Popboks - SEDAM DANA SLOBODE – Bobby Farrelly, Peter Farrelly - U učionici braće Farrelly [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.04.2011. 08:48

SEDAM DANA SLOBODE – Bobby Farrelly, Peter Farrelly

U učionici braće Farrelly

Ako ne rodonačelnici, a ono barem najprepoznatljivije lučonoše gross-out filmske komedije, braća Farrelly, pamte i bolje dane. Daleko bolje dane

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: Hall Pass
Scenario: Pete Jones, Peter Farrelly, Kevin Barnett, Bobby Farrelly
Uloge: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Christina Applegate, Jenna Fischer, Richard Jenkins, Nicky Whelan
Žanr: komedija
Trajanje: 105 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

U slučaju braće Farrelly, skor od nekoliko promašaja u nizu nije posledica izmenjenih preferenci publike kojoj se ovaj dvojac obraća, već reakcija na sve dubiozniji kvalitet njihovih novijih ostvarenja (Shallow Hal, Fever Pitch, Srcelomac). Iako su u karijeri nanizali i nekoliko sasvim dobrih ostvarenja - Ja, moje drugo ja i Irena, na primer, do dana današnjeg bitišu uz odrednicu koja podseća da su nekada davno bili zaslužni za krunsko delo ovog mikro-žanra (Glupan i tupan) i jedno istinsko remek-delo (There’s Something About Mary).

I baš se na tu referencu poziva i njihovo najnovije delo Sedam Dana slobode. Srećom, ovde već možemo pričati o dovoljno vidljivom povratku u formu koju simbolišu ta dva minula rada za dičenje. Nakon Srcelomca koji se raspao u paramparčad već negde pri kraju prve rolne, Sedam dana slobode ostavlja utisak dovoljno uspelog ostvarenja i dostojanstvenog dela već duže vidno umornih perjanica američke filmske pučke komike. Sa ove kote čini se da na Farrellyjeve ipak ima rezona još uvek računati; ako ne za neko nepobitno remek-delo, a ono makar za još nekoliko duhovitih repertoarskih filmova koji će, daće Bog, sadržati i po par scena i rešenja za duže pamćenje.

A Sedam dana slobode nudi upravo to. Uporišne tačke Fareelyjevi pronalaze u šarmu glumačkog dvojca (Owen Wilson i sve prisutniji, a nama nedovoljno poznati Jason Sudeikis) i jednostavnoj i efektnoj dosetki. Nakon što se u više navrata uvere da njihovi muževi, posrćući pod stegama rutiniranih brakova, klize put potpune besprizornosti, dve prijateljice poslušaju savete mudrije i iskusnije dame i svojim „jačim polovinama“ podare hall pass (kovanica koja označava dozvolu koju nastavnici daju učenicima da napuste učionicu; ovde je ta sintagma upotrebljena kao dozvola mužjacima da na sedam dana zaborave na bračne zavete i daju oduška svojim zatomljenim porivima bez pretnje naknadnom kaznom).

Farrellyjevi možda utroše previše vremena na uvod i pojašnjavanje polazne, ne toliko teško pojmljive dosetke i to bi bila možda klučna zamerka ovom njihovom radu. Ono što nakon digresijama preopterećene prve etape sledi je zdrava, duhovita i sasvim dovoljno zabavna repertoarska komedija.

Premda predstavlja (privremeno) odustajanje reditelja od visokokonceptualnih postavki pod kojima su se neki od njihovih skorijih radova (recimo, Osmoza Džouns) naprosto urušili, Sedam dana slobode daje dovoljno povoda za grlen smeh. Bobby i Peter Farrelly u ovoj epizodi svakako pokazuju pomanjkanje nesvakidašnjeg nadahnuća i istražuju mogućnosti kretanja sredinom puta, ali ipak potpisuju film u kom se, nakon što stvari tj. njihovu poetiku i njihov naum smestimo u prirodan i tačan kontekst, lako može uživati.

U samom finišu filma (negde na polovini odjavne špice) skrivena je prava poslastica za pravovrene i suštini i tradiciji gross-outa još uvek odane, i taj briljantno osmišljen segment ima dvojako dejstvo –  poklonicima uliva poverenje da su Farrellyjevi još uvek sposobni za poduhvate poput There’s Something About Mary, a samim autorima posluži kao podsetnik kojim putem sada, nakon dovoljno uspešnog povratka, valja poći.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi