Popboks - NEUROSIS - Given to the Rising [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.08.2007. 00:00 · 2

NEUROSIS

Given to the Rising

Američki pioniri post-metala načeli su treću deceniju karijere, a njihova zvučna lavina ne pokazuje znake posustajanja. Epsko-lirski komadi na Given to the Rising zadiru duboko u psihomitologiju svakodnevnog života. Snimatelj je, ponovo, Steve Albini

Marko Artuković

Ocena:
7
7/10
Suptilni kalifornijski krljači Neurosis dali bi se opisati kao proto-post-metal bend. Karijeru su započeli još sredinom 80-ih, lagano usmeravajući svoju kombinaciju metal izraza i HC/punk svetonazora ka atmosferičnom, naizgled mahnitom zvučnom slikarstvu koje svoje korene ima u gustom zvuku potcenjenih ranih Black Sabbath, a čije moguće krajnosti istražuju Isis, Earth, Boris...
Članovima grupe nisu strana ni sasvim avangardna stremljenja, za čije ispunjenje koriste side projekat Tribes of Neurot (kada sviraju gitare, onda su Neurosis, a kada sviraju npr. insekte, onda su Tribes of Neurot).
Given to the Rising je već peti uzastopni album Neurosis čiju produkciju (ili, kako on to skromno voli da kaže, snimanje) potpisuje Steve Albini. Albinijev hiperrealistički studijski pristup većini metal bendova ne bi odgovarao, ali u slučaju Neurosis ova saradnja je pun pogodak. Silina zvuka Neurosis, kako u oračkim deonicama, tako i u melodičnim zatišjima, dovoljno je suštastvena da joj nikakvo studijsko lickanje nije potrebno.
Given to the Rising zbog takvog studijskog tretmana – ili odsustva tretmana – ne zvuče suvo i sirovo, već naprosto golo i neposredno, što zamamnu paradoksalnost nežnosti njihovog krljanja i urlanja čini još lepšom.
NEUROSIS: Given to the Rising
Sam naziv benda, kao i rogati omot albuma, lako mogu izazvati očekivanje prilično opresivne negativnosti. Energija grupe, međutim, beskrajno je pozitivna. Neurosis idu puno dalje od pukog konstatovanja mraka, i na trenutke gotovo dosežu katarzu... Gotovo. Ona, naravno, uvek izmiče - baš kao u životu.
A Given to the Rising ima puno više veze sa životom nego sa bilo čim drugim. Običnim, svakodnevnim životom. Kredo albuma je citat Jacka Londona koji se završava rečima: „Neću traćiti svoje dane pokušavajući da ih produžim. Iskoristiću svoje vreme.“
Suština ovog albuma, i poetike benda uopšte, predivno je sažeta u par trenutaka numere To the Wind. Nakon prekrasne mogwaijevske nebeske teme, naizgled iznebuha, kreće teško rokanje i ruljajući vokal koji veli „I saw God in death through you...“ Pažljivije slušanje, međutim, otkriva značaj najave ovog surovog (pre)loma. Neposredno pred obrušavanje teškogitarske lavine na predele uljuljkane melodičnom repeticijom, začuje se nešto između uzdaha i ropca. Veoma uznemirujući zvuk, nema šta, ali nesumnjivo ljudski.
„Radije ću biti pepeo nego prah“, kaže Jack London na početku pomenutog citata. Deluje poznato? Neurosis, Kurt Cobain, Neil Young, Jack London... To nije zatvoreni krug, to je niz koji seže duboko u prošlost: niz ljudi kojima grmljavina ne para uši.
Given to the Rising nije izlet u svet mašte, niti larpularistička pohvala morbidnosti koja za svoje tanko pokriće koristi nekakav slobodno lebdeći angst ili mizantropiju koja se predstavlja kao pobuna, a zapravo je odraz defetizma. Ovaj album je o biti ovde sada, i o svemu što takva egzistencija podrazumeva.
Shodno tome, nemoguće je odrediti da li su pesme na njemu teže ili lepše.


Komentari

  • Gravatar for Buried At Sea
    Buried At Sea (gost) | 20.06.2009. 20.11.46
    Krljači ? Ima li gde neki drugi epitet da se iskopa. I zašto samo sedam kao ocena?
  • Gravatar for Pole
    Pole (gost) | 22.05.2010. 08.34.38
    Sramno je da ovakav album ima samo jedan koment. Zato ja dodajem drugi :) Savrsen album!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.