Popboks - SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan - Air Syriana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.02.2006. 00:00

SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan

Air Syriana

Postoje filmovi kojima nerazumljivost i haotičnost priče idu u prilog, što pre svega zavisi od umešnosti scenariste da odredi pravu meru neotkrivanja podataka pre vremena

Pavle Simjanović

Ocena:
3
3/10


Scenario: Stephen Gaghan inspirisan knjigom See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA’s War on Terrorism Roberta Baera
Uloge: George Clooney, Matt Damon, Jeffrey Wright, Christopher Plummer, Alexander Siddig, Amanda Peet, Chris Cooper, William Hurt, Mazhar Munir, Tim Blake Nelson
Producenti: Jennifer Fox, Georgia Kacandes, Michael Nozik
Izvršniproducenti: George Clooney, Ben Cosgrove, Jeff Skoll, Steven Soderbergh
Zemlja: SAD
Trajanje: 126 min.




SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan
Kao idealan primer tog postupka, ako izuzmemo noir školu, koja nema nikakve veze sa Gaghanovom Sirijanom, može se navesti film All The Presidents Men Alana J. Pakule. Pakulin film, kao i Sirijana u našem, obrađuje za ono vreme vruću temu Watergatea, sa kojom su se građani Amerike mogli susresti svaki put kada bi otvorili novine, otvarajući usput neke neistražene oblasti i stvarajući novu sliku o načinu na koji funkcioniše informativno-bezbednosni sistem zemlje. Trik je u tome da, gledajući taj film, ni u jednom trenutku ne osećamo da smo uskraćeni za neku informaciju, već postepeno saznajemo isto što i glavni junaci.
SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan
Tu gde Pakulin (inače veoma dosadan, što takođe odgovara prirodi istraživačkog posla koji likovi obavljaju) film trijumfuje, Gaghanov doživljava osnovnu formalnu i zanatsku grešku. Četiri odvojene priče koje se retko susreću, a za zajedničku temu imaju spajanje dve američke naftaške kompanije u borbi za naftna polja Saudijske Arabije (država se ne navodi otvoreno u filmu) međusobno se guše a samo jedna (sa Cloonyjem kao Le Carreovskim tajnim agentom, isluženim, lišenim iluzija i žrtvovanim poput piona) ima potencijal da iznese zaseban film. Problem nerazumljivosti javlja se zato što akteri znaju šta rade i zašto su tu, ali je to kroz film vrlo retko jasno prikazano, pri čemu preplitanje radnji čini da zaboravimo i ono malo što smo urezali kao shvaćenu činjenicu. Paradoksalno, Gaghanu je izgleda jasno da nije u stanju da na smislen trilerski način ispriča priču, pa to pokušava da zamaskira naglo prekidajući scene tokom razgovora u kojima ima prirodnog mesta da se još nešto na potpuno prirodan način obelodani. Tu već dolazimo do manira koji se javio u Gaghanovom scenariju za film Traffic, koji je do granice korektnosti doveo reditelj Steven Soderbergh pronalaženjem emocionalnog potencijala u likovima, više empatijskim nego žanrovskim postupcima. Gaghan, opet, kao da pokušava to da kopira rediteljskom intervencijom na sopstvenom scenariju izdvajajući svoja četiri glavna lika ne njihovim učešćem u glavnim radnjama već podradnjama u kojima se nejasno i, logično, u nedovoljnoj meri, kad se već jednom sa tim krenulo, prikazuje njihov odnos sa očevima ili sinovima.
SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan
Kontekst i tema filma su intrigantni, ali u poslednje vreme prežvakani i nedovoljni. Liberalno-levičarski stav da američke korporacije svojom beskrupuloznom jurnjavom za povećanjem vrednosti svojih akcija dovode bliskoistočne zemlje u ekonomske krize i time posredno izazivaju bujanje terorizma vredan je razmišljanja i rasprava ali sam po sebi nije dovoljan za igrani film, naročito ako bi isti trebalo da bude napeti triler.
SIRIJANA (SYRIANA) – Stephen Gaghan
Inače, “Syriana” je termin koji američki naftaši koriste kao opis idealne i utopijske bliskoistočno-naftaške situacije u kojoj sve teče bez problema a bogati postaju još bogatiji (još jedno objašnjenje kojeg nema u filmu već se za njim mora tragati na internetu)...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi