Popboks - MISS KITTIN & THE HACKER - Two [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.06.2009. 12:45 · 4

MISS KITTIN & THE HACKER

Two

(Nobody’s Bizness)

Nakon osam godina obnavljaju Caroline Herve i Michela Amata bračne zavete

Zoran Janković

Ocena:
4


4/10
 

Početak (n)ovog milenijuma doneo je trijumf na polju elektronske muzike. Mini-cunami prigodno nazvan electroclash detaljno je prodrmao i protresao globalnu scenu ostavivši za sobom neprolazni trag u vidu nekoliko dobrih naslova (relativno) novih imena na sceni, poput Ladytron, Felix de Housecat, Fischerspooner, Peaches... i dvojca Miss Kittin & The Hacker.

MISS KITTIN & THE HACKER

Prvi album Miss Kittin & The Hacker predstavlja srećan, i čak i s današnje tačke gledišta savršen spoj umeća Caroline Herve i Michela Amata, društvene satire, zabavnog preispitivanja nasleđa pop-prošlosti. First Album je iznedrio nekoliko istinskih hitova (1982, čuveni i nezaboravni Frank Sinatra), a Miss Kittin je postala nasušna potreba klabera, čudotvorka DJ setova.

Osam godina je prošlo, i Miss Kittin i The Hacker su se u međuvremenu naradili, iscrpljivali u saradnjama s mnogobrojnim kolegama, a čini se da je i sam svet elektronske muzike pretrpeo tektonske poremećaje. Miss Kittin i The Hacker su nanovo udružili snage ne bi li povratili dignitet scene kojoj pripadaju i čijem su usponu neosporno mnogo doprineli.

Two se već od prvih minuta tetura pod teretom očekivanja, aspiracija i nužnosti, sa svakom narednom numerom dajući za pravo onima koji su u njemu, kada se razgrne dimna zavesa minulog rada i produkcijske bižuterije, videli zamor, rezignaciju, bezidejnost i dosadu. Mada, ruku na srce, počinje obećavajuće – pretencioznom, ali upečatljivo teskobnom The Womb, nastalom na tragu onoga što je The Hacker ponudio na svom izdanju Reves Mecanique.

Nelagodnost, zanimljiva ritmika, tenzija na planu melodije. A onda kreće strmoglavi pad.

Već u drugoj numeri autori posežu za puškicama, prepisujući od sebe samih, ali ni naglašena melodičnost niti autoreferentnost kao utočište zamorenima, nemarnima i očajnima ne mogu da zabašure činjenicu da se radi o tek veštoj i svrsishodnoj (nazire se potencijal za klupski poluhit) replici 1982 sa prethodnog izdanja. Naredna numera i trenutni singl PPPO (People Pleasure Objects Power) predstavlja omaž pionirskim radovima Jeffa Millsa i Laurenta Garniera, i po svoj prilici će zvučati moćnije u nekom od tuđih remix viđenja.

Najznakovitija za uočavanje promena koje su zadesile ovaj dvojac i njihov mikrokosmos je sledeća Party in My Head, ukorenjena u sintisajzerskom popu 80-ih, koja ukazuje na promenu agregatnog stanja svojih autora. Miss Kittin je u slučaju Franka Sinatre vežbala sarkazam na primeru klupskih bahanalija povlašćenih, a ovde je osuđena na opevavanje zabave u vlastitoj glavi. Slična krvna slika odlikuje i kasnije Electronic City i Ray Ban (ponovo naočare kao neprolazni fetiš čeljadi sklone klupskom životu).

Na ostatku albuma Miss Kittin je „izgubljena u gradu koji nikad ne spava, prazna školjka na plaži, treba joj novi mikrofon, niko da joj pomogne u očaju i popravi žice“... Da je vrag odneo šalu i da nekadašnje lučonoše sada bauljaju po najgušćoj tmini postaje očigledno u mrtvoozbiljnoj i nimalo nadahnjujućoj obradi Presleyjeve Suspicious Minds, koja u šest minuta ne uspeva da pojasni razloge svog postojanja. Osim ako cilj nije bio da se partneri poigraju sa starovremenskim italo boot disco filterima i srodnim pomagalima.

Iako očigledno loše izdanje, Two se izborio za koju ocenu više prvenstveno zahvaljujući šarmu i zavodljivosti koje barem na mahove zaiskre starim sjajem i punoćom zvuka koju The Hacker uspeva da obezbedi na većem delu ploče.

Manjkav, faličan i zaborava vredan Two ipak ima zagarantovanu svetlu budućnost upravo kao muzička kulisa modnim revijama, u dimenziji bogatih, slavnih i na ironiju imunih, dimenziji koju su autori ovog albuma nekada ismevali i od koje su pokušali da uteknu i ovim ostvarenjem.

Povezano:

  • BatBox, recenzija albuma (2008)

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Djape
    Djape (gost) | 18.06.2009. 12.07.58
    Ovde se ne radi niokakvom "prepisivanju od sebe samih" kako to autor kaze, vec o kopiranju doslovce prvoboraca rane electro, EBM, electro-industrial i electro-pop scene sedamdesetih i osamdesetih. Taj, kako ga zovu "electroclash" (cista izmisljotina muzickih novinara) nije nista drugo nego pokusaj da se uzmu pare pod izgovorom da je u pitanju nesto novo i sveze. Cisto plagiranje u ruhu nove produkcije, koja opet ne donosi nista revolucionarno. U sustini sve se vrti u krug, samo su nova imena.
  • Gravatar for ...da autor teksta pojasni...
    ...da autor teksta pojasni... (gost) | 18.06.2009. 13.27.52
    ...u velokoj meri se slažem sa pojašnjavanjem pojma electroclasha, ali taj je termin, pa predstavljao i puku novinarsku poštapalicu i prazan koncept, postao opšteprihvaćena odrednica za Miss Kittin i njoj slične. To "prepisivanje od sebe samih" je upotrebljeno ne radi osvrtanja na phony prirodu čitavog podžanra, već da se pojasne zahvati na ovom konkretnom albumu. Ovde dvojac citira same sebe sa prethodnika, pozajmljuje čitave sekvence i gotova rešenja,a to ma malo veze sa EBM predistorijatom pokreta u celini.
  • Gravatar for Gospod!
    Gospod! (gost) | 18.06.2009. 14.10.39
    U sushtini nije ni bitno da li je ovo "electroclash" ili ne...album zasluzuje mnogo vishe od ove bende cetvorke.Mislim da je popboks uspeo da porazi pitchfork sa nerealnim recenzijama...
  • Gravatar for Djape
    Djape (gost) | 18.06.2009. 17.02.06
    OK. Ja sam ovde samo malo sire zahvatio citav zanr ili podzanr i u tom kontekstu govorio o kopiranju scene koja je postojala pre dvadeset ili trideset godina. U redu, napravili su album slican ili istovetan kao predhodni albumi, a ti predhodni albumi i jos gomila slicnih u celokupnoj electro-clash pomami su svesno kopiranje rane scene, tako da se opet vrtimo u krug. Miss Kittin i npr. Ladytron su mi simpaticni, ali ostajem ipak privrzen staroj skoli kada je u pitanju electro-...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.