Popboks - SUPERNAUT (I GORIBOR!) U DOMU OMLADINE - Dva gorka pogleda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 23.04.2007. 00:00

SUPERNAUT (I GORIBOR!) U DOMU OMLADINE

Dva gorka pogleda

Teško da bi Goribor ikome mogao biti laka, obična predgrupa. I Supernaut je daleko od običnog benda. Interesantno je uporediti ova dva sastava

Marko Artuković

Mesto: Pogon Doma omladine Beograda
Vreme: Vreme: subota, 21. april 2007.
Produkcija: DOB


„U publici mala grupa, ali... zaličilo je na priču iz jednog filma“, izrekao je svoj utisak o nastupu predgrupe Goribor jedan Popboksov forumaš „poletarac“. Kapiram, neka me ispravi ako grešim, da je mislio na scenu iz filma 24 Hour Party People u kojoj Tony Wilson, legendarni impresario britanske alternativne scene (igra ga spektakularni Steve Coogan, aa-haa!), prisustvuje ranom nastupu grupe The Sex Pistols. Dovoljni su prsti jedne ruke da se izbroje britanski bendovi iz tog vremena koji su po energiji i lepoti muzike makar blizu Pistolsima; kada su u pitanju današnjica, Goribor i Srbija, prsti na ruci nekog od likova iz The Simpsons su, bar koliko je meni poznato, više nego dostatni.
GORIBOR
Oni koji su u Pogon došli prekasno da bi videli strahovite Borane u akciji (uz kraći dodatak Danijela Jarboli Kovača na akustičnoj gitari) propustili su puno više nego što bi neko istinski zainteresovan za alternativni rock – a Supernaut je, po svojoj nezgodnoj prirodi, takav da se za njega interesuje upravo takvo slušateljstvo – trebalo da propusti.
GORIBOR
Fenomen beogradskog undergrounda Supernaut iza sebe ima niz albuma, ali nijedan od njih, pa ni prošlogodišnji Eli, nema intenzitet gitarskog elektriciteta koji aktuelna live inkarnacija (tri čoveka – glas, dve gitare, bas i ritam-mašina) isporučuje uživo. Supernaut spaja prodorno akademsko promišljanje rocka kao umetničkog sredstva i ljuto prašenje.
SUPERNAUT
Muzika Supernauta zvuči gotovo opipljivo oštro i, kao što je Nebojša Marić primetio u recenziji Eli, opasno. Supernaut, naime, dok roka (pri čemu lider Srđan Marković Đile, koji rado i često zauzima ramonesovsku raskoračenu pozu, a impresivno peva i očima, predstavlja jedan od upečatljivijih prizora koji se daju videti na domaćoj sceni), isijava zabrinjavajuću dozu nihilizma. Svojevremeno se, u svojoj neverovatnoj emisiji Radio Šišmiš na Radiju B92, pokojni Miomir Grujić Fleka žestoko ljutio na Đileta, s kojim je inače po senzibilitetu, pa i stavovima, bio blizak, zbog dela teksta pesme Nervni sistem, koji glasi Nema greške, sve je greška. Ta numera (s prethodnog albuma Raj na nebu... pakao na Zemlji) ovom prilikom, doduše, nije izvedena, ali energija koju je Supernaut emitovao teško bi se, i bez nje, dala nazvati pozitivnom.
SUPERNAUT
Tu negde leži i ključna razlika između Goribora i Supernauta. U svojim pesmama goriborac Aleksandar Stojković St nada se, čezne i veruje u dobrotu i kad je najočajniji. Zato Goribor zvuči toliko dirljivo i zanosno. Đile, pak, čitav svet boji svojim (neosporno relevantnim) cinizmom. Zato je muzika Supernauta monolitno zajebana, što zvuči prilično kul, ali i dosta larpurlartistički. Bar se nadam da je to u pitanju.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji