Popboks - FEST 2011 – druga porcija - O staklenim perlama i brilijantima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 08.03.2011. 10:17 · 1

FEST 2011 – druga porcija

O staklenim perlama i brilijantima

Završen je 39. FEST. Sudeći po gotovo šestocifrenom broju prodatih ulaznica, beogradska publika nije okrenula leđa sedmoj umetnosti. Raznovrsna ponuda je donela filmove različitog kvaliteta. Kako bi Bajaga otpevao – od bižuterije do ćilibara. A našlo se mesta i za poneki blistavi brilijant

Đorđe Bajić

ZAJEDNO – Mladen Matičević

U fokusu ovog domaćeg filma su bračno neverstvo i njegove posledice. Scenarista/reditelj Matičević je u prošlosti snimio neke zanimljive i kvalitetne pojekte (1 na 1, Kako postati heroj), ali dometi njegovog najnovijeg filma su prilično skromni. U pitanju je ostvarenje kome je mesto na TV ekranima, a ne u bioskopskoj sali.

Istina, u tehničkom pogledu ovo je uprizoren film, ali izuzev toga Zajedno ima malo šta da ponudi. Već posle prvih nekoliko minuta postaje jasno da se kockice ovoga puta nisu složile kako treba. Ljubavni trougao i sukob koji iz njega proističe nisu dovoljno ubedljivi da bi generisali tenziju preko potrebnu kako bi ova ljubavna drama sa elementima tilera funkcionisala kako valja. Kao rezultato dobijamo film koji ostaje mlak onda kada bi trebalo da dostigne tačku ključanja.

DRUGI ŽIVOT  – Clint Eastwood

Kažu da bez starca nema udarca, ali ova izreka se, u slučaju Eastwoodovog novog ostvarenja nije pokazala kao tačna. Drugi život je jedno od najkrupnijih ovogodišnjih filmskih razočaranja. Film čine tri paralelne priče o smrti i gubitku koje teže zajedničkom ishodištu. Američki krak je još i najzanimljiviji, dok su francuski i engleski segment mogli gotovo potpuno izostati a da to ne naruši integritet filma. Narpotiv.

Drugi život traje preko dva sata u okviru kojih ima bar četrdeset minuta čistog viška. Jedino po čemu će se ovaj film pamtiti jeste spektakularna uvodna scena u kojoj je prikazano divljanje cunamija, a ostalo je već po izlasku iz bioskopske sale zrelo za zaborav.

AMERIKANAC – Anton Corbijn

Corbijn se proslavio režirajući spotove za Depeche Mode i U2, a Amerikanac je njegov pokušaj da se oproba u vodama tvrdog krimića. Film prati sudbinu američkog plaćenog ubice (George Clooney) koji u italijanskoj provinciji pokušava da složi deliće svoje razorene egzistencije. U tome mu pomažu mudri sveštenik i plemenita prostitutka. Bez obzira na sjajnu fotografiju koja otkriva lepote Italije (uključujući obline prekrasne Violante Placido – kćerke slavnog Michelea, domaćoj publici najpoznatijeg po ulozi u seriji Hobotnica), Amerikanac je svojim većim delom razvučen i pretenciozan film. Završnica donosi malo više uzbuđenja – ali to nije dovoljno da bi se utisak bitnije popravio.

R – Michael Noer i Tobias Lindholm

Hvaljen i nagrađivan, ovaj film predstavlja presek života u danskim zatvorima. R je zanimljivo iskustvo. Ono što se prvo primećuje jeste da Dancima i nije tako loše kada odu na odsluženje kazne – pa makar bili i najokoreliji kriminalci. Zatvori su iznenađujuće komforni, bolje opremljeni od većine srpskih studenstskih domova. Opet, opasnosti su brojne i nepažljivi zatvorenici mogu upasti u razne zamke – što će uskoro shvatiti i glavni junak filma Rune (Johan Philip Asbæk).

Zanimljivo je i to što je film snimljen na autentičnoj lokaciji i da sve uloge (sa izuzetkom dve najkrupnije) tumače pravi zatvorenici i čuvari. U pitanju je sasvim pristojan film, koji ipak znatno zaostaje za tematski sličnim francuskim Prorokom.

ŽIV ZAKOPAN – Rodrigo Cortés

Sedma umetnost odavno nije iznedrila ovako ekstreman koncept: glavni junak je živ zakopan u drvenom kovčegu, a gledalac ceo film prati iz njegove vizure. Dakle, u svakom kadru imamo jednog glumca zarobljenog u skučenom prostoru. Klaustrofobično, nema šta. A uz to i prilično dobro osmišljeno i efektno snimljeno.

Bez obzira na samonametnuta ograničenja, filmu ne manjka tenzije. Rayan Reynolds je izvanredan u glavnoj (i praktično jedinoj) ulozi. Da kvalitet ovog film nije ostao neprimećen govori i činjenica da reditelj Rodrigo Cortés već snima novi triler Crvena svetla u kome glume Cillian Murphy, Sigourney Weaver i Robert De Niro. Ponekad se za dva sata može ispričati više nego za 127.

PUT U NEPOZNATO – John Cameron Mitchell

Posle dva očaravajuća undergorund klasika (Hedwig and the Angry Inch i Shortbus), John Cameron Mitchel se okrenuo klasičnoj dramskoj postavci i okružio holivudskim zvezdama sa A liste. Na put u nepoznato vodi nas bračni par (Nicole Kidman i Aaron Eckhart) koji pokušavaju da se izbore sa gubitkom sina jedinca koji je nastradao u saobraćnoj nesreći.

Da je lako – nije, a kada brak zapadne u ozbiljnu krizu postavlja se pitanje šta i kako dalje. Mitchelov treći film je svakako manje šaren, ekstravagantan i uzbudljiv od prva dva, ali pokazuje da je reditelj spreman za nove teme i drugačiji pristup. Put u nepoznato se smatra povratkom u formu nekada nepogrešive Nicole Kidman koja je poslednjih godina jurišala iz promašaja u promašaj.

LEŠINAR – Pablo Trapero

Argentinska kinematografija je u velikom usponu i evo još jednog dokaza u prilog toj tezi. Lešinar je, u to budite uvereni, jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem FEST-u. Ovo je film o eksploataciji ljudske nesreće. Glavni akteri priče su doktorka u hitnoj pomoći i muškarac zapsolen u advokatskoj firmi koja pruža „pravnu pomoć unesrećenim“, a  zapravo izrabljuje povređene u saobraćajnim udesima i porodice poginulih - zahvaljujući perfidno razrađenoj prevari veći deo novca dobijenog na ime odštete završava u džepovima advokata i njihovih pomoćnika.

Lešinar je mračan film koji se iz drame postepeno pretvara u nasilan krimić. Završnica je posebno impresivna, a pored Traperove besprekorne režije, treba izdvojiti i upečatljive uloge koje su ostvarili Ricardo Darín (Tajna u njihovim očima) i Martina Gusman.

Povezano:

(Sledi nastavak)



Komentari

  • Gravatar for tijana
    tijana (gost) | 08.03.2011. 11.11.28
    majk li je bio odličan, kao i uvek. tom tikver nije bio loš.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike