Popboks - MADONNA - MDNA [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.04.2012. 07:13 · 8

MADONNA

MDNA

(Interscope/Live Nation) 

Ovo,  naravno,  nije album potpuno lišen smisla i upotrebne vrednosti (ako ništa drugo, biće povod turneji na kojoj se plejlista i neće preterano osvrtati na ovde predočeno), ali jeste dokaz o neumitnom i nepovratnom pomračenju jedne zvezde i o teškom bremenu prokletstva večite mladosti. A tu ni sva electro-pop producentska aristrokratija niti sve duže i duže rukavice na Madonninim rukama ne pomažu previše 

Zoran Janković

Ocena:
4


4/10

 

Svake decenije dvojac Pet Shop Boys ponudi i izdanje na kome skupi restlove, neobljavljene pesme, B strane i skrajnute radove, a jedan takav album nam je isporučen i ovog proleća. To jeste šarmantan potez koji očitava autoironiju i samosvest u smislu „evo, šta bi bili PSP bez hitova“, međutim, problem nastane kada tako izgleda regularan album nekog od vrlih i zaslužnih velikaša u pop-kraljevstvu. A taj greh je počinila Madonna sa najnovijim albumom, ali, reklo bi se, potpuno lišena samoironije i, šta više, poptpuno ubeđena u ispravnost vlastitih poteza. 
MDNA je naprosto loš album, nedostojan izvođačice koja i dalje pledira na sam presto. Madonna, vazda vođena hipsterskim porivima i željom za redefinisanjem sopstvenog muzičkog svetonazora, ovde je, nimalo neočekivano posegnula za već par sezona neizostavnom stanicom poznatom kao electro-pop. I, naravno, tu ne bi bilo ništa problematično da ova istinska diva, na zvučnom planu, na tom putu uglavnom nije zastala tek u mulju razmetljivog, ali nimalo inovativnog electro popa.

Kanon se i u neuslovima novog milenijuma i civilazicije na zalasku mora poštovati, a kraljici svakako ne priliči potrošeni/izlizani zvuk prepun izlišnih studijskih dragunlija i preterivanja koji, uz sve te mišiće (produkcijom su se ovde bavili Benny Benassi, William Orbit, Martin Solvieg, Free School, Indiigo...) ne uspeva da prikrije zjapeću i poraznu prazninu u srži ove ploče. Istini za volju, mora se istaći doprinos i dalje svemogućeg Williama Orbita koji je najzaslužniji za najslušljiviji i najkvalitetniji deo ovog albuma (numere I’m Sinner, Love Spent, Masterpiece, Falling Free).
A upravo na primeru uzorka psihodeličnog popa  u I’m Sinner može se detektovati drugi ključni problem ovog izdanja; istina, u pop-muzici se peva o svemu i svačemu i na svakakve načine, ali Madonna se na MDNA  na polju leksike zakopala u vlastiti plukvammperfekat, uverena da  se ciljana provokativnost  još uvek može postići potenciranjem ponosa uprkos vlastitim gresima, licitiranjem imena  svetaca,  čestim pominjanjem izraza bitch, naslovima poput Gang Bang (iza kojih se krije svakako najgrozomornija numera na ovom izdanju) ili štucanjem zabarušenog fuck... A sve to (i nazovi provaktivna leksika i silno upinjanje unamljenih producentskih umova i gošće sa liste Nicki Minaj i M. I. A.) samo je  municija koja bi se dala označiti pavićevskom sintagmom "ono naše što nekad bejaše".
 


Komentari

  • Gravatar for valjda
    valjda (gost) | 17.04.2012. 20.57.04
    pluskvamperfekat
  • Gravatar for Zabrinut
    Zabrinut (gost) | 18.04.2012. 19.03.54
    Tužno je gledati babu koja uprkos svim plastičnim operacijama izgleda matoro. Čak i pokušaj vezivanja njenog pseudonima za trenutno kul drogu među mladima (mdma) je zaista preterano očajan pokušaj dodvoranja.
  • Gravatar for bonžita
    bonžita (gost) | 20.04.2012. 21.09.49
    Ko si ti I zasto tako govoris o kraljici?
  • Gravatar for тако је
    тако је (gost) | 21.04.2012. 00.59.24
    бонжито
  • Gravatar for Tralalal
    Tralalal (gost) | 21.04.2012. 22.00.53
    Jel se ovde govori o muzici ili o tome sto zenu od 53 godone zovemo babom? album je prosek,i daleko je od toga da je los...ali sigurno nije u nivou kakav ona album moze da napravi
  • Gravatar for dobar dance album
    dobar dance album (gost) | 23.04.2012. 08.38.43
    sa svega par flopova
  • Gravatar for SuperGranpa
    SuperGranpa (gost) | 17.05.2012. 22.46.04
    Najnebitniji album ikad.
  • Gravatar for Zoran
    Zoran (gost) | 29.05.2012. 22.08.08
    E, anonimusi, ujedite se za jezik kada govorite o zeni koja je najvise zaduzila pop muziku!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.