Popboks - SERIJA: NA PUTU ZA MONTEVIDEO – Dragan Bjelogrlić - Između dva poluvremena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 14.02.2013. 10:40 · 5

SERIJA: NA PUTU ZA MONTEVIDEO – Dragan Bjelogrlić

Između dva poluvremena

Druga sezona Bjelogrlićeve sportsko-nostalgične sage opisuje putovanje od Jugoslavije do Urugvaja i predstavlja zagrevanje pred Svetsko prvenstvo u Montevideu tj. film Montevideo, Bog te video: Priča druga čija je premijera planirana za april 2013. godine.

Đorđe Bajić


Scenario: Ranko Božić (saradnici na scenariju: Dimitrije Vojnov, Stevan Koprivica i Dragan Bjelogrlić)
Glavne uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Viktor Savić, Nebojša Ilić, Danina Jeftić
Sezona: 2
Broj do sada emitovanih epizoda: 5 (od 9)
Žanr: kostimirana sportska drama
Trajanje epizode: oko 50 minuta
TV kanal: RTS
Proizvodnja: Srbija, 2013.
 

Montevideo, Bog te video: Priča prva (2010) vratio je veru u domaći repertoarski film, a Bjelogrlić i ekipa su dokazali da je i u našim uslovima izvodljivo postići zavidan kvalitet izrade i namamiti publiku u bioskope. Posle filma usledila je i serija čija je prva sezona na male ekrane stigla početkom prošle godine, dok je upravo u toku premijerno emitovanje druge sezone. Za otprilike dva meseca u bioskope stiže Montevideo, Bog te video: Priča druga u kome će biti opisano ono što sve najviše zanima: događaji na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine. Put za Montevideo u toj postavci predstavlja sponu između dva filma/prve i treće sezone serije, svojevrsnu pripremu za veliko urugvajsko finale.

Srećom za Bjelogrlića i ekipu, nekada su putovanja trajala mnogo duže nego danas. Jugoslovenski fudbaleri i drugi članovi ekipe su na putu do Južne Amerike proveli više od mesec dana. Prva, uvodna epizoda druge sezone prikazuje rastanak u Beogradu; a naredne tri opisuju vožnju vozom. U petoj, do sada poslednjoj emitovanoj epizodi momci stižu do Lihtenštajna. Put za Montevideo paralelno prati i zbivanja u Beogradu, kasnije i Kotoru, pa su uposleni praktično svi važniji junaci koje smo upoznali u prvom filmu/sezoni. Istina, primetan je nestanak slikarke Valerije (Nina Janković), ali je zato Milutinčeva Eli (Tamara Dragičević) unapređena u Rosinu poverenicu i najbolju prijateljicu. Od novih momenata, tu je i obnovljena romansa između Boška „Dunstera“ Simonovića i barunice Helene Klodovske (Bojana Gregorić), blago komična ujdurma oko uvođenja prvih telefona na Čuburi, te intriga oko ruskog revolucionara Kirila (Marko Mak Pantelić)... Sportski aspekt je u drugoj sezoni gotovo potpuno zanemaren (momci povremeno odrade poneki trening i to bi otprilike bilo to), ali drugačije teško da je i moglo. Razvlačenja ima, ali se minutaža, na sreću, uglavnom navlači sa stilom.

U drugoj sezoni glumačka ekipa sve više poprima međunarodni karakter. Pored već pomenute Bojane Gregorić, u seriji glumi još nekoliko hrvatskih glumaca: legenda jugoslovenskog filma Božidarka Frajt, zatim Goran Navojac i Filip Šovagović kao simpatični probisveti Bracika i Đuka; a uloge su dobili i Slovenac Alžan Pelesić i Grk Stratos Tzortzoglou. U preostale četiri epizode biće još novih lica: svetski poznata manekenka Nataša Vojnović kao bogata Kathy, Amerikanka čija će lepota zaludeti momke tokom dugog putovanja brodom, i Ivan Zekić kao Ivica Bek, profesionalni fudbaler i važno pojačanje jugoslovenskoj ekipi.

Domaćim gledaocima očigledno prija druženje sa Tirketom, Mošom i ostalim starim i novim likovima, ali je neosporno da bi priča o uspehu naših reprezentativaca mogla sasvim lepo da funkcioniše i bez ovih devet tranzicionih epizoda. Takođe, uočljivi su i drugi problemi: naracija „malog“ Stanoja (Predrag Vasić) je sve zamornija i besmislenija; Predrag Vasić se u intervalu između prve i druge sezone zamomčio, mutirao i izrastao, tako da to, pošto se radnja Puta za Montevideo direktno nadovezuje na kraj Priče prve, stvara krupan problem u kontinuitetu. Bez obzira što se u drugoj sezoni, uglavnom ne događa ništa od veće važnosti za dalji tok događaja, priča je, na uzorku od prvih pet epizoda, dovoljno šarmantna i zanimljiva da održi pažnju do aprila i velikog finala.



Komentari

  • Gravatar for jontrah
    jontrah (gost) | 14.02.2013. 12.21.16
    kakvi su vam ovi linkovi zeleni? kliktao sam na svaki i bas nemaju veze sa tekstom :D
  • Gravatar for sajrus vajrus
    sajrus vajrus (gost) | 14.02.2013. 17.41.43
    ti zeleni linkovi su bizarna zarazna bolest sa drugih sajtova. :-D
  • Gravatar for Kardigan
    Kardigan (gost) | 15.02.2013. 09.21.46
    Ti zelenjaci su dokaz da je Popboks dobro posećen, pa se pijavice kače za tekstove.
  • Gravatar for Jimi Barka
    Jimi Barka (gost) | 20.02.2013. 17.42.38
    Ko se ne boji da petlja po sistemskim fajlovima, neka otvori C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts u notepad-u i neka na novoj liniji doda sledece: 127.0.0.1 popboxads.com www.popboxads.com I nema vise zelenih linkova.
  • Gravatar for Alžan Pelesić
    Alžan Pelesić (gost) | 30.03.2013. 10.02.31
    Dragi gospodine Bajiću, jedna mala ispravka u tekstu. Ja sam naime Bosansko/Američki glumac ako govorimo o državljanstvima koje imam, a u duši sam gradjanin cijele planete. Puno pozdrava i nemojte šta zamjeriti. Alžan Pelesić :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige