Popboks - MASSIMO SAVIĆ U SAVA CENTRU - Pored oblaka pa do reke [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.12.2012. 11:02 · 3

MASSIMO SAVIĆ U SAVA CENTRU

Pored oblaka pa do reke

Massimo Savić je održao još jedan tradicionalni prednovogodišnji koncert u Sava centru koji, po prvi put u poslednje vreme kad su njegovi nastupi u pitanju, nije bio krcat.

Milan Ćunković

Milan Ćunković
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Sava centar, Beograd
Vreme: 26. decembar, 2012.

 

 


Ne samo sve zauzete stolice, već i puni prolazi između redova – beše to uobičajena pojava pri svakom susretu Beograđana sa popularnim „Maxom“, međutim, pogled na polupopunjen balkon, ovoga puta, dovodi do cifre 3.000. Koncert jeste nazvan „Unplugged na oblacima“ ali je, kako je Massimo i najavio, bio je i električan i akustičan. Podelio ga je u tri celine („strujna, pa unplugged sa primesama električnog, pa ponovo prašimo“), a publici, nažalost još „nezagrejanoj“, najlepše iznenađenje priredio je na samom početku.

Na binu je izašao sa gitarom i posle dugog uvoda, začula se prepoznatljiva melodija i „Čudna je ovo noć, čudan sam sam sebi...“. Massimo je, poput Dejana Cukića prošle godine na Novobeogradskom letu, izvodeći neprolaznu Siđi do reke napravio omaž preminulom saborcu iz osamdesetih Milanu Delčiću Delči. Najveći hit grupe U škripcu sasvim lepo mu „čuči“ pa ne čudi, po izlasku na bis, najava da bi to mogao možda i da snimi. Tu se potkrao i jedan simpatičan „biser“ – zahvalio se autoru pesme, ali i šefu agencije Long Play koja organizuje njegove koncerte u Srbiji, Srđanu Vuletiću (!?). Nije mu, sigurno, uvek nasmejani Zoran Vulović Vule zamerio.

„Dragi moji, ja sam ovo jedva čekao, jeste mi dobro“, pitao je Savić i, posle uvodnog covera, krenuo sa svojim repertoarom – Traži me, Daj mi razlog, Gracija... Svaku su pesmu bojili gudači, istaknuta violina predstavljala je najveću zvučnu razliku u odnosu na prethodne koncerte, a u Odjednom ti grupu Meritas su „zamenile“ Martina Majerle i Vanesa Mišić. Pesme sa aktuelnog albuma Dodirni me slučajno su, kako je rekao, sada prvi put predstavljene na pravi način, jer je prošle godine proteklo tek mesec dana od izlaska CD-a. Velikom prijatelju i guruu Arsenu Dediću i njegovoj Gabi Novak najdraža je, saznali smo, Tišina.

„Za ovu pjesmu nikad nisam da je izbacimo sa repertoara, ona tako dobro funkcionira sa publikom“, uveo nas je Massimo u Jurinu Mi nismo sami, a posle niza Da mogu/Loše vino/Dodirni me slučajno hit Stranac u noći je konačno podigao publiku. Među najraspoloženijima je bio glumac Branko Vidaković – igrao je, pevao, njegov se glas ponekad i do bine čuo.

Deo sa akustikom u prvom planu započela je Sjaj u tami, obogaćena violinskom solažom i latino krajem, dok su u Samo jedan dan majstorisale klavijature i bas gitara. Liniju starih hitova nstavila je brža Samo za tvoje oči, a zatim i „istinita priča o jednom dobrom provodu u Zagrebu 80-ih koji je Alka (Vuica, prim M.Ć) pretvorila u tekst“ – Ljubica. Zvaničan deo, kojim su zaokružena dva sata, finiširao je tandem sa prethodnog albuma Sunce se ponovo rađaZar više nema nas/Indija, prvi bis su obojili osvrti na Olivera Dragojevića (Stine) i, ponovo, Juru Stublića (Zamisli život u ritmu muzike za ples), a za kraj je, na bisu broj dva kao i prošle godine, uz ovacije nacrtan Krug u žitu.

Massimo ima u srpskoj prestonici vernu publiku, dobar deo je iz godine u godinu u Sava centru. Nije ni čudo jer, zauzvrat, dobije pesme bez roka trajanja i emociju koja je, pogotovo kad je u pitanju njegov odnos prema Beogradu, iskrena i od davnina datira. Vreme je, međutim, s obzirom na redovnost druženja, da učini i neke radikalnije poteze vezano za set listu – ovoga puta, recimo, posle uvodne obrade publika više ničim nije, u tom pogledu, bila iznenađena. Nedostaje, dakle, onaj „u, otkad ovo nije pevao“ momenat, a kandidata za takva iznenađenja nije da nema u njegovom opusu. Tu je, pre svega, iz nepoznatih razloga potpuno zapostavljen prilično veliki hit sa kraja osamdesetih Ponovo zajedno koga nikad u set listi nema, pa I kad liju kiše, Kad čovjek voli ženu... Neće se Massimu desiti dramatičan i nagli gubitak publike i ako zaokret ne učini, ali će broj praznih stolica, prvi put uočenih na ovom koncertu, iz godine u godinu možda biti sve veći.



Komentari

  • Gravatar for Violeta
    Violeta (gost) | 28.12.2012. 04.56.22
    ....prazne stolice? .....radikalne promene? O čemu vi to? Ako uporedimo prošlogodišnji, sa koncertom ove godine, moglo bi se reći da je raniji koncert bio nešto srdačniji, topliji, i to - obostrano. Tim pre, ako se uzme u obzir da smo imali čast da dobijemo autogram od ovog velikog umetnika, nakon koncerta. Šta više, mnogi bi na njegovom mestu bili nadmeni, ali Massimo ima jednu prirodnu neusiljenost I lepotu dragog čoveka. Ovogodišnji koncert je praćen nizom okolnosti koje su osujetile prednovogodišnje rapoloženje (vrlo loša finansijska situacija i još gora politička slika u regionu) Umetnost je isuviše nežna ruža da bi njen trn mogao tako duboko da ogrebe, a umetnik ne treba da ima etička saosećanja, jer etičko saosećanje kod umetnika predstavlja neoprostiv manirizam stila - O.V. Dakle, nakon onako sjajne partije na solo gitari, s početka večeri, što se mene lično tiče - Massimo je mogao da "vrti u krug" i izveštaj o vodostaju na rekama (od Vardara pa do Triglava), sve do poslednjeg “Kruga u žitu” - jednako bi bio najšarmantniji, vrhunski feeling majstor muzičke scene. Pa, zar On nije apsolutna Slika (i neponovljiva prilika) Dorijana Greja? Uostalom, kaže O.Vajld - Kada se kritičari ne slažu, umetnik se nalazi u saglasju sa sobom!
  • Gravatar for Zorana Kostic
    Zorana Kostic (gost) | 28.12.2012. 19.35.17
    Uporedite recenziju Darkwood dub koncerta na kojem nije bio ni pun parter i ovog na kojem je falilo 100 ljudi na balkonu pa budine makar malo objektivniji.
  • Gravatar for Z\ika
    Z\ika (gost) | 30.12.2012. 14.58.51
    Ko ne zeli da slusa Massima, ne mora. Ne znam gde je autor video tolika prazna mesta?? Ja sam bio na balkonu i bilo je ih upravo toliko, stotinak. Massimo je sam po sebi dozivljaj, a set pesama se i menja / samo ga treba slusati svake godine.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji