Popboks - THE MARS VOLTA - Amputechture [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 12.10.2006. 00:00

THE MARS VOLTA

Amputechture

Osamnaest meseci nakon albuma Frances the Mute, Cedric Bixler-Zavala I Omar Rodriguez-Lopez treći put su videli novo nebo i novu zemlju i tu viziju su spakovali u 70 i kusur minuta muzike na svom trećem albumu

Nenad Pejović

Ocena:
7
7/10





Simbolično objavljen 12. septembra, Amputechture nastavlja tamo gde je prethodnik stao: postapokaliptično i distopijsko viđenje modernog sveta iz pera Bixler-Zavale ispričano sa zavidnim nivoom emocionalne ekspresije uz nove Lopezove eksperimente u oblasti progresivnog roka na ovom albumu predstavlja najzreliji rad ovog dvojca. Lopez i Rodriguez i dalje prave svoje gargantuanske konstrukcije od pesama (trajanje osam pesama kreće se u rasponu 4-17 minuta) sa vratolomnim aranžmanima, uticajima progresivnog, kraut i hard rocka uz osetnu oslobođenost za eksperimentisanje i ogromnim ambicijama glede publike.
THE MARS VOLTA
Bez sumnje je da će kritičari još jednom biti opčinjeni, a i sam The Mars Volta će dobiti još više pomodarskih pristalica željnih intelektualne legitimacije svog muzičkog ukusa. Međutim, čini se i da će još jednom kajmak pokupiti nekadašnji saborci iz At The Drive In, grupa Sparta koja na svom aktuelnom i takođe trećem albumu Trees zvuči neuporedivo artikulisanije i konkretnije u pogledu masovnog prihvatanja. To što je sa trećim albumima ova dva benda jasno da je Sparta znatno lošiji bend, ne pomaže mnogo Mars Volti. Kako je primetio jedan strani kritičar, ono što System of a Down ispriča za dva, Mars Volta razvuče na 20 minuta.
Drugim rečima, za ovaj bend nije ostalo mnogo neotkrivenih tajni u procesu komponovanja ili rada u studiju, osim sažetosti u izrazu koja bi dovela do nečeg nalik prepoznatljivom hitu, otprilike jednako onome što je Another Brick In the Wall značila za karijeru Pink Floyda. Dve pesme na Amputechture sa relativno jednostavnom strukturom i kraćim trajanjem, balade Vermicide i Asilos Magdalena to nisu, a ostalih šest pesama liče na hit koliko i Achiles Last Stand Led Zeppelina. Ova dva prijatelja iz El Pasa očito više vole put kojim se teže ide, mada sa prijateljima u vidu Red Hot Chilli Peppersa i System of a Down, sa kojima dele koncertne scene tokom poslednjih par sezona, problem prevazilaženja kultnog statusa jeste samo stvar trenutka.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.