Popboks - PREDRAG M. AZDEJKOVIĆ - Vreme hemoroida – zbirka rodoljubivih tekstova [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 08.12.2011. 07:49 · 8

PREDRAG M. AZDEJKOVIĆ

Vreme hemoroida – zbirka rodoljubivih tekstova

(Red Box)

Danas počinje još jedno izdanje festivala queer filma Merlinka, te eto zgodne prilike da se osvrnemo i na domete književnog debija neumornog LGBT aktiviste i pokretača narečene Merlinke

Zoran Janković

 

 

Predragu  M. Azdejkoviću se može što-šta i spočitati (ponajpre, povremena neodmerenost i tu i tamo otvoreno koketiranje sa estradnim), ali je pre svega pošteno ceniti ga zbog kvaliteta koji su neosporni. Recimo, zbog srčanosti i istrajne agilnosti. A Vreme hemoroida, zbirka njegovih proznih tekstova, mahom blogova i napisa srodnih izvorišta tu je da nas podseti i na zanačaj provokacije po zdravlje i boljitak društva, pa barem i u najsramežljivijim naznakama. Čini se da je pri vaganju dometa ove knjige najdelotvornije krenuti od potencijala za provokaciju koju svaki od zapisa nosi, tim pre jer se radi o prethodno publikovanim tekstovima, prvobitno skrojenim i skročenim za posve drugačiji medij.

Vreme hemoroida (u izdanju beogradske kuće Red Box) zbirka je blogova koje je Azdejković posejao tokom nekoliko godina na adresi b92.net. Ovde su dati u izvornom obliku, sa ponešto pojašnjenja u fusnotama, a valja naglasiti da su naknadno pregrupisani u pet celina sa lako uočljivim krunskim motivom unutar svake od njih. I te se činjenice pri iznošenju suda o kvalitetu onoga što se nalazi među koricama ove knjiga moraju imati na umu, naravno, ako se za polazište uzmu dobronamernost i intelektualno poštenje.

Dakle, ako kao olakšavajuću okolnost uzmemo tu izmeštenost tekstova iz prvobitnog konteksta i bloga kao prirodnog habitata, ostaje nam živopisno, pitko, na trenutke urnebesno štivo koje prevashodno odražava jedan atipčni svetonazor. Azdejković princip drugosti, srećom, ne koristi kao štit pred potencijalnim napadima, već hrabro hrli (na trenutke i srlja) u razračunavanje sa zbiljom srpskog mikrokosmosa. Sreća prati hrabre, a tu je i očiti talenat za naraciju i jezičke igrarije, te dobar deo tih obračuna sa stranica ove knjige za krajnji rezultat ima redove koje mirne duše mogu biti pohvaljeni, ako ni po čemu drugom, onda na konto odlučnosti, istrajnosti, lucidnosti i promišljenosti. Ako se tome doda poenta koju Azdejković retko kad promašuje, eto dovoljno povoda za bezrezervnu podršku.

Na planu dometa pojedininačnih tekstova, pa i pominjanih odeljaka u celosti gledano, utisak ipak donekle varira. Azdejković ponajbolji utisak ostavljja kada kreće iz nedvojbeno lične vizure, kao što je to slučaj sa prvom celinom (nazvanom Život i pederisanja). Tu se posebno izdvaja blog/unos/osvrt/priča/crtica... Čarlston za bedemke (nadahnuto viđenje mogućeg nastavka Stojanovićevog Čarlstona za Ognjenjnku), dok u jednoj od preostalih priča zatičemo odraz čiste genijalnosti kroz ovu opasku – „Samo kako da obavestim svoju kevu? Kada sam hteo da joj saopštim da sam peder, otišao sam da gostujem u vestima Studija B. Jedino da napišem knjigu, pa da joj dam da čita?“ Ovde nailazimo na savršeno skladan spoj istinoljubivosti, potrebe za nestašlukom uvek i svugde  i samoironije.

U segmentima u kojima se direktnije dotiče društvene zbilje Azdejković tu i tamo zapada u zamku uvek izlišnih elipsa i ponavljanja, a da se primetiti i određena sklonost ka mantranju prepoznatljivih i u međuvremenu i potrošenih i valjano iskompromitovanih ideoloških matrica dosta bliskih svojevrsnom novom jednoumlju. Problem sa ovim delovima knjige prevashodno se, ipak, krije u zahuktaloj svakodnevici i činjenici da je u poslednjih nekoliko godina (dakle, od trenutka kada je nastala većina tih zapisa) Srbija zagacala dosta duboko u fazu ozbiljne rezignacije plebejaca usled ideološke uranilovke, bezočnosti vladajućih, neprolaznog spinovanja lako opažljive stvarnosti i još jedne epizode kulta ličnosti. Sa takvim bremenom, teško bi se izborili i daleko vrsniji i iskusniji pripovedači i osmatrači stvarnosti nego što je Predrag Azdejković. Ipak u tom delu Vremena hemoroida mogu se naći odlični delovi, a grlene hvalospeve ponajpre zaslužuju osvrti pod nazivama Dupe dajemo, Kosovo ne dajemo!, Ljubavni slučaj ili tragedija pčelarke iz Kamenova, Pomozite Nataši Kandić i Vazelin za Uroša, u kojima je Azdejković, reklo bi sem, svoj na svome – opušten, motivisan, jezičav i zaigran pre svega.

Ako posmatramo unutar srodne srpske i regionalne ponude Vreme hemoroida nije kapitalno delo poput Povijesti gej i lezbijskog života i kulture (istog izdavača), nema ni literarnu vrednost Filipovićevog Staklenca, a ni revolucionarnost memoarske proze Ljubičice i bič – ispovijed žene sklone ženama Marije Buretić Bogović, ali ovo štivo zato krase žig srpskoga sada i neustrašiva spremnost na provokaciju Predraga M. Azdejkovića. To je važan doprinos emancipaciji LGBT populacije ovih predela i istinskoj srpskoj demokratiji u zametku, tako da ovo biva jedna od onih knjiga čiji značaj u krajnjem zbiru natkriljuje njene, inače,  sasvim zadovoljavajuće domete.  A što je krajnje dragoceno, čak i gledano samo u kontekstu gubitka značaja izdavaštva i broja konzumenata knjige u stalnom i vrtoglavom opadanju. 



Komentari

  • Gravatar for yoko-ovo-ono
    yoko-ovo-ono (gost) | 08.12.2011. 13.53.26
    fasciniram sam kako je kritika rastegljiva kategorija. kada je neko bezobrazan i dosadan, onda u kritici bude nazvan srčan i agilan. ako je neko netalentovan onda je bolno iskren. itd...
  • Gravatar for Lidija
    Lidija (gost) | 08.12.2011. 15.22.09
    Podržavam ljude koji imaju hrabrosti da srpskoj javnosti grurnu prst u oko. Eh, da ih je više!
  • Gravatar for amerikenjac
    amerikenjac (gost) | 08.12.2011. 15.50.22
    predrag je od svoje seksualne orijentacije napravio self-made business. "profesionalni bloger" i borac za gay prava, huh? je l mu to stoji na vizit karti? a i ovo objedinjavanje blogova u knjigu je samo jos jedan nacin samaranja mrtvog magarca i nacin da se izmuze jos para, jerbo mladjani predrag od toga i zivi. mislim, nije bas da radi u fabrici pa da mu ovo dodje kao hobi od kojeg povremeno uzme neki dinar. neki bi to prosto licemerjem nazvali. velika podrska za ugrozene queer ljude. palac dole za queer elitu koja zivi od svoje seksualne orijentacije.
  • Gravatar for Fotografija
    Fotografija (gost) | 08.12.2011. 17.57.10
    Ovo je prvi put u istoriji Popboksa da se u okviru književnih prikaza pojavi fotografija obnaženog autora. Anabela Basalo mora da je ljubomorna.
  • Gravatar for X men
    X men (gost) | 09.12.2011. 08.58.51
    Oduvek sam voleo nesposobne smarače koji jedino što umeju da rade jeste da pljuju po drugima. Ljubomora je tako jedna grozna stvar!
  • Gravatar for Миле
    Миле (gost) | 09.12.2011. 11.53.36
    Шта овај мисли да је секс симбол, Мик Џегер можда? Већ виђено и претенциозно.
  • Gravatar for @X men
    @X men (gost) | 09.12.2011. 17.01.37
    ...citajuci blogove doticnog, dosao sam do zakljucka da mislis upravo na njega, jer sve sto on radi- je da populisticki pljuje po drugima.
  • Gravatar for Tja...
    Tja... (gost) | 07.01.2012. 12.45.37
    Sto se tice "Filipovicevog" (pseudonim) "Staklenca" (tj. tekstu koji je prvo objavljen u losem prevodu na engleski kao "Serbian Diaries" a potom i na srpskom na kom je pisan kao "Krhotine staklenca"), o toj knjizi su, zapravo, kritike bile vrlo negativne i smatrale su da nema nikakvu literarnu vrednost, nego moguce samo dokumentarnu, iako je krajnje subjektivna (videti npr.: "Serbian Diaries" — Lambda Book Report, Washington, DC, October 1996)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige