Popboks - LOVCI NA DEVERUŠE (WEDDING CRASHERS) – David Dobkin - Sezona lova otvorena! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.10.2005. 00:00

LOVCI NA DEVERUŠE (WEDDING CRASHERS) – David Dobkin

Sezona lova otvorena!

Ako je neprestano maltretiranje Bena Stillera od strane braće Farelly ideal kome treba stremiti onda su ovde autori više nego dobro uradili domaći zadatak, a Vince Vaughn je konačno pokazao svoj pun komički potencijal

Miloš Cvetković

Ocena:
7
7/10

scenario: Steve Faber, Bob Fisher
uloge: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Isla Fisher, Jane Seymour, Christopher Walken, Bradley Cooper, Will Ferrell
žanr: komedija
trajanje: 119 min.
proizvodnja: USA, 2005.
svetska premijera: 15. 07. 2005.
zvanični web: http://www.theweddingcrashers.com/



LOVCI NA DEVERUŠE (WEDDING CRASHERS) – David Dobkin
Komedije čiji se zaplet vrti oko sudbonosnog da! (ili u nekim varijantama i ne!) uglavnom su plaćale danak melodramski ustrojenom zapletu i posebno raspletu, gde je humor bačen u drugi plan, poput nužnog dodatka za razblaživanje prezaslađene limunade. U filmu Lovci na deveruše pomera se fokus sa venčanja kao centralnog događaja na venčanje kao puki gimmick, sredstvo za što nečuveniju, razuzdaniju... ukratko: komediju koja postaje sama sebi svrha. Od Svadbenog Pevača nije bilo tako zanimljivog filma na ovu tematiku.
U ranijim svadbarskim filmovima likovi koji su tretirani tek kao epizodisti, večita smetala zadužena da izmame poneki osmeh dok (ne)hotimice zadaju glavobolje glavnim junacima, ovoga puta dobijaju centralnu ulogu dok uživaju u svom amoralno-hedonistočkom poduhvatu koji se svodi na: 1) upasti na venčanje, 2) pronaći „žrtvu“ i 3) spavati sa njom. I tako do sledeće prilike... Već ovo bi bilo dosta za jednu solidnu komediju u Bachelor Party maniru, ali reditelj Dobkin sve to sažima (uz bogatstvo detalja) u uvodu čiju kulminaciju izlaže kroz jednu dugu i vrtoglavu montažnu sekvencu nakon koje sledi „pravi“ početak .
LOVCI NA DEVERUŠE (WEDDING CRASHERS) – David Dobkin
Trajanje od punih dva sata, R-rejting (čitaj: dosta na seksu baziranog humora uz poneku eksplicitniju scenu), povratak uvek riskantnom pristupu tzv. buddy komedije, gde film može u potpunosti da propadne ako ne postoji hemija između glavnih aktera... Sveukupno rizična kombinacija u kojoj se na sigurno išlo isključivo preko odlično odabrane glumačke ekipe, po principu: za nekog sve, za svakoga ponešto. Wilson i Vaughn savršeno funkcionišu kao tandem gde je Vaugh taj koji diktira tajming kada je u pitanju komedija dok je Wilson više zadužen za akcentovanje melodramskih deonica. Epizodica Will Ferrella se (po običaju) ili voli ili mrzi, a ovde se (srećom) pojavljuje u pravom trenutku. Ako je neprestano maltretiranje Bena Stillera od strane braće Farrelly ideal kome treba stremiti onda su ovde autori više nego dobro uradili domaći zadatak, a Vince Vaughn je konačno pokazao svoj pun komički potencijal.
LOVCI NA DEVERUŠE (WEDDING CRASHERS) – David Dobkin
Nažalost, Lovci na deveruše nije onoliko dobra i uspela komedija koliko to može da bude, i upravo se u trećem činu pokazuje pogubnost nagle promene žanra; kada komedija potpuno ustupi mesto melodrami u nemaštovitom finišu gde postaje nalik na rutinske romantične komedije od kojih se na početku toliko razlikuje. Indikativno je da čak i maltretman Vince Vaughna prestaje i Vince dobija predah, a s njim i gledaoci koji mogu da se iskopčaju iz filma i vrate u stvarnost gotovo pola sata pre vremena. Sve bitno je već rečeno i učinjeno, sve neprijatnosti su proživljene, a sve perverzne situacije dovedene do vrhunca. Uprkos zavodljivosti Rachel McAdams, melodramsko zaključenje je čist antiklimaks.
Lovci na deveruše je blizu, ali ipak, savršena tj. konstantno urnebesna savremena komedija od cirka dva sata se i dalje iščekuje. Možda je The 40 Year Old Virgin upravo to?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi