Popboks - DARKO RUNDEK - O Haustoru ću razmišljati kada završim avanturu sa Cargo triom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 19.04.2012. 13:04

DARKO RUNDEK

O Haustoru ću razmišljati kada završim avanturu sa Cargo triom

Darko Rundek govori za Popboks o predstojećim koncertima Cargo tria, izložbi ilustracija u Domu omladine Beograda za album Plavi avion i mogućnosti da se ponovo okupi grupa Haustor

Vlada Živanović

Darko Rundek je u Beograd navratio desetak dana pre svoja dva koncerta u Domu omladine (29. i 30. april), a povod je izložba ilustracija Ane Kolege koje su korišćene za omot i pesme sa poslednjeg albuma Plavi avion. Novosadska publika će Rundeka i Cargo trio imati priliku da vidi i čuje 2. maja u Sinagogi, sviraće takođe i u Čačku (Dom kulture, 1. maj) i Subotici (6. maj). Hrvatski muzičar nedavno je boravio mesec i po dana u Indiji, gde je po sopstvenom priznanju napunio ''baterije'' i napravio nekoliko skica za nove pesme koje namerava da podeli sa publikom u Srbiji.

Kako je došlo do saradnje sa Anom Kolegom?

Dugo se znamo i volim kako slika. Imam čak i njenu sliku na jako važnom mijestu u mom stanu. Dugo sam mislio ko bi to mogao radit… Ona mi nije ni padala na pamet jer nije dizajner, već je pre svega slikarica. Ali, kada je album bio gotov, odmah sam znao da će to raditi upravo ona, to mi je nekako odmah postalo jasno i nisam imao nikakvih sumnji.
Kako se rodila ideja da svaka pesma ima sliku unutar omota?
To je bio impuls. Ona je najpre počela slikati za omot. Poslije se ispostavilo da joj idu i pjesme ponasob, pa je na kraju ispalo da je svaka dobila svoju sliku. Nije nam bilo lako da odabaremo najbolje, pa smo linijom manjeg otpora ostavili tako kako jeste.
Šta se novo može očekivati na koncertima u Beogradu i Novom Sadu s obzirom na to da ste pesme sa Plavog aviona već promovisali ovde krajem 2010. i početkom prošle godine?
Mi smo u međuvremenu napravili korak napred i upravo pripremamo novi album, tako da smo krenuli u neke nove avanture i namjeravamo ih podeliti sa publikom. Beogradska publika imaće priliku da čuje nekoliko novih pesama, ali i neke stare stvari koje zvuče potpuno drukčije. To će biti most između Plavog aviona i novog albuma, koji će izaći ili na jesen ove godine ili na proljeće sljedeće.

 
U nekoliko navrata ste izjavljivali da je publika u Beogradu prisnija od one u Ljubljani i nekim drugim mestima. Zašto to smatrate?
U pitanju je samo mentalitet. U Srbiji je drukčiji mentalitet u odnosu na region, kao što i Skandinavci imaju drukčiji mentalitet u odnosnu na Španjolce. Na promociji ovog albuma, Plavog aviona, stalno smo tražili da publika bude što tiša, da ne pravi buku, kako bi Cargo trio mogao svaki ton da predstavi na najbolji način. U Beogradu je publika svakako na neki način najbučnija, ali ta buka i ta publika mi je najiskrenije najdraža od svih koje uopće imamo. Beogradska publika je kako bi se reklo ‘respectful’, bučna je onda kada osjeti da je vrijeme da zajedno podelimo tu buku, a pažljiva kada zna da to muzičarima treba.
Nedavno je obeleženo 30 godina od izlaska prvog albuma Haustora. Da li razmišljate da ponovo krenete tim putem?
Nije sporno da razmišljam i o tome, ali se za sada još ništa ne radi po tom pitanju.
Kakve su vaše konkretne želje u vezi sa saradnjom sa Srđanom Sacherom i ostalim bivšim članovima?
Nekako mi se čini da prvo treba proći ova avantura sa Cargo triom. Moje želje su za sada usmjerene u tom pravcu, a za budućnost ćemo videti što će donjeti. Za sada ću još malo nastaviti da samo razmišljam o tome.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.