo.

Naravno, ovde je dosta lako u startu potegnuti tešku analogijsku artiljeriju, pa kao lako uočljive uzore navesti slavne preteče poput Corgana, Jesus & Mary Chain i Cocteau Twins; nisu pogrešili ni oni koji ih stavljaju pod isti kišobran pod kojim već obitavaju, recimo, The Joy Formidable i/ili Purity Ring (koji takođe imaju sveža, a valjana izdanja), ali najmudrije bi priču o onome što su Gliss pokazali na Langsom Dans zadržati u okvirima pohvala za gotovo bezgrešan niz upečatljivih pesama.

Najzaokruženije zvuči upečatljivi gothic pop u Blood on My Hands, staroškolski dream pop u Into the Water, dok gitarama diskretno senčena Hunting sugeriše izvesnu notu plesnog rocka, a sličan sud stoji i za delikatno izatkanu numeru In Heaven i veoma hitične A To B. U svim tim pesmama, baš kao i na primerima jednako uspelih numera Weight of Love, onovekovne Blur i dirljivo melanholične Black is Blue, dominira zadivljujuće i začuđujuće bogat i raznolik vokal Victorije Cecelije.

Za ljubitelje shoegazea i dream popa diskretno drugačijim sredstvima Langsom Dans će biti poslastica kojoj je teško išta iole ozbiljnije zameriti, oni šireg muzičkog ukusa svakako će nakon ovog albuma Gliss biti zaintrigirani da čuju kako će se ova grupa pokazati ako se eventualno oproba u nešto drugačijim podžanrovima, a svi bez izuzetka već sad mogu da budu zadovoljni ovim nenadanim biserom i svakako dragocenim otkrićem zime za nama.



Komentari

  • Gravatar for klk
    klk (gost) | 28.03.2013. 21.13.08
    Susreli se Ivy i The Smashing Pumpkins.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi