Popboks - R.E.M. - Collapse Into Now [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.03.2011. 20:07 · 13

R.E.M.

Collapse Into Now

(Warner Bros)

Poslednji album Accelerate (2008) je vratio u igru rockerski naboj i spontanost. Collapse Into Now ide dalje u „pokazivanju mišića“ trija, dajući u najboljim trenucima slušaocu osećaj sporazumevanja na osnovu tajnog koda, koji je krasio najbolje albume R.E.M.-a 

Nebojša Marić

Ocena:
7


7/10

 

Sredinom 90-ih američki trio R.E.M. je napravio pun krug – od studentarije koja je krenula u izgradnju nove Amerike („Let’s put our heads together/and start a new country up”), sazdane na načelima potpuno drugačijim u odnosu na ona za koja su se zalagali likovi poput Ronalda Regana, preko prerastanja koledž atrakcije, milionskih tiraža i zadobijanja statusa rock zvezda, do upitanosti nad smislom svega toga („This fame thing, I don’t get it“).

Nakon odlaska bubnjara Billa Berryja (1997) bend je počeo da luta između potrage za novim identitetom i zagledanosti u sopstveno nasleđe. Iako se Berryjev odlazak najčešće navodi kao glavni razlog za kreativni pad u prvoj deceniji 21. veka, problem je daleko složeniji i tiče se narušavanja mistične aure koja je krasila zajedništvo muzičara bez presedana u istoriji popularne kulture (ne samo da su sve pesme potpisivali svi članovi, nego su se često i rotirali na pozicijama unutar benda). Zvuku je poseban pečat davao zaumni stil pisanja pesama i načina pevanja Michaela Stipea (koji je sve do sredine 90-ih i sam kao liderska figrua bio obavijen misterijom kada je reč o privatnom životu) u kojima su se preplitaoli rad podsvesti, režanje zveri, čitanje političkih proglasa i seksipilnost. I iako i albumi koje je bend objavio od Up-a (1998) naovamo nedvosmisleno pokazuju da je reč o izuzetnim autorima, iz njih često izbija upravo hladnoća i nedostatak hemije među preostalim članovima benda.

Poslednji album Accelerate (2008) je vratio u igru rockerski naboj i spontanost. Collapse Into Now ide dalje u „pokazivanju mišića“ trija, dajući u najboljim trenucima slušaocu osećaj sporazumevanja na osnovu tajnog koda, koji je krasio najbolje albume R.E.M.-a. Ovde treba naglasiti da Stipe posle ko zna koliko vremena zvuči zaista razigrano (npr. „With a walk and a talk, and a tick tock clock“ u Every Day Is Yours to Win ili „And with the fury lock of Sharon Stone Casino, Scarface, Al Pacino, ’74 Torino“ u That Someone is You).

Album počinje slavodobitno, zvonjavom Buckovog Rickenbackera (Discoverer) i pulsiranjem timpana, da bi u nastavku ponudio smenjivanje brzih i melodičnih rokačina (All the Best, Mine Smell Like Honey, That Someone Is You) i pesama srednjeg tempa, koje sada, ponajviše zbog produkcijskog tretmana (insistiranja na fizičkoj blizini muzičara tokom snimanja i samo najneophodnijim dodavanjima u postprodukciji), ponovo zadobijaju „životnost“ po kojoj je R.E.M. nekada bio prepoznatljiv (Uberlin sigurno ulazi među najbolje pesme koje je američki trio potpisao u karijeri).

Naporu da se dosegne zaokruženost (u završnim trenucima kriptične Blue, u kojoj gostuje Patti Smith, odjekuje Discoverer) stoje na putu pre svega It Happened Today (period Out of Time je jedini koji R.E.M. apsolutno treba da preskaču kada gledaju u nazad) i razvučena Me Marlon Brando Marlon Brando and I, koja podseća slušaoca na najdosadnije delove pesama sa izdanja iz poslednje decenije.

One ipak nisu dovoljne da bitno promene utisak o naraslom samopouzdanju benda. Iako na njemu nema želje za osvajanjem novih teritorija (pri čemu treba imati u vidu i da prethodni pokušaji u tom pravcu nisu završavali slavno), Collapse Into Now u najboljim delovima pruža ugođaj koji generalno danas nedostaje na sceni, a koji je trio iz Džordžije svojevremeno iskazao na sledeći način: „You Are Alone and You Are Everything“ (You are the Everything).

Pritom, prvi član skraćenice snažno treperi na Collapse Into Now, tako da Stipe u All the Best može sebi da dozvoli i packu na račun mlađih kolega („Let’s Show the Kids How to do it Fine“).



Komentari

  • Gravatar for mija
    mija (gost) | 24.03.2011. 20.22.19
    realno duran duran su sad mnogo bolji
  • Gravatar for DUSANS
    DUSANS (gost) | 25.03.2011. 12.58.38
    OH,MY HEART..
  • Gravatar for Mali Mikica
    Mali Mikica (gost) | 25.03.2011. 15.28.39
    Mama, ovo je grozno!
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 26.03.2011. 19.10.51
    Puno bolji album od skorijih... Jako dobro. Posebno UBerlin. Jos se nadam da oni mogu i bolje od ovoga.
  • Gravatar for tambur
    tambur (gost) | 27.03.2011. 00.07.43
    chak ni ortak boris tadich predsednik ne bi imao lepu rech za ovaj album, iako je pio kafu sa ortakom majkl stajpom. pitanje je i da li bi ortak veran poklonio b92 majicu skupini ovako smorenih i bezidejnih ortaka. vreme je za fazu u kojoj se ortaci iz benda zaboravljeni od svih odaju alkoholu, pa ih za 20 godina izvlachi ortak rick rubin, snimajuchi sa njima amerikana obrade najvecih hitova ortaka shabana shaulicha, recimo.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 27.03.2011. 16.55.57
    odlican album
  • Gravatar for Rade
    Rade (gost) | 28.03.2011. 11.20.03
    Odlican album, povratak sebi i onoga zbog cega ih volimo (ili smo bar nekad).
  • Gravatar for Rade
    Rade (gost) | 28.03.2011. 16.19.14
    Odvratan album, odlazak od sebe i onoga zbog cega ih volimo (ili smo bar nekad).
  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 29.03.2011. 09.14.45
    Nikad mi nece biti jasno zasto je kod mladje populacije toliko rasireno pljuvanje svega sto se pojavi od nekog izvodjaca koji traje duze na sceni. Da li je to nacin koji treba da odrazava stav "Ja sam frajer koji je pametniji od vecine".? Narocito je izraceno pljuvanje onih izvodjaca koje ne volimo da slusamo. Pa kako mogu da komentarisem kvalitet neke muzike koju ne volim a samim tim je i ne razumem i osecam ?!?!?!!? P.S. nisam slusao ovaj album od R.E.M. ali na prvo slusanje Discover mi zvuci sasvim OK u njihovom ranijem fazonu.
  • Gravatar for Album je
    Album je (gost) | 29.03.2011. 21.55.29
    vrlo dobar, cak ga je i smesna "viljuska" dobro ocenila i nazvala najkompaktnijim albumom od Up-a, sto i nije daleko od istine.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 30.03.2011. 06.25.45
    Sasvim solidan album, povratak korenima, prepoznatljiv i komercijalan. UBerlin sjajna pesma!
  • Gravatar for Hank Moody
    Hank Moody (gost) | 31.03.2011. 19.30.14
    John Malkovich peva u REM-u.
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 29.04.2011. 08.47.39
    Videću da ga poslušam. Uberlin me je oduševio. :) Mnogo dobra pesma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.