Popboks - SVEŠTENIKOVA DECA – Vinko Brešan - Vreme je za bebe... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.02.2013. 10:04 · 1

SVEŠTENIKOVA DECA – Vinko Brešan

Vreme je za bebe...

U slučaju Sveštenikove dece biće razočarani svi oni koji su se nadali otvorenijoj društvenoj polemici u ruhu pitke satire, a na dobiti će biti konzumenti gledalački manje zahtevnih priča o dobro poznatim lokalnim naravima

Zoran Janković

Ocena:
5

 

 

Naslov originala: Svećenikova djeca
Scenario: Mate Matišić
Uloge: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Držen Kuhn, Jadranka Đokić, Lazar Ristovski
Žanr: komedija
Trajanje: 93 minuta
Proizvodnja: Hrvatska, 2013.


Svidelo se to autorima i poklonicima ovog filma ili ne, Sveštenikovu decu itekako ima povoda porediti sa Dragojevićevom Paradom. I mada po svakom parametru poređenja Parada izlazi kao pobednik i ipak sadržajniji i zaokruženiji film, u korelaciju ih dovodi dosta toga. U oba slučaja je reč o pučkim komedijiama, uspelim repertoarskim delima i kakvom-takvom pokušaju polemike sa onim što bismo mogli okarteristati sintagmom aktuelna društvena zbilja. Brešan to čini sa ekonomičnijom minutažom, dok  Dragojević na filmski ubedljiviji način stiže do samozacrtane poente.

Sveštenikova deca se otvoreno naslanjaju na poetiku blago apsurdističkih mediteranskih komedija, a to je teren na kom je Vinko Brešan već pokazao šta ume na primerima ranijih mu ostvarenja (Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal). Ovaj film zadržava podosta stilema poznatih iz ta dva ostvarenja, a estetski i kvalitativno dobacuje do dometa gledanog Maršala. Brešan, ponovo udružen sa svojim starim scenaristom Matišićem, ovom prilikom predstavlja priču o mlađem svešteniku koji na malom jadranskom ostrvu, udružen sa lokalnim trafikantom i apotekarom opsednutim pojmovima rasne čistote, kreće u boj za porast nataliteta, a to čine bušeći kondome pre no što ovi bivaju pušteni u prodaju i zamenjujući anti-bebi pilule vitaminima.

Imajući u vidu predočeni zaplet ne čudi što je ovaj film izazvao nešto burnije polemike u matičnoj Hrvatskoj u kojoj crkva ne pristaje tek tako na „jaram“ sekularno ustrojene države. Ipak, pošteno govoreći, Brešan, slično Dragojeviću, zastaje na pola puta otvorenije, pa samim tim i smislenije polemike, te provokacija ipak ostaje na tački dosetke i u funkciji polaznog podsticaja o ipak lahorastoj komediji naravi, uveliko zasnovanoj na regionalnim stereotipima. Kada se u obzir uzme stroga kodiranost hrvatskog, ali i srpskog društva, a i kad se sa uma ne smetne činjenica da oba tržišta naprosto vape za repertoarskim/komercijalnim filmom, tu zadršku ne bi trebalo uzimati za zlo autorima koji krenu ovim putem.

Ključni problem ovog ostvarenja je, kao što najčešće u ovim krajevima biva, diskutabilan scenario. I Sveštenikova deca nude oku ugodne prizore, gluma je sasvim solidna..., ali teško je prenebregnuti krupne manjkavosti u samoj postavci priče i likova. Kako Matišić i Brešan ne uspevaju da dovoljno ubedljivo predoče motivaciju mladog sveštenika da se upusti u takvu akciju, gledaoci bivaju stavljeni u situaciju da se sami izbore sa pričom koja umesto na polje proaktivizma bez mere u nekoliko navrata završava na teritoriji ne preterano zanimljive patologije. Dodatni balast filmu kao celini predstavlja činjenica da je njegov centralni deo naslonjen na prilično antipatičan lik sluđenog sveštenika čija se preduzetnost po mnogo aspekata opire zdravom razumu. Osim toga,  Sveštenikova deca nisu preterano duhovit film, a predstavljeni humor previše se uzda u motiv zabune i moć psovke kao uvek zgodnog oruđa u delima ove sorte.

Sve do prilično zbrzane završne trećine, pak, ovaj film ima zavidno pregledno izlaganje, priča u dobroj meri zadržava polazni ritam, a Brešan dosta suvereno vlada uvreženim postavkama repertoarskog filma u ovdašnjim okvirima, te stoga  na kraju ovo Brešanovo ostvarenje stiže do odeljka predviđenog za polovično uspela ili prihvatljivo nedorečena ostvarenja koja ipak nisu u potpunosti lišena smisla postojanja. A, nažalost, današnjim merilima vagano, ni to nije zanemarljivo postignuće.



Komentari

  • Gravatar for Chedous
    Chedous (gost) | 22.02.2013. 20.24.44
    Zanimljivo je da se Parada kao primer benigno populistickog jeftinog pamfleta uopste poredi sa simpaticnim, komunikativnim, satiricnim, a na trenutke i subverzivnim ostvarenjem Vinka Bresana. U ovom filmu nema jeftinog prostackog i banalnog "humora" zahvaljujuci kome srpski film u poslednjih petnaest godina odoleva sigurnoj smrti. Igranje regionalnim stereotipima je inteligentno i vesto upotrebljeno. Konacno, iako na trenutke ''praznjikav'' film, Svecenikova djeca je jedan od retkih primera da u nasem regionu danas uopste moze da se snimi bilo sta sto bi se moglo nazvati filmom. Parada to svakako nije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi