Popboks - QUADRON - Avalanche [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.07.2013. 11:00

QUADRON

Avalanche

Punoća zvuka, iskrena emocija, nehinjeni uznos pred nasleđem preteča, nekoliko istinski dobrih pesama, muzka kao stvorena za momente razmene nežnosti, a pri tom diskretna i ugodna muzika koja ni jednog trenutka ne krene put virova i mulja ipak bliskog easy listeninga. Sve to pruža Avalanche.

Zoran Janković

Ocena:
7

(Epic Records)


U pravoj poplavi (mahom britanskog) modifikovanog osvrta na postulate otrvskog soula (tu su, da pomenemo tek naprobitačnije i najkvalitetnije, Emeli Sande, Jamie Woon, Michael Kinawuka, Rumer, Jessie Ware, Laura Mvula) danski dvojac Quadron se izdvaja po tome što nadahnuće traži na prekoatlantskim adresama. Osim toga, dok neki od pomenutih osobenost iznalaze u sadejstvu sa savremenijim notnim tekovinama (u slučaju Jessie Ware, Emeli Sande, Jamieja Woona ispomoć stiže u vidu ukrasa iz domena dubstep, neo-trip hopa i sličnog, dok se Hinawuka i Mvula koriste stilemama osavremenjenog britanskog folka, odnosno calypso/afro zvuka), Quadron inspiraciju uglavnom u pronalaze u zvučnom nasleđu značajne američke autorke i izvođačice Teene Marie (i eventualno Phyllis Hyman kao njenog naistaknutijeg derivata).

Već ovde se mora ukazati na dva važna, možda i ključna sastojka na kojima počiva uspeh formule za kojom na Avalanche posežu Coco O i Robin Hannibal – doslednost i konsekventnost. Ako bismo nekim čudom uspeli da apstrahujemo očigledno friško producentsko ruho i efektnu i leksički zanimljivu spoken word deonicu Kendricka Lamara u Better Off, zvuk koji Quadron nude na svom novom albumu lako bi mogao biti pomešan sa udarnim radovima pomenutih preteča. To je najočiglednije u Sea Salt, početnoj LFT i svako najsuperiornijoj od sve tri ovde pomenute valjane pesme, naslovnoj Avalanche.

Sa druge strane, Favourite Star donosi i pomalo učinkovitog diskretnog funk vajba, dok se ogoljena i donekle jezovita Befriend pozicionira negde između trip hop nespokoja i nagoveštaja tanga. Na Favourite Star je mudro slonjena donekle slična, prilično poletna umereno upbeat numera Hey Love, dok Crush možda i najbolje svedoči o specifičnom zvuku do kog su Quadron stigli na svom dosadašnjem razvojnom putu. Neverland i It's Gonna Get You, elegantno i inteligentno produkcijski zaokružene, samo dopunjuju povoljan i prilično pouzdan utisak o ovom izdanju bez očitijih falinki.

U tom smislu, albumu Avalanche cepidlake i/ili oni u startu nenakolonjeni ovom zvuku i ovako jednostavnoj smeši uticaja koje je zbilja lako detektovati mogu da zamere tek onu gotovo nepremostivu boljku koja se da staviti na dušu svih izdanja na kojima se insistira na žanrovskoj preciznosti i sttilskoj čistoti, a to je upadljiva uniformnost zvuka. Koja, sa druge strane, pak, lako može biti iščitana i kao udarni dokaz u korist teze o pominjanoj doslednosti i srodnoj konsekventnosti po pitanju pristupa autora.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi