Popboks - VALPURGIJSKA NOĆ – Gustav Meyrink - A night to remember... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.06.2008. 16:57 · 4

VALPURGIJSKA NOĆ – Gustav Meyrink

A night to remember...

Bez obzira na to što impresivnim opusom i značajem može da parira klasicima poput Poa ili Hoffmanna, Gustav Meyrink je pisac koji nije dovoljno poznat novim naraštajima. Imajući u vidu da je reč o vrhunskom autoru fantastične književnosti, to je velika nepravda. Ali, izdavačke kuće Logos i Algoritam su odlučile da sa ovog sjajnog pisca skinu veo zaborava

Đorđe Bajić

Gustav Meyrink (1868–1932) je postepeno gradio ime u književnom svetu, objavivši nekoliko zapaženih kolekcija pripovedaka i pasionirano prevodeći Charlesa Dickensa na nemački, ali je tek zahvaljujući prvom romanu postigao uspeh koji je priželjkivao. Golem (1914) je prodat u (za to vreme) neverovatnih 100.000 primeraka, a usledili su: Zeleno lice (1916), Valpurgijska noć (1917), Beli dominikanac (1923) i Anđeo sa zapadnog prozora (1927).

U okviru biblioteke Kosmopolis, zasada su štampana dva Meyrinkova romana, u svakom kolu po jedan. Prošle godine je objavljen antologijski Anđeo sa zapadnog prozora, a nedavno i Valpurgijska noć, manje poznato ali ništa manje zanimljivo delo. Oba romana su domaćoj publici predstavljena u luksuznom ruhu i odlično dizajniranom tvrdom povezu, onako kako i dolikuje jednom književnom bardu.

Anđeo sa zapadnog prozora je neprikosnoveni klasik koji svaki ozbiljniji uživalac fantastične književnost mora da uvrsti u svoju kolekciju. Ipak, Valpurgijska noć, u prevodu nadahnute Tijane Tropin, prvi put je objavljena na srpskom jeziku, tako da zaslužuje posebnu pažnju.

VALPURGIJSKA NOĆ – Gustav Meyrink

Radnja Valpurgijske noći je smeštena u Meyrinkov voljeni Prag, Zlatni grad prožet tajnama i magijom, i započinje sablasnim događajem koji se jedne večeri odigrao u palati Elzenvanger. Pojava mesečara Zrcadla, koji prekida partiju vista grupe dokonih plemića, označava početak košmara koji će uskoro progutati Prag i njegovu okolinu.Naime, uskoro se ispostavlja da je Zrcadlo samo marioneta kojom upravlja neka misteriozna i zloslutna sila.

Od groteske, jeze i onostranog satkana je mreža u koju se, poput leptirova što će nahraniti pauka, upliću junaci Valpurgijske noći. Vremešni carski lekar Tadeus „Pingvin“ Flugbajl i njegova bivša ljubavnica „češka Lizl“ suočavaju se s greškama prošlosti, dok ih iza svakog ugla vrebaju zamke i smrtonosne opsene.

Siromašni violinista Otokar i plemkinja Poliksena se u kovitlacu nemira i vlastite sputanosti bore za zajedničku budućnost. Uskoro postaje jasno da izlaz iz začaranog lavirinta nije lako pronaći...

Valpurgijska noć nije remek-delo poput Golema ili Anđela, ali određenim manjkavostima se može lako progledati kroz prste. Meyrink priču o ljubavi i prokletstvu tako vešto gradi da je knjigu gotovo nemoguće ispustiti iz ruku pre nego što pročitate poslednju stranicu.

Raskošno i krvlju poprskano završno poglavlje ne nudi sve željene odgovore, ali će vas svakako podstaći da još dugo razmišljate o tajnama koje krije varljiva Valpurgijska noć.



Komentari

  • Gravatar for Gustav
    Gustav (gost) | 12.06.2008. 20.53.32
    Gde ima da se kupi Valpurgijska noc tacno?
  • Gravatar for Steva
    Steva (gost) | 13.06.2008. 10.09.18
    Knjiga se sigurno može kupiti u Beopolisu, u holu Doma omladine, sada ulaz iz Makedonske, a pošto se radi o skupljim izdanjima (tvrd povez, spoljašnja omotnica..., možda treba pokušati kod izdavača (LOGOS, kUMODRAŠKA 180/8).
  • Gravatar for Steva
    Steva (gost) | 13.06.2008. 10.10.54
    Btw, vrlo dobar prikaz odličnog romana.
  • Gravatar for Rover
    Rover (gost) | 13.06.2008. 13.04.30
    Bilo je da se uzme na sajmu knjigau Domu sindikata, i to sa popustom. Ili sačekaj do sledećeg sajma, ili pogledaj u Beopolisu...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige