Popboks - YO LA TENGO - Fade [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.01.2013. 10:45 · 5

YO LA TENGO

Fade

(Matador)

Život i priključenija Ire, Georgije i Jamesa. Trinaesti album u tridesetoj godini postojanja benda koji nastupa i pod presudonimom Condo Fucks

Dario Stajić

Ocena:
7
Dario Stajić


8/10

 

 

Prvih dvadeset godina hobokenške trojke Yo La Tengo (1984) možda su ponajbolje sublimirane u konstataciji kritičara i Lester Bengsovog biografa Jima DeRogatisa: "Napredak od Velvetima i Feeliesima inspirisanih džemova, preko akustičnog folk-roka, pa do hipnotičkih krautrok dronova". U trećoj deceniji njihovog postojanja pored kompilacija i izleta u (ne)poznato, slušali smo želje i čestitke slušalaca WFMU (Yo La Tengo Is Murdering the Classics), kako se YLT ne boje nikoga (I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass), filmski žongliraju (They Shoot, We Score), delimični povratak izvornim stilskim šarenicama (Popular Songs).

Najnovije čedo i po opštenarodnom mišljenju jedan od prvih vrhunaca diskografske 2013. - Fade, pleni zvučno uhodanom mirnoćom i ujednačenošću. Indikativan primer je prigušeno krljanje i ispiranje krajnika u startnoj Ohm. U (kon)tekstualnom smislu, prednjači svedenost i želja da se bude jednostavan. Navodimo Well You Better: There's always more to say/But I'll keep for another day.

Usmeravan producentskom palicom iskusnog Johna McEntirea Fade poput zlatnog preseka popularne (sub)kulture XX i XXI veka postavalja pitanje o smislu i postojanju: (What's) The Point of It. Na omotu albuma uslikani minijaturni obrisi članova benda ispod ogromnog drveta čija krošnja nestaje na jesen i ponovo se rađa u proleće, samo su jedan trenutak pre nego čovek naspram života postaje još manji.

Za nekoga sklonijeg instinktima nego razmišljanju, vrhovi ostaju ostvarenja iz devedesetih: Electr-O-Pura ili Fakebook. Da li može bolje, a istovremeno i gluplje? Sami presudite: Every stupid thing that happens to you/every silly thing I say/days just fade away/Slide into gray (Stupid Things).



Komentari

  • Gravatar for dzi ti
    dzi ti (gost) | 22.01.2013. 17.52.12
    vratio se stajic! jeeeeeeeee!
  • Gravatar for tex viler
    tex viler (gost) | 23.01.2013. 03.06.51
    dje s bre dario, 1000 godina!
  • Gravatar for ramona
    ramona (gost) | 23.01.2013. 04.25.58
    subverzivni lostić :)
  • Gravatar for djeneralche
    djeneralche (gost) | 26.01.2013. 21.43.59
    daj koji koncert
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 31.01.2013. 02.19.06
    Darija za predsednike Republike Bavarske!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi