Popboks - THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU - 4 ruke, 1 klik, 1 koncert [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 15.06.2007. 00:00

THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU

4 ruke, 1 klik, 1 koncert

Tekuća godina trebalo bi da ostane upamćena kao ona u kojoj su konačno, nakon (više)decenijskog čekanja, neki veliki bendovi prvi put bili u Srbiji. Dolazak TCB se, naravno, mogao desiti i ranije – kao The Prodigy '95, koji su čak bili ovde i pomalo pre vremena, tj. svog pravog mainstream proboja

Luka Ivanović

Mesto: Beogradska arena
Vreme: Sreda, 13. jun 2007.
Produkcija: Dance arena Exita i Beck’sperience
Zlobnici bi rekli da je vreme The Chemical Brothers isteklo, kako diskografski tako i koncertno, ali je oko 13.000 prodatih ulaznica i oko 5.000 besplatnih pokazalo da je interesovanje publike više nego dovoljno, i da će se decenijsko maštanje, kako klabera tako i onih kojima je big beat senzibilitet postao blizak nakon proboja ovih bendova, kako na MTV tako i na naslovne strane Rolling Stonea.
THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU
Pogrešno najavljeni kao elektronski pioniri, TCB mogu deliti tu titulu isključivo ravnopravno sa The Prodigy u kontekstu elektronskih bendova koji su dosegli mainstream, nikako u samoj zasluzi za napredak i inovacije u elektronskoj muzici kao takvoj.
Kraftwerk su 2005. prodali manje karata po bar tri puta manjoj ceni, i ovim koncertom dokazano je stasavanje nove generacije kojima TCB i Prodigy zaista jesu pioniri koji su im otkrili elektronsku muziku. Tadašnji ustupak Telekom/MTS s nižom cenom karte verovatno je bio povezan i s jeftinijom produkcijom događaja, a za ovu priliku ne tako eksplicitno udruženi EXIT i Becks podigli su standard na viši nivo, uz cenu jačeg korporativnog prisustva.
THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU
Beogradska arena je tako dobila svoj prvi rave, i to na nivou svoje veličine. Gomila đubreta oko prilaza Areni akumulirana je neverovatnom brzinom; najavljena satnica (bar što se tiče TCB) poštovana je skoro u minut, a nastup je podelio mišljenja, kako to obično biva sa ovolikim brojem publike čiji nagoni, stremljenja i percepcija mogu biti potpuno drugačiji.
Što se tiče muzičko-tehnoloških inventivnosti koje su krasile njihova prva tri albuma, TCB već godinama idu unazad, ali im i dalje uspeva da na svakom iznedre bar jedan zaista veliki hit. Njihovo insistiranje na prenosu studija u koncertni prostor može imati smisla samo u nekom vizuelno fetišističkom smislu, jer je potpuno jasno da četiri ruke ne mogu svirati toliko opreme. Midi jezik, koji već 20 godina omogućuje spravama da komuniciraju među sobom, može da opravda prisustvo toliko opreme, ali realno – TCB vrlo mali procenat mogu zaista i da odsviraju.
THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU
Video-projekcije i svetlosni efekti su tu da skreću pažnju s ruku muzičara i njihovog kontakta sa opremom. Jedan klik je mogao da odradi ceo koncert, ali diskurs "uživo ili prevara" zauvek će zabavljati one koji nešto znaju o procesu rada; većini publike je čulni doživljaj i više nego dovoljan.
Koliko su fanovi dobili – set-lista je brojala hit singlove Chemical Beats, Hey Girl, Hey Boy, Out Of Control, Star Guitar, Golden Path, Believe, Galvanize, Do It Againm, ali ne i Life Is Sweet, Elektrobank (čiji se mali deo ipak čuo), Setting Sun, Block Rocking Beats, Let Forever Be...
THE CHEMICAL BROTHERS U BEOGRADU
Za prvi put, očekivano je više hitova, ali kako su oni na turneji, set-lista je najverovatnije pripremljena za sve koncerte, uz manje oscilacije – to je prosto nužno zlo kod velikih bendova i turneja – jer nije lako sinhronizovati kompletan audio/video trenutak. Njihovo insistiranje na čistom 4/4 taktu i solidnom klupskom tempu do 140 BPM bio je ustupak masi, ali pitanje je koliki je zapravo najmanji mogući prostor u kom je moguće gledati TCB i čuti opušteniji set.
Solidno iznenađenje predstavljala je poslednja numera, koja nikad nije bila singl i predstavlja pravi nedovoljno iznošeni dragulj – Sunshine Underground, epska trodelna psihodelična himna sa albuma Surrender. Publika, ipak, nije to prihvatila kao dobar kraj, očekujući verovatno neki od navedenih neizvedenih singlova, pa je reakcija na kraju bila hladnija od nekolicine uzavrelih izliva masovne ekstaze...
Za one klaustrofobične i/ili nesnađene u prostoru Arene, popravni je na Szigetu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji