Popboks - BRANKO DIMITRIJEVIĆ - Nećemo o politici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 06.02.2012. 10:35 · 3

BRANKO DIMITRIJEVIĆ

Nećemo o politici

(Čarobna knjiga)

U Srbiji je sve moguće – pa i da najkvalitetniji srpski roman godine za nama zapravo doputuje iz daleko-daleke 1985. godine

Zoran Janković

 

 

Katkad se, a ne nužno u danima opijenosti zbog trijumfa ovdašnjih sportista, kao opravdana čini ocena da je Srbija zemlja čuda. Tako se, recimo, iz neprolazne zagledanosti u prošlost u retrovizoru izrodi i kakav nenadan dar i istinsko čudo. Tako se, na primer, dogodilo da nam bukvalno poslednji dani minule godine donesu najbolji srpski roman 2011, ali uz malu kosinu – roman Nećemo o politici Branka Dimitrijevića je prvobitno objavljen davne 1985. godine i tada je bio veoma zapažen, a ovo sada mu je blago remiksovano reizdanje za nova pokoljenja i otadžbinu u novom geopolitičkom ruhu.

Dimitrijević je možda najpoznatiji kao autor romana Oktoberfest, koji je preinačen i u ne toliko uspeo istomeni film u režiji pokojnog Dragana Kresoje, i Nećemo u politici (sada u izdanju Čarobne knjige) predstavlja vidan zaokret u odnosu na prethodnika. Dok u mračnijem Oktoberfestu Dimitrijević poentira na suštinskoj nemogućnosti efektne i smislene pobune, u Nećemo o politici okreće se ka satirčnom viđenju tadašnje stvarnosti, a kao moguć izlaz iz beogradskog/SFRJ sivila, birokratitizma i zlovolje on sugeriše kafanski život i prateća verbalna nadgornjavanja kao vid subverzivnog ataka na nemilu zbilju.

I zaista, protiv države koja uporno, a uz manje-više PR šminke otvoreno ratuje protiv svoga puka možda je i najdelotvornije boriti se kombinacijom eskapizma, hedonizma, humora, cinizma i upadljivog ignorisanja nametnutih konvencija. A lako je uočljivo da se malo šta u Srbiji korenski promenilo na tom planu u odnosu na pominjanu sredinu osamdesetih godina veka za nama. Otud Dimitrijevićevi junaci, dobrovoljno pasivizirani boemi i zgubidani i na čitanje u kontekstu ovog srpskog sada deluju prepoznatljivo i utemeljeni u stvarnosti kakva je namenjena uglavnom nemoćnom i anesteziranom plebesu.

Tako namesto logičnijeg proaktivizma Dimitrijević u Nećemo o politici sugeriše samoizabranu boemštinu, a umesto klasičnog narativa on ovde pruža izdašni niz razgovora na svakakve teme. Naracija je u srži pripovedanja i romana kao forme, ali Dimitrijević ovde uspešno zaobilazi taj uzus; srećom po roman, autor ovde konsekventno sprovodi svoj naum, istrajno oslonjen na dominantnu dijalošku formu, a kako pominjani razgovori plene višeznačnostima, duhovitošću i jetkom i pritajeno subverzivnom ironijom usmerenom ka sistemu, Nećemo o politici iz boja sa uvreženim zakonitostima pripovedanja priče izlazi kao pobednik. Branko Dimitrijević, na svu sreću, pogađa u sredinu mete, jer dovoljno jasno pojašnjava čitaocu zašto je ne toliko tipično književno ruho ovde zapravo najpodesnije za poentu ka kojoj je težio.

Nećemo o politici poseduje i znalački očitava još jednu krupnu vrednost; naime, ovo je savršen primer dela koje može da posluži i kao knjiški primer odraza vremena u kom je nastalo i koga autor nastoji da ovekoveči. Dimitrijević stvara maestralnu sliku društva koje hrli ka opštoj havariji, a kome, čini se, i nije preterano stalo do spasa. To što se srpska stvarnost nije znatno promenila u tom dugom međuvremenu između prvobitnog i novog pojavljivanja ovog izvanrednog romana, svakako je ponajmanje krivica autora koji se drznuo da (nanovo) dijagnosticira nešto očito i neprolazno, a, sa druge strane, može da predstavlja zasluženu pomoć u recepciji novopristigle čitalačke publike na ovo novo izdanje romana Nećemo o politici.

 

 



Komentari

  • Gravatar for Bora
    Bora (gost) | 06.02.2012. 18.31.13
    Još kad je izašao (1985) upakovan u čudesni omot Koste Bunuševca, ovaj roman izazvao je oprečne reakcije, a sad pokazuje da je preživeo i raznorazne kritičare. Izvaredna knjiga, beogradska, za svaku preporuku. Kao i "Oktobarfest". Neki od današnjih izdavača mogli bi da naprave ediciju koja bi se bavila srpskim "klasicima" iz osamdesetih... ima tu čudesnih knjiga.
  • Gravatar for Stara naslovnica je gender-bender
    Stara naslovnica je gender-bender (gost) | 06.02.2012. 18.46.47
    http://www.kupindo.com/NECEMO-O-POLITICI-Branko-Dimitrijevic_slika_L_206474.jpg
  • Gravatar for kum
    kum (gost) | 07.02.2012. 01.29.03
    Kultna knjiga.Živeo Pasolini!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige