Popboks - STRAH I NJEGOV SLUGA – Mirjana Novaković - Vampiri se vraćaju kući [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 30.09.2009. 12:50 · 10

STRAH I NJEGOV SLUGA – Mirjana Novaković

Vampiri se vraćaju kući

(Everest Media)

Novo izdanje romana prvenca Mirjane Novaković je odlična prilika da se domaća čitalačka publika podseti ili po prvi put upozna sa delom kome je 2000. godine za dlaku izmakla NIN-ova nagrada

Đorđe Bajić

Reč „vampir“ je jedina srpska reč koja je postala internacionalizam. Na zapadu je po prvi put zabeležena 1724. godine, u izveštaju komisije koja je istraživala slučaj povampirenja izvesnog Petra Blagojevića koji je „pio krv“ žiteljima sela u okolini Beograda. Vesti o ovim neobičnom slučaju dospele su i do Beča, izazvavši pravu senzaciju. Vremenom, vampiri su zaposeli stranice svetske književnosti pojavivši se u poznatim delima Polidorija (Vampir, 1819), Le Fanua (Karmila, 1872) i Stokera (Drakula, 1897).

Nemrtve krvopije su i ranije inspirisale srpske pisce (vidi - Ana Radin: Motiv vampira u mitu i književnosti), ali znatno sporadičnije nego što se moglo očekivati, imajući u vidu da se radi predanju duboko ukorenjenom na ovim prostorima. Mirjana Novaković je romanom Strah i njegov sluga u srpsku književnost na velika vrata vratila vampire – dobro poznati kanon upotpunivši dobrodošlim postmodernim ukrasima. 

STRAH I NJEGOV SLUGAPreuzimajući neke od važnih elemenata čuvene pripovetke Milovana Glišića Posle devedeset godina (1880) Mirjana Novaković u svom romanu prepliće priče dva naratora - antropomorfnog Đavola koji, u strahu od Strašnog suda, pokušava da spreči uskrsnuće mrtvih i nesrećno zaljubljene austrijske princeze bačene u grotlo balkanskih intriga. Najčuveniji srpski vampir Sava Savanović se pojavljuje na kratko, ali on nije glavni predmet interesovanja spisataljice. Vampiri u romanu Strah i njegov sluga imaju različite pojavne oblike i ponekad je teško razlučiti lažne od pravih - oni uglavnom nastanjuju transcedentnu dimenziju između jave i sna, prošlosti i budućnosti, nije ih lako opisati - što omogućava različite pristupe i tumačenja prozi Mirjane Novaković.

Mešajući istorijsko i mitsko, realno i fantastično, autorka stvara delo visoke intertekstualnosti koje se otima tačnom žanrovskom određivanju.

Pažljiviji i načitaniji pronaći će u romanu brojne posvete delima klasične svetske i srpske književnosti (Novi zavet, Danteova Božanstvena komedija, Andrićev Most na Žepi, Glišićeva Glava šećera, Seobe i Stražilovo Miloša Crnjanskog, Disova Možda spava...) ali i na neočekivano citiranje pop-kulturnih fenomena novijeg razdoblja (Saosećanje za đavola Rolling Stonesa, na primer).

Autorka svoje delo naziva „političkim horor romanom“, i to možda predstavlja dobar kompromis, imajuću u vidu višeslojnost dela. Bez obzira na to što okosnicu priče čini istraga povodom navodnog pojavljivanja vampira u Srbiji XVIII veka, horor elementi su potisnuti u drugi plan zarad istraživnja političkih intiga tokom austrougarske okupacije Srbije i biografija/emotivnih previranja dva glavna junaka. Ipak, nema razloga za strepnju. Mirjana Novaković je vešt pripovedač koji ne dozvoljava da se u njeno delo uvuče prazan hod ili, ne daj Bože, dosada.

Strah i njegov sluga je treći naslov u okviru Fantastične biblioteke i sve pohvale idu na račun urednika Bobana Kneževića koji je ovim potezom jedno sjajno delo ponudio novim generacijama. Nažalost, u novom izdanju očajnićki nedostaje kvalitetan predgovor/ pogovor u kojem bi se ukazalo na aspekte dela koji mogu promaći manje obaveštenom čitaocu.

Opet, i bez dodatnih pojašnjavanja Strah i njegov sluga uspeva da bude zanimljiv publici različitih ukusa istovremeno pružajući intelektualno-filozofski stimulans i dobru žanrovsku zabavu. Sa romanom Mirjane Novaković svi su na dobitku – a posebno domaća književna scena koja naprosto vapi za infuzijom sveže krvi.



Komentari

  • Gravatar for Stefan
    Stefan (gost) | 30.09.2009. 12.13.03
    Ovo je jedan od najboljih raomana savremene srpske proze. Obavezno ga pročitati.
  • Gravatar for Tojče Dolsić
    Tojče Dolsić (gost) | 30.09.2009. 12.21.37
    meni je bio dosadnjikav.mislim d je pretenciozan, ali je u svakom slucaju bolji od vecine romana koje nam nude klanovi srpske književne mafije.
  • Gravatar for M
    M (gost) | 30.09.2009. 14.00.07
    Odlicna knjiga, samo sto kasnite sa recenzijom jedno 5 godina.
  • Gravatar for bojan
    bojan (gost) | 30.09.2009. 14.13.26
    dragi tojce, meni je zena otvorila novu dimenziju beograda.Pretenciozno, hm, ne znam...ako pod tim podrazumevas cetiri godine bavljenja spisima iz tog doba i lunjanja po katakombama da bi se sto bolje predstavilo to doba, onda da, ali tako lako dati ocenu da je dosadnjikavo je skroz neprimereno. Ona je za deset duzina ispred svih onih baba koje uprdjene sede u svojoj basti, u slafroku i papucicama, i pisu neopevana njasra. Slazem se sa stefanom u potpunosti, i krivo mi je sto ne umemo da prepoznamo i da poguramo kada treba, i dalje. Da je neko pametan pare od Crnog Gruje bi otisle za ekranizaciju ovog dela, a Kokanu Mladenovicu cestitke za pokusaj predstave na kalemegdanu onomad.I ta predstava je isla koliko, dva puta, i to je to. Ta knjiga je svasta, i seno i dvor, i salvare i krinoline, cigani i gospoda, sumpor i parfemi...
  • Gravatar for House of Stark
    House of Stark (gost) | 01.10.2009. 14.59.44
    tako je, ovo delo zasluzuje ekranizaciju, ma sta zasluzuje, vapi za filmom ili serijom, doduse kad vidim koje serije su kod nas popularne mozda neki drugi put ili negde drugde
  • Gravatar for M.S.
    M.S. (gost) | 06.11.2009. 14.51.37
    Koliko se sećam, predstava je bila 2003 godine, u okviru BELEF-a, rekao bih i na BITEF-u. Mislim da nije baš 2 puta, ali definitivno ograničen broj. Nenad Jezdić je tu bio jako dobar, a ambijent je bio primeren. Knjiga - vrlo solidna, navodno joj je za malo izmakla NIN-ova nagrada.
  • Gravatar for Lucy Westenra
    Lucy Westenra (gost) | 28.01.2010. 12.36.09
    Radujem se citanju ovog romana koji sam kupila jos na sajmu knjiga! Doduse, dosada je, barem u mom slucaju, uspela malo da se provuce u Johann's 501.. koji i pored toga smatram dobrom knjigom.
  • Gravatar for Supica
    Supica (gost) | 11.04.2010. 13.36.03
    Obradovala sam se kada sam videla da se pojavila knjiga, posto mi se jako svidela predsta igrana na Belef-u pre nekoliko godina!
  • Gravatar for dragokin
    dragokin (gost) | 22.04.2010. 08.40.55
    procitao pre nekoliko godina i odusevio se.
  • Gravatar for milka marijanac
    milka marijanac (gost) | 27.09.2011. 16.46.05
    bas matora zena kao ja a muz mi mlad bko dasa
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige