Popboks - FEST 2013 (1) - Povratak u igru, Celuloidno i digitalno, Skrivena lepota i Obećana zemlja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.02.2013. 08:03

FEST 2013 (1)

Povratak u igru, Celuloidno i digitalno, Skrivena lepota i Obećana zemlja

Jedan osvrt na ponuđeno na ovogodišnjem FEST-u – na ovom uzorku utisak varira u rasponu od upotrebljivog, preko solidnog i odličnog, pa sve do vanserijski uspelog.

Zoran Janković


 

Povratak u igru (Trouble With The Curve)


Režija: Robert Lorenz
Uloge: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake, John Goodman, Matthew Lillard
Žanr: Drama
Trajanje: 111 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012.


Povratak u igru, rediteljski debi čestog Eastwoodovog saradnika Roberta Lorenza, u kvalitativnom smislu sa punim pravom ostaje u senci marketinške postavke koja nam pojašnjava da je ovo u bezmalo dvadeset godina prvi film u kome Eastwood glumi, a da ga istovremeno nije i režirao. Povratak u igru, priča o ostarelom lovcu na talente za bejzbol i njegovom ponovnom približavaju sa otuđenom kćerkom, nužna je stavka u gledalačkim planovima tek najokorelijih poštovalaca Clinta Eastwooda. Istina, i sam Eastwood je, kao reditelj, poslednjih godina nanizao nekoliko promašaja, pa nije pravično očekivati izuzetna dela od njegovog sekundanta u tim stvaralačkim epizodama. Ipak, Lorenz ovde brzo ostaje bez daha, a Povratak u igru stiže samo do korektne, rutinerske i prihvatljive drame. U izvesnom smislu ovo je nimalo nadahnuta varijacija na bravurozno Neoprošteno, a mora biti naglašeno da problemi u komunikaciji sa ovim filmom nikako ne proizilaze iz enigmatičnosti bejzbola za veći deo neameričkog sveta, već iz autorske nonšalancije kojom su pristupili izrade ove upotrebljive, ali odveć blede drame i nedopustivo tipski ustrojene priče.
Ocena: 5/10



 

Skrivena lepota (Bella Addormentat)


Režija: Marco Bellocchio
Uloge: Toni Servillo, Isabellle Huppert, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Maya Sansa
Žanr: Drama
Trajanje: 115 minuta
Proizvodnja: Italija, 2012.


Marco Bellochio i ovde istrajava na svojoj oprobanoj kombinaciji intimistički intonirane hronike i polemičkog filma. Centralni motiv Skrivene lepote je desetak izukrštanih sudbina koje na nekom nivou spaja slučaj devojke koja je 17 godina provela u vegetativnoj komi, a čija potencijalna eutanazija postaje tačka razdora u italijanskom društvu na poviše frontova i nivoa. Bellocchi i ovaj put sa dosta takta stvara ubedljivu dramu o pitanju čije viđenje u značajnoj meri definiše i Italiju kao celinu i intimne doživljaje sveta i morala ovde okupljenih junaka. Nedorečenost biološkog stanja nesrećne devojke ovde se odslikava i nedorečenosti moralnih pozicija glavnih junaka ove priče. Bellocchi u tom smislu ide nekoliko krupnih koraka dalje od statusa vrlog, ali pukog hroničara podeljenog društva. Ovo je visoko artikulisana drama o jednom od gorućih pitanja današnjice, a i istovremeno je i odličan film; stoga, prava je šteta što Bellocchi, baš kao i, recimo u slučaju Dobro jutro, noći, nažalost, ne iznađe snage da kvalitetan i intrigantan film izdigne do tačke velikog filma. A čini se da je tom cilju Bellocchi ovde možda bio i najbliži.
Ocena: 8/10



Obećana zenlja (Promised Land)


Režija: Gus Van Sant
Uloge: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie Dwitt, Scoot McNairy
Žanr: Drama
Trajanje: 106 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012


Kada je malo ko to očekivao, neumorni Gus Van Sant je isporučio istinski odličan film. Obećana zemlja trijumfuje po nekoliko važnih osnova – kao problemski film odabranu temu (istraživanje zaliha podzemnog gasa invazivnom metodom koja može da prouzrokuje ekološke akcidente širokih razmera) predstavlja na filmičan način, odlično se drži kao melodrama o slučajnom susretu i nenadanoj emotivnoj bliskosti, može se preporučiti i kao priča o odocnelom sazrevanju, a ovo je sjajan primer znalački uhvaćenog i ilustrovanog duha Amerikane na filmu. Gus Van Sant se ovde vraća ambicioznijim postavkama, a krajnji rezultat je rečit i duboko promišljen film sa izvanrednim glumačkim kreacijama čitavog ansambla. Za nestrpljive, recimo, Van Santova Obećana zemlja, izrasla iz izvanrednog scenarija Matta Damona i Johna Krasinskog, može da posluži kao ogledni primer ponajboljeg iz već dugo dobrano potrošenog američkog nezavisnog filma, ali i kao i sjajna rekreacija delića atmosfere koja je bojila i nosila Boganovichevu maetralnu Poslednju bioskopsku predstavu, te kao rečita ilustracija kanda zbilja neuništivog duha pominjane Amerikane.
Ocena: 9/10


 

 

Celuloidno i digitalno (Side By Side)


Režija: Christopher Kenneally
Učestvuju: Keanu Reeves; David Fincher, Martin Scorcese, Steven Soderbergh, Danny Boyle, Christopher Nolan, George Lucas, James Cameron, David Lynch, James Cameron, Robert Rodriguez, Lars Von Trier...
Žanr: Dokumentarac
Trajanje: 99 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012

 

I dokumentarni film Celuloidno i digitalno Christpophera Kenneallyja bi sa punim pravom mogli nazvati problemskim filmom. Ovo ostvarenje, čiji je u neku ruku domaćin Keanu Reevews, nastoji da pronikne u korene i perspektive dualizma naglašenog u srpskom prevodu naslova ovog ostvarenja. Reeves kroz seriju razgovora sa značajnim autorima (osim reditelja tu su i vrhunski direktori fotografija, koloristi, montažeri...) istražuje srž ovog pitanja, pitanja koje sa puno osnova pobuđuje i ushićenje i skepsu, i nastoji da dođe do odgovora da li sve zahuktaliji razvoj opreme za snimanje može da ugorozi samu bit filma. Kao što i uvek u srodnim slučajevima biva, ukupan kvalitet samog ostvarenja zavisi od nadahnutosti i artikulisanosti sagovornika, a u tom smislu ovom ostvarenju se slabo šta može osporiti. Istini za volju, podosta je ovde osnova za zamerke na drugim poljima - nesuvisla teatralnost Keanu Reevesa koji ovde (sasvim izlišno) glumata zabrinutog intelektualca, ne preterano suptilna didaktičnost u prvoj trećini filma, upadljiva anglocentričnost pri odabiru sagovornika, ocena da film pokreće više pitanja nego što su njegovi autori i učesnici, uprkos verziranosti i efektnoj montaži, kadri da odgovore u samo 100 minuta trajanja ovog ostvarenja. Ali kako film u celini ponudi dovoljno zanimljivih viđenja i pregršt relevantnih činjenica predočenih na pitak i pregledan način, ukupni utisak o ovom naslovu ostaje nesumnjivo pozitivan.
Ocena: 7/10

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi