Popboks - ČAJNA MJEVIL - Grad i grad [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 19.04.2011. 09:42 · 4

ČAJNA MJEVIL

Grad i grad

(Laguna)

Odavno jedan roman nije naišao na ovako nepodeljene simpatije. U vremenima kada su „sve priče već ispričane“, Grad i grad je poput otvorenog prozora u zagušljivoj sobi

Đorđe Bajić

 

Na koricama knjiga često se navode nagrade koje je dotično delo osvojilo – ovaj marketinški potez uobičajen je, ali ne mora uvek da bude garant kvaliteta. U slučaju Mjevilovog romana, sve osvojene nagrade su zaslužene. Grad i grad je 2010. godine podelio Huga sa Baćigalupijevom Mehaničkom devojkom, pripala mu je nagrada koja nosi ime legendarnog Artura Klarka, zatim World Fantasy nagrada, BSFA nagrada; kao i nominacija za Nebulu. U pitanju je zaista izuzetan roman koji pleni na više nivoa. U vremenima kada su „sve priče već ispričane“, Mjevilov roman je poput otvorenog prozora u zagušljivoj sobi. 

Grad i grad ne sadrži natprirodne motive. Nema u njemu vanzemaljaca, putovanja kroz vreme, vampira ili neverovatnih naučnih otkrića. Jedni za roman kažu da je fantasy, drugi da je u pitanju weird fiction, mada se roman protivi bilo kakvoj klasifikaciji. Ako je baš potrebno neko poređenje, onda svet koji je u svom romanu stvorio Mjevil najviše podseća na Kafku, na Proces

Radnja je smeštena negde u Evropi, u alternativni univerzum u kome postoje Besel i Ul Koma – „gradovi blizanci“ iz naslova. Ova dva grada dele isti geografski prostor, ali su dogovorno u potpunosti odvojeni jedan od drugog. Bez obzira što su u pojedini delovi gradova tik jedan uz drugi, građani ne smeju da remete nevidljivu ali sveprisutnu barijeru i da iz jednog prelaze u drugi zato što bi tada izvršili strogo kažnjivi proboj. Zabranjeno je čak i da se registruje ono šta se u drugom gradu događa. Od malena podučavani da obnevide ono sa „druge strane“, žitelji Besela i Ul Kome žive pokorno u svojim odvojenim svetovima koji su tako blizu a tako daleko. Moćni Proboj budno motri da pravila budu poštovana. Svako ko izvrši prekršaj (namereno ili slučajno) biće kažnjen po zasluzi. A kazne su obično veoma oštre. (Zanimljivo je da, bez obzira što će većini prva asocijacija biti Berlinski zid, situacija u Beselu i Ul Komi veoma podseća na podeljeno Sarajevo) 

Glavni junak Grada i grada je beselski inspektor Tjador Borlu koji istražuje smrt američke studentkinje Mahalije Džiri. Ispostavja se da je devojka ubijena u Ul Komi, a da je njen leš zatim prebačen u Besel, u Tjadorovu nadležnost. Ubice su, izgleda, sve pametno razradile. Prebacivanje tela iz jednog u drugi grad izvršeno je legalno, proboj nije počinjen, a policijska istraga otežana zbog zategnutih odnosa dva grada. Borlu i njegova pomoćnica Korvijeva otkrivaju da je ubijena bila opsednuta navodnim postojanjem trećeg grada koji bi po legendi trebalo da nalazi negde između Besela i Ul Kome. Za većinu Orsini je samo mit, ali Borlou odlučuje da sledi taj trag i da ne odustane dok ne razmrsi klupko komplikovane misterije. 

Los Angeles Times je na veomo slikovito i tačno živopisao suštinu romana: „Kada bi duhovno čedo Filipa K. Dika i Rejmonda Čendlera odgajio Franc Kafka, delo koje bi iz toga nastalo podsećalo bi na Mjevilov Grad i grad.“ Istina. Mjevil veoma inteligentno kombinuje naizgled nespojive uticaje. U svojoj biti, Grad i grad jeste pre svega krimić i pre svega se bavi potragom upornog njuškala za ubicama briljantne ali zlosrećne devojke. Smeštanje radnje u jedan tako kompleskan svet oneobičava priču, daje joj dodatnu intrigantnost. Naravno, ovo ne bi funkcionisalo da naizgled apsurdna ideja „gradova blizanaca“ nije zaista majstorski razrađena i primenjena. Maštovito i ubedljivo, Mjevil stvara jedno sasvim posebno i fascinantno književno iskutvo.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 21.04.2011. 20.01.07
    A to američko poređenje Mjevila sa Kafkom i Orvelom je više nego presmešno. Sasvim solidan roman, bez kojeg se lako može, uz napomenu da je prvih 50 stranica napisano prilično konfuzno i dosadno, a onda postaje uzbudljivije. Najžalosnije je to što je zapravo najinteresantniji lik, mrtva devojka.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 27.04.2011. 22.01.35
    Meni nije presmešno.
  • Gravatar for stroncijum
    stroncijum (gost) | 28.04.2011. 17.49.09
    jel ovo Nole Sexoman na slici?
  • Gravatar for Anabel Knezevic
    Anabel Knezevic (gost) | 16.09.2011. 13.45.36
    Mejvil je moj miljenik. Nazalost izdavac je skrtario na placanju prevodioca sto je rezultovalo katastrofalnim prevodom. Zabavljala sam prijatelje citirajuci pojedine recenice...uzas. Mejvil je zasluzivao mnogo vise i bolje. Ideja romana i atmosfera su sjajni. Zaista steta
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige