Popboks - BOJAN PANDŽA - A znaš li ti jadan da smo mi ođe za okultno zaduženi? (Abraksasov vodič niz dokumentarni film) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 27.05.2011. 09:42 · 9

BOJAN PANDŽA

A znaš li ti jadan da smo mi ođe za okultno zaduženi? (Abraksasov vodič niz dokumentarni film)

(Centar za liberterske studije)

Zbirka urnebesnih eseja o dokumentarnom filmu ili razorna autobiografska proza? Vi odlučite

Uroš Smiljanić

 

Popboksovi čitaoci sa stažom sećaju se vremena kada je Bojan Pandža, pod nadimkom Impaler NHS harao forumom ove institucije, održavajući vatru diskusije koja je neretko umela da pređe i u nekontrolisani požar. Možda se sa njime niste (često) (ili uopšte) slagali ali niste mogli da ne primetite koliko strasti ulaže u sve što radi, u sve što veruje.

Pandža je uvek bio takav, i dok je bio hardcore strejter i dok je bio hardcore džanki i dok je bio fudbalski huligan, anarhista, prestupnik, robijaš, uvek i u svemu do kraja, bez rezervi, bez kalkulacija i zaštitne opreme, spreman da izgubi i život ako će to značiti da će ga zaista živeti. U poslednjih nekoliko godina njegova strast i bogati spektar opsesija štedro su stavljani na uvid javnosti putem njegovog bloga Abraxas 365 Dokumentarci koji je postao referentno mesto u zemlji, regionu i šire za ljude koje interesuju dokumentarni filmovi.

Stvarnost kao čudnija, bolesnija, nadahnutija i naprosto stvarnija od svake fikcije, uhvaćena u dokumentarnim filmovima raznih autora, od onih sa ogromnim budžetima velikih TV mreža pa do gerilaca sa jeftinim digitalcima, postala je predmet Pandžinih opsesivnih analiza. Kao čovek od društva uglavom skrajnut (na obostranu korist i bezbednost), Pandža je tokom poslednjih nekoliko godina pogledao zastrašujuću količinu materijala, deleći svoje opservacije sa čitaocima u formi sirovih, toku svesti sklonih blog postova čija je zajednička crta anarhični prkos akademskoj disciplini i jedna dekadentna otvorenost za sve teme i ideje. A znaš li ti jadan da smo mi ođe za okultno zaduženi? Abraksasov vodič niz dokumentarni film je izbor nekih od tekstova napisanih u ovom periodu.

Zašto bi iko ko ima pristup Internetu kupio ovu knjigu? To je sjajno pitanje. Izbor tekstova za potrebe ove kolekcije urađen je bez vidnog sistema – u knjizi nema ni podele na tematske celine koju na Internetu obezbeđuju metatagovi – lektura i korektura su odrađeni strategijom sačmare, a crno-bele reprodukcije kutija ovih fimova neće nikoga oboriti s nogu svojim estetskim kvalitetima. A ipak, sedenje u fotelji i čitanje jednog za drugim prikaza koji iznova i iznova izleću sa šina i pričaju više o autoru nego o samim filmovima je opčinjujuće i jedno od najzabavnijih iskustava koje možete sa knjigom u rukama imati ovih dana.

Pandža nije nikakav filmski kritičar i ova knijga je popis njegovih opsesija mnogo više nego zbirka kritika. Ovo je u velikoj meri zbir priloga za njegovu intelektualnu (i antiintelektualnu) biografiju, gomila iskidanih fragmenata njegovog života sklopljena nasumičnim redosledom oko tema koje služe samo da ga poguraju na još jednu urnebesnu i potresnu meditaciju o sebi i društvu u kome/ nasuprot koga živi. Politički protesti (sa svojom naivnošću i iskrenošću), zatvorska iskustva, narkotički eksperimenti koji polaze po zlu, psihijatrijski ponori u koje se iznova upada i noktima izvlači, dementne urbane pustolovine sa poukama koje ne zvuče namešteno već najprirodnije moguće – ovo, ovo je pravi sadržaj te kolekcije filmskih prikaza. Pandža se ne krije iza maske kritičara niti se stidi svojih promašaja, grešaka, osramoćenja, ali ni pobeda. On je iskren do bola i koliko god ovo delovalo kao negativna karakteristika za jednog pripovedača, njegovo je pripovedanje sasvim opojno (i sasvim haotično).

Dodajte ovom i jezik koji je sočan, neukrotiv, koji se sprda sa samim sobom i stalno je na razmeđi između očaja i euforije, baš kao i njegov vlasnik uhvaćen u stalnom klaćenju između depresivnih i maničnih faza njegove bolesti i imate knjigu koja prostor između kritike i ispovesti, dokumentaristike i fikcije poništava kako malo ko ume. Pandža je možda socijalni otpadnik kome nikada ne biste dali svoju ćerku za ženu, ali on odlazi na mesta o kojima mi samo možemo da čitamo. I treba.



Komentari

  • Gravatar for Djajic Miroslava
    Djajic Miroslava (gost) | 27.05.2011. 20.06.22
    Kao sto se knjiga Bojane Pandza cita u jednom dahu, tako ja procitah i ovu "kritiku" na istu.I ona je istinita do bola ali i neverovatno dobar putokaz r za one koji se kolebaju da li da knjigu nabave ili ne.Jer nije od onih knjiga koje biste nasumice kupili u kniizari,ali sigurno vredna paznje kao nesto drugacije,mozda sirovo ,mozda i surovo ali autenticno.A sto se pisca tice (poznajem ga licno) zelim mu ipak neciju cerku za zenu , pa da se uhvati u kostac sa drustvom i stvarnoscu takvom kakva je...
  • Gravatar for stole
    stole (gost) | 27.05.2011. 21.35.58
    dete vidikovca! kidaj care!
  • Gravatar for Pandža Bojan
    Pandža Bojan (gost) | 28.05.2011. 11.32.44
    @stole - fala tebra, a Vidikovac kida i bez mene, najjači smo !!! @Miroslava - za ovo ženjenje, e to malo morgen, tol'ki moji jarani se poženili, kao gistro došlo im vreme (30+), i eno ih sad, il' se pate dojaja il' se ekspresno razveli, i aj' sad, koji će mi to u životu, al' realno ? Što ne bi mogao da živim sa nekom devojkom ono, skroz opušteno, šta ima loše u tome ? A na drugu stranu TAŠTE i SVEKRVE, eto, barem ti znaš koje je to ZLO ;)
  • Gravatar for Wolfman Jack
    Wolfman Jack (gost) | 28.05.2011. 13.36.52
    Sin je institucija!
  • Gravatar for cvetajeva
    cvetajeva (gost) | 28.05.2011. 17.30.25
    in da face, kao i uvek, urose. pozdrav za obojicu
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 29.05.2011. 15.03.55
    CLAP YOUR HANDS !!!
  • Gravatar for zainteresovanik
    zainteresovanik (gost) | 31.05.2011. 13.42.19
    može li se dobiti info gdi je publikacija nabavljiva?
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 31.05.2011. 17.58.05
    Bojane, za to što su ti se drugari razveli, ti si kriv: daješ im loš primer "opuštenosti" i stavljanja muško-ženskih odnosa u "pogon" savremenog Sveta, u kome su granice porodice rasplinute, zahvaljujući "opuštenciji". Danas su žene svačije, baš zato što znaju da uvek mogu da odu. Tvojim drugarima koji se "pate" u brakovima, želim da istraju u jednom od najznačajnijih aspekata braka (patnji) i tako zadobiju od Gospoda nesliveno blagodatno jedinstvo dve duše u jednom telu.
  • Gravatar for Pandža Bojan
    Pandža Bojan (gost) | 01.06.2011. 10.06.20
    @zainteresovanik - pošto kontam da nisi iz Srbije (ako jesi idi na blog, imaš link sa leve strane) javi se na mejl : sonofman653@gmail.com
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige