Popboks - PAKLENE ULICE – Justin Lin - Volite li brzu vožnju? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.05.2009. 14:55

PAKLENE ULICE – Justin Lin

Volite li brzu vožnju?

Četvrta vožnja Paklenim ulicama pruža sve mamce koji su ovaj serijal učinili popularnim: dinamičnu režiju, atraktivnu glumačku podelu i, pre svega ostalog, besna kola koja samo čekaju da budu slupana

Đorđe Bajić

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: Fast & Furious
Scenario: Chris Morgan
Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez
Žanr: akcija
Trajanje: 107. minuta
Produkcija: SAD, 2009

Dobar akcioni film nije lako snimiti, što u poslednje vreme potvrđuje i oseka kvalitetnih naslova ovog tipa. Na sreću adrenalinskih zavisinka, u domaće bioskope su se upravo uparkirale najnovije Paklene ulice, četvrti deo serijala o brzim kolima i nelegalnim trkama.

PAKLENE ULICE 4

Iako novom filmu nedostaju egzotične tokijske lokacije trećeg dela, izvorna glumačka četvorka (Diesel – Walker – Brewster – Rodriguez) iz prvog dela ponovo je na okupu. Ova odluka se  pokazala kao dobitna  - Paklene ulice su za sada, u svetskim okvirima, zaradile oko 350 miliona dolara, što je najbolji rezultat bilo kog filma iz F&F serijala. Za ovaj uspeh najzaslužniji su reditelj Justin Lin i scenarista Chris Morgan. Dvojac koji je vozio i u neočekivano zadovoljavajućem prethodnom nastavku, ponovo zajedno sarađuje - ovoga puta sa još boljim rezultatima.

Kako bi se popunile neke praznine iz prethodnih delova (kao što je, na primer, Dieselov kameo na kraju Paklenih ulica 3), priča novog filma zamišljena je kao među-nastavak, između drugog i trećeg dela, i direktno se nadovezuje na događaje iz prvih Paklenih ulica.

Film otvara nadahnuta scena vrtoglave potere u kojoj srećemo stare znance, „heroja sa greškom“ Dominika Toreta (Vin Diesel) i njegovu devojku Leti (Michelle Rodriguez), koji sada otimaju cisterne benzina u Dominikanskoj republici. Radnja se ubrzo premešta u Los Anđeles i na scenu stupaju preostala dva glavna igrača: agent O’Koner (Paul Walker) i Dominikova sestra Mia (Jordana Brewster).

Povratak Dominika u rodni grad otvoriće stare rane, ali zahtevi priče ne ostavljaju puno vremena za preispitivanje odnosa među likovima. O’Koner i Dominik su otpadnici sa falinkom – i jedan i drugi istovremeno beže od sistema i hrle ka njemu (FBI mikro-univerzumu, odnosno kartelu), ali to je bilo jasno još u prvoj epizodi serijala.

Zaplet je krajnje jednostavan, ali ne i banalan, i služi kao dramska spona između brojnih akcionih sekvenci. Uvodna scena je ujedno i najspektakularnija, ali bez obzira što ostatak filma ne uspeva da dostigne na početku visoko postavljenu rampu, Lin i Morgan održavaju pažnju gledalaca nudeći ono što se od njih i očekuje – vratolomne trke po ulicama L.A. i, kasnije, Meksika. Motori brundaju, kočnice škripe, adrenalin pršti – a tu su i uvek rapoložene devojke u minijaturnim šortsevima koje su, bar u univezumu Paklenih ulica, najvatreniji i najbrojniji obožavaoci nelegalnih trka.

Paklene ulice su svakako važan film za karijeru Diesela kome u poslednje vreme nisu cvetale ruže. Njegov status akcione zvezde već godinama je pod znakom pitanja, posebno posle potpunog komercijalnog fijaska Hronika Ridika (2004), tako da će ovim velikim hitom povratiti poljuljane pozicije.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi