Popboks - ALEKSANDAR SEKULOV - Sakupljač ljubavnih kazivanja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 28.03.2011. 09:44

ALEKSANDAR SEKULOV

Sakupljač ljubavnih kazivanja

(Geopetika)

Nekada ispravan, a katkad i potpuno pogrešan nauk iz detinjstva kaže da ne treba viriti u susedno dvorište. Kada bi to uzeli kao nepobitnu istinu, ostali bismo možda uskraćeni i za uvid u ovako nesvakidašnju i upečatljivu prozu made in Bulgaria

Zoran Janković

Ako se po strani stavi varljivio članstvo u Evropskoj uniji, Bugarsku i Srbiju, sem granice i često nedorečene zajedničke istorije i slovenskog porekla, vezuje i sličan društveni kontekst. Uprkos svemu tome, bugarska književnost je slabo prisutna u srpskoj knjižarskoj ponudi, a i tako oskudno prisustvo je lišeno kontinuiteta i šireg koncepta.

U takvoj postavci stvari već i samo pojavljivanje zapaženog romana relevantnog i cenjenog savremenog autora iz Bugarske je vredno hvale. Pohvale bivaju opravdanije i glasnije kada se dođe do suda da je Sakupljač ljubavnih kazivanja Aleksandra Sekulova uz to i zanimljivo, nesvakidašnje i neosporno kvalitetno delo.

Sakupljač ljubavnih kazivanja (u prevodu Marije-Joanne Stojadinović) je postmodernistički razbarušena i stilski eklektično izvedena proza o potrazi za ljubavlju i potrebi da se ta potraga i verbalizuje. Grejs Semič, nekada cirkuska igračica, nakon godina građanski uprizorenog i mirnog porodičnog života kreće u šetnju po raznoraznim svetskim adresama ne bi li pronašla zbirku priča o muškarcu sa kojim je u mladosti provela tek dva dana, a koja su joj bila posve dovoljna da spozna nenadanu istinu da se jedna od ključnih istina i dimenzija ljubavi krije u rastanku od onog kroz koga i sa kim tu ljubav i prepoznamo. Priče za kojima Grejs Semič traga ispisane su na raznim i krajnje egzotičnim materijalama, a sama potraga je odvodi u krajeve i situacije koje u sebi spajaju bajkoliko, fantazmagorično i neuobičajeno.

Sekulovljeva proza u samom startu zahteva suspenziju neverice i pristanak čitaoca na odustajanje od očekivanja koje imaju od autora iz ovog kutka sveta i ovakvih prilika. Sekulov ih za tu dobrovoljnu predaju nagrađuje nadahutom, razmahanom i književnošću u čistom smislu tog pojma, a ovo izdanje preporučuje i veoma maštovita oprema. Dosta toga pomenutog u Sakupljaču ljubavnih kazivanja je u dodatku romana propraćeno slikama i crtežima bugarskog likovnog umetnika Atanasa Hranova, koji je prisutan i u samom narativu kao Nasko H.,  jedan od lovaca na rasejane priče o ljubavnim kazivanjima bez premca.

Tako Sekulov uspeva da svojoj već sasvim dovoljno atipičnoj prozi (možda ponajbližoj, po pitanju ključnih estetsko-idejnih odrednica, rukopisu Barika, ranijeg Dina Bucatija, a donekle i našeg Milorada Pavića) obezbedi i dodatnu dimenziju koja je izmešta u ravan višeznačnosti i multidisciplinarnosti.

Sakupljač ljubavnih kazivanja suprotno nazivu koji sugeriše saharinski sentimentalizam pruža priliku za putovanje kroz svet pisca zagledanog u mogućnosti jezika i koga treba pohvaliti za sposobnost da ovom štivu koje se kretalo po skliskom tlu mogućih optužni za samodovoljnost i preambicioznost obezbedi nužnu stilsku ujednačenost i osnovnu ubedljivost, kao i za hrabrost oličenu u svesnom eskapizmu i odricanju od polemike sa društvenom „zbiljom“, što je teško savladiva prepreka kako u Bugarskoj, tako i kod nas.

Sakupljač ljubavnih kazivanja tako zaobilaznim putem i čisto književnom vrednošću dolazi do otvorene preporuke, istovremeno stojeći i kao primer efektnog i zdravog pristupa kategoriji oličenoj u nazivu srpskog izdavača ove proze.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige