Popboks - NORAH JONES - Not Too Late [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.02.2007. 00:00

NORAH JONES

Not Too Late

Dok čekamo na filmsko pojavljivanje Norah Jones u američkom debiju Wong Kar Waia My Blueberry Nights, u prodavnice je ušlo njeno poslednje izdanje. Not Too Late je album koji je na Amazonu dobio najviše porudžbina ikada u kategoriji još neobjavljeno. Ispostaviće se da je reč o preambicioznom zadatku za Norah i Lee Alexandra, producenta i basistu u njenom bendu

Jelena Maksimović

Ocena:
4
4/10
Ako bismo baš morali da kategorizujemo mešavinu jazza, folka, countryja i soula u radu Norah Jones, onda bi najviše odgovarala etiketa “pop za odrasle” (adult pop). I ona se tog kursa drži, uz neznatna pomeranja: na Not Too Late usporeni country je zamenio jazzy zvuk, a gitara je postala dominantni instrument, umesto klavira.
Vreme nije od presudnog značaja za ovu kantautorku: tempo je u rasponu od razvučenog snoviđenja (Rosie’s Lullaby), uravnoteženog ni-tamo-ni-ovamo zvuka (Until the End, Thinking About You), stidljivog poziva na ples ( Be My Somebody) i kabaretskog klavira u Sinking Soon, posveti Nju Orleansu. Što je i najdalje dokle Norah može da ode u raspusnosti.
NORAH JONES: Not Too Late
Prepoznavši pravog američkog liberala u sebi, uhvatila se u koštac sa politikom u My Dear Country – pripovedačkom numerom u stilu broadvejskog mjuzikla. Ova patriotsko/kritička pesma, koja koliko upućuje prekor politici sadašnjeg predsednika, pokušava i da nađe za nju neko objašnjenje (“who knows maybe he’s not deranged”) i iznova opeva i potvrdi vrednosti američkog društva, bez prevelikog udara na tankoćutne osećaje tihe većine.
Muzika Norah Jones poseduje izvestan anestezirajući efekat, pa tako albumi ove autorke lako nalaze put do CD playera, popularnih radio stanica i letnjih bašti, ali sa druge strane “opšta prihvatljivost” ovog zvuka čini da se on zamire pred naletom svakog upečatljivijeg i glasnijeg rivala.
Norah je prosto nespremna da bilo šta promeni u svojoj formuli pisanja pesama. Samim tim, svako sledeće izdanje zvučaće kao još jedan restl sa (za sada) neponovljivog debija Come Away With Me.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.