Popboks - THE BAMBI MOLESTERS - As The Dark Wave Swells [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.03.2010. 12:10 · 4

THE BAMBI MOLESTERS

As The Dark Wave Swells

(Dancing Bear)

Gusta koncentracija hitova, osveženi aranžmani i sviračka zrelost, glavne su odlike najboljeg albuma u dosadašnjoj karijeri svetski poznatih surf-rokera iz Siska

Nikola Marković

Ocena:
8


4/10
 

Bajkovita priča o usponu The Bambi Molesters, od objavljivanja debitantskog izdanja za underground etiketu Zdenka Franjića Slušaj najglasnije do gostovanja na koncertima R.E.M.-a i dugovečne saradnje sa Chrisom Eckmanom, dobro je poznata i ovdašnjoj publici, koja je tri puta u poslednjih nekoliko godina mogla da pogleda hrvatske rokere i uživo.

THE BAMBI MOLESTERSSonic Bullets:13 From The Hip (2001) ustoličio ih je kao najuspešniji instrumentalni rok bend s ovih prostora i svetsku atrakciju. Dve godine kasnije usledio je „rimejk“ zvaničnog debija, Dumb Loud Hollow Twang, a nedugo potom i osnivanje grupe The Strange, koju su činili članovi Molestersa i Chris Eckman. Nights of Forgotten Films objavljen je 2004. godine, nakon čega su hrvatski rokeri napravili dužu diskografsku pauzu.

Singl i spot za pesmu As The Dark Wave Swells bio je prethodnica istoimenom albumu, koji je zagrebački izdavač Dancing Bear objavio početkom februara ove godine. Pesma je ujedno i nagoveštavala odgovor na prećutnu dilemu: kuda bi mogao da krene bend smešten u jasno određenim žanrovskim koordinatama surf muzike? Bambi Molesters se ni do sada nije zadovoljavao ovom odrednicom, te je veoma suptilno nadograđivao izraz sinematičnim izletima i šetnjom kroz istoriju roka, ali sada je došlo vreme da se napravi i korak više.

U pomenutoj pesmi, The Bambi Molesters prvi put u karijeri uvodi gudačku sekciju. Nema ni karakterističnih dinamičnih ritmova i zavodljivih melodija koje napadaju od prvih taktova, već se bogata orkestracija, koju upotpunjuju i duvači, postupno razvija gotovo iz tišine. Na istom talasu kao i uvodna numera kreće se Point of No Return, još jedna pesma s gudačkom sekcijom kakve se ne bi postideli ni Tindersticks.

Zasluge za ove inovacije idu Chrisu Eckmanu, koji je producirao album i priredio orkestarske aranžmane. Ne treba zaboraviti ni još jednog renomiranog gosta – Chrisa Cacavasa, koji na novom CD-u svira orgulje.

Preobražaj benda simbolički se oslikava i na omotnicama albuma: na Sonic Bullets... vidimo curu u energičnom plesnom pokretu, dok na aktuelnom izdanju devojka u zanosu izranja iz vode, kao da nam sugeriše rađanje novog (muzičkog) života.

Ako ste već pomislili da su se Molestersi drastično promenili i napustili stil koji ih je proslavio, valja reći da nema razloga za bojazan – na albumu se nalazi raznovrstan repertoar, koji i dalje vuče korene iz surf-rocka i prepoznatljivih gitarskih kaskada i ritmova karakterističnih za ovaj žanr. The Kiss Off je punokrvni hit (i moj lični favorit) kome orguljaške finese i pedantno aranžirani duvači ne samo što ne narušavaju izvornu poletnost, već ga upravo čine još življim i energičnijim.

Slična je situacija i u Siboney, dok su numere poput Mindbender, Thundering Guitar, Wrong Turn ili Panic Party najbliže izvornom Bambi Molesters zvuku, premda se i u njima jasno očitava samopouzdanje i sviračka sigurnost karakteristična za zrele umetnike, koji su prošli sito i rešeto. A kada je takav slučaj, i hiljadu puta odsvirane gitarske fraze umeju da zazvuče originalno i sveže, baš kao da slušate neke od provoboraca žanra.

The Bambi Molesters je uspostavio odličan balans između starog i novog, oplemenjujući prepoznatljivi surf-rok s prethodnih izdanja diskretnim vanžanrovskim izletima i bogatim, pažljivo osmišljenim aranžmanima. U aprilu kreće i evropska distribucija albuma preko nezavisne etikete Glitterhouse, pa je za očekivati da družina iz Siska ubrzo pokori i inostrano tržište, te potvrdi „sumnju“ da se radi o jednom od najzanimljivijih instrumentalnih rok sastava i van balkanskih granica.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for kloi
    kloi (gost) | 16.03.2010. 12.01.41
    meni je zao sto zahvaljujuci nekim kauzalnostima tipicnim samo za raspadnutu sfrj u istinaodgovornostipomirenje fazi, ovaj album nije mogao dobiti ocenu koju zasluzuje. a to je 5-6. to bi mu mnogo vise dalo na tezini od ove nategnute osmaje.
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 16.03.2010. 12.39.05
    Dobra recenzija i zasluženo visoka ocena za album - idealan spoj iskustva, sviračke veštine i klinačke opsednutosti muzikom. Autorske pesme Bambi Molestersa nikada nisu zaostajale za uzorima. Na ovom albumu su samo dva kavera - furizno odsvirani klasik Siboney i Thundering Guitar, koji će album odvesti preko ivice (kao Telma i Luiz u samoubilačkoj vožnji), da bi minut kasnije Bambiji vaskrsli u prelepoj Rising East. U recenziji su pobrojane gotovo sve pesme sa albuma, osim dva lična favorita - ekstatični Into The Crimson Sunset i erotični Lazy Girls Hangout. Uz prelepi (ranije snimljen, naravno, o.g. objavljen) album Ali and Toumani, As The Dark Wave Swells je vrh svetske produkcije iz ove godine i tu će i ostati. Kraljevi reverba!
  • Gravatar for kauzalnost
    kauzalnost (gost) | 17.03.2010. 09.05.11
    opasna reč
  • Gravatar for malo
    malo (gost) | 17.03.2010. 10.09.58
    lici na kris riju
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.