Popboks - THE BAND (1977) - Poslednji valcer [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 16.04.2009. 18:21 · 2

THE BAND (1977)

Poslednji valcer

Postojala su tri razloga zbog koji je San Francisko izabran za ovaj spektakl: grupa je sentimentalno vezana za dvoranu Winterland jer je tamo održala svoji prvi samostalni koncert pre ravno šest godina i šest meseci. Sem toga, članovi grupe veoma cene publiku San Franciska, a isto tako i Billa Grahama koji se sâm ponudio da organizuje ovaj koncert. I napravio je remek-delo

Džuboks

Slobodan Zečević

Kažu da Music from Big Pink, debi album grupe The Band, nije zvučao kao bilo šta što je u tom trenutku (1968) moglo da se čuje iz zvučnika. Taj spoj folka, bluesa, gospela i r’n’b-a bio je prirodna reakcija petorice momaka na tadašnji svet oko njih, a da pritom deluje kao da nije nastao usred pomame psihodelije rasplamsane Sgt. Pepperom.

Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel, Garth Hudson i Levon Helm terali su po svom, te i tada imali deo kolača popularnosti, ali kao da su tek u poslednjih 10-ak godina stekli zasluženi status.

Jer, bend koji je s Dylanom svirao na live albumu Before the Flood svakako ima zasluge za nastanak Americane: u The Band se kunu svi - od Norah Jones do Drive-By Truckersa. The Band je Dylana pratio i tokom snimanja čuvenih Basement Tapesa u Vudstoku, iz kojeg je kao logičan nastavak nastao debitantski album.

Inače, zanimljivo je da je Levon Helm, koji je najavio objavljivanje novog albuma, bio nezadovoljan saradnjom s Dylanom, pa je napustio grupu dok ga je pratila i nije učestvovao u nastanku Basement Tapesa.

Deset albuma kasnije, film Martina Scorsesea The Last Waltz, koji beleži koncert na Dan zahvalnosti 1976. u San Francisku, označio je kraj postojanja jednog od najznačajnijih bendova u rock istoriji u obliku koji im je doneo taj status.

Upravo na snimku tog koncerta, kojim su prodefilovali Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Muddy Waters, Eric Clapton i Emmylou Harris, vidljivo je da je Helm bio taj kojem je najviše stalo da pokaže da The Bend još ima šta da pokaže.

Slična nada vidi se i u ovom tekstu iz Džuboksa.Komentari

  • Gravatar for Ux
    Ux (gost) | 16.04.2009. 18.44.57
    ...poseduuem plochu Poslednji valcer... secam se dok mi ju je cjale pustao kada sam bio klinac...kakvo remek delo muzike... kakva imena na istom nastupu..!!
  • Gravatar for vudi
    vudi (gost) | 17.04.2009. 15.56.08
    Najveci... nadjite video snimak, Dylanova Forever Young...huh.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora